Poliittisesta paljastusjournalismista tunnettu Project Veritas julkaisi alkuviikosta kaksi salaa kuvattua videota, joilla johtavassa asemassa olevat Twitterin työntekijät avautuvat uudesta omistajasta Elon Muskista ja puolustavat avoimesti yrityksen vasemmistolaista ilmapiiriä sekä poliittista sensuuria. Nettiin vuodetulla nauhalla toinen työntekijä kertoo, ettei Musk ole vakavastiotettava, koska hänellä on Aspergerin oireyhtymä. Jälkimmäinen video on kuvattu vielä sen jälkeen, kun Twitter varoitti henkilökuntaansa puhumasta yrityksen sisäisistä asioista työpaikan ulkopuolella.

Twitter-kohu paisuu entisestään. Lue Suomen Uutisten aikaisemmat jutut täältä ja täältä.

Maanantaina ja keskiviikkona nettiin vuodetuissa videoissa kaksi korkea-arvoista Twitterin työntekijää valittaa firmansa uudesta omistajasta Elon Muskista ja puolustelee yhtiössä vallinnutta ideologista puolueellisuutta. Musk reagoi molempiin videoihin Twitterissä.

Ensimmäinen vuoto

Poliittiseen paljastusjournalismiin erikoistunut Project Veritas julkaisi maanantaina arkaa salakuvattua materiaalia, jossa Twitterin ylempiarvoinen työntekijä kertoo yrityksen sisäisistä asioista ja reaktioista Muskin yrityskauppaan.

Videolla Twitterin vanhempi tekninen asiantuntija Siru Murugesan kertoo monien kollegoidensa uhanneen vaihtaa työpaikkaa, mikäli yrityskauppa toteutuu. Hän kertoo myös työntekijöiden syövän stressiinsä ja pelkäävän työpaikkojensa puolesta.

Merkittävämpää on kuitenkin se, miksi niin moni työntekijä kokee näin. Taustalla on ennen kaikkea poliittisia asenteita. Tähän asti Twitterin työntekijöiden parissa on vallinnut jyrkästi vasemmistolainen, sananvapausvastainen ja woke-henkinen asenneilmapiiri.

”Työpaikkamme ovat vaakalaudalla; hän on kapitalisti, emmekä me ole työskennelleet kapitalisteina, enemmänkin tosi sosialistisesti. Tavallaan olemme kaikki helvetinmoisia kommareita.”

Murugesan korosti, että Twitterin työntekijät kokevat nyt sananvapauden yhdeksi keskeisimmäksi huolenaiheeksi Muskin ostettua yhtiön. Kun Murugesanilta kysyttiin, miten Twitterin ja Muskin näkemykset sananvapaudesta poikkeavat, hän sanoi suoraan: ”Twitter ei usko sananvapauteen”.

Aiemmin maaliskuussa Musk kutsui itseään ”sananvapausabsolutistiksi” ja täsmensi:

”Sananvapaudella tarkoitan yksinkertaisesti sitä, mitä laki sallii. Olen sellaista sensuuria vastaan, joka ylittää lainsäädännön. Jos ihmiset haluavat vähemmän sananvapautta, he voivat pyytää valtiota säätämään sellaisia lakeja. Muutoin lakia tiukemmat rajoitukset ovat vastoin kansan tahtoa.”

Murugesan kommentoi Muskin sananvapausihannetta: ”Ideologisesti siinä ei ole mitään järkeä, siis, koska me oikeastaan sensuroimme oikeistoa emmekä vasemmistoa”. Nauhalla Twitterin työntekijä kertoo, miten olisi kohtuutonta odottaa ihmisten suvaitsevan kaikkia näkemyksiä, vaikka niiden esittäminen nauttisi lain suojaa.

Hän myös puolusteli alustan puolueellisuutta: ”En ole varma, voiko kaksi poliittista puoluetta toimia yhdellä ja samalla alustalla.”

Nauhalle päätyneen työntekijän mukaan henkilöstön parissa vihataan uutta pomoa, vaikka Muskille tämä ei vielä ole ongelma: ”He vihaavat sitä. Voi luoja. Olen sentään sujut asian kanssa, mutta jotkut kollegoistani ovat super vassareita, vassareita, vassareita, vassareita, vassareita.”

Murugesan kertoi myös Twitterin työntekijöiden tehneen kaikkensa kapinoidakseen Muskin yritysostoa vastaan: ”Teimme kaikkemme kapinoidaksemme sitä vastaan. Monet työntekijät kapinoivat sitä vastaan, mutta viime kädessä kaikki on yhtiön hallituksesta kiinni.”

Hän valitteli, että yhtiön hallitus ”toimi omien intressiensä mukaan, koska kukaan ei halunnut joutua syytteeseen… jokainen haluaa lopulta vain turvata oman selustansa”

Kun paljastusvideo levisi Twitterissä, Musk kommentoi siihen kysymälläonko tämä aito?”

Toinen vuoto

Keskiviikkona netissä levisi jo toinen Project Veritaksen video, jolla salajournalisti keskustelee Twitter-pomon kanssa. Tiistaina kuvatulla videolla Twitterin johtava asiakaskumppani Alex Martinez vähättelee yhtiönsä tulevaa omistajaa ja arvostelee tämän sananvapausihanteita.

”Hänellä on Asperger. Siis, hän on erityinen!”, Martinez sanoo. ”Sinulla on erityistarpeita. Kirjaimellisesti sinulla on erityistarpeita!” Hän lisäsi: ”Silloin en siis voi ottaa vakavasti mitään, mitä sanot.”

Erityistarpeilla viitataan fyysiseen tai henkiseen rajoittuneisuuteen kuten vammaisuuteen.

Videolla Martinez kertoo, ettei Twitter tee voittoa, koska ideologia on tärkeämpää. Yrityksessä on uskottu mielummin ”johonkin, joka palvelee maailmaa, eikä vaan anna ihmisille sananvapautta”. Hän lisäsi: ”Ihmiset eivät tiedä, miten tehdä järkeviä päätöksiä, jos ei ohjata sitä, mitä julkisuudessa kuuluisi näkyä.”

Musk reagoi Twitterin johtajan kommentteihin miljardöörin Aspergerin oireyhtymästä. Hän twiittasi: ”Twitter-johtaja halveksuu sananvapautta ja ihmisiä, joilla on Asperger”

Aikaisempien Murugesanin kommenttien vuodettua julkisuuteen Twitter varoitti henkilökuntaansa lisääntyneestä työntekijöiden maalittamisesta.

”Ryhmät kuten Project Veritas ovat nyt kärkyllä”, Twitterin turvallisuustiimi valisti henkilökuntaa.

”Nämä ryhmät yrittävät harhauttaa ja päästä työntekijöiden lähelle saadakseen videoita ja nauhoituksia työntekijöistä keskustelemassa yrityksen sisäisistä asioista. Usein ne editoivat nauhoituksia näyttääkseen keskustelut tarkoitushakuisessa valossa edistääkseen omia poliittisia tai ideologisia päämääriään.”

”Koska Twitter on nyt tapetilla, on odotettavissa, että maalittaminen jatkuu ja lisääntyy. Nyt on tärkeämpää kuin koskaan, että olemme valppaina”, kuului työntekijöille jaetun muistion kehotus.

”Älkää paljastako luottamuksellista tietoa tai käykö keskustelua yrityksen sisäisistä asioista työpaikan ulkopuolella.”

Tiistaina vuodetulla videolla Martinez näytti muistiota avoimesti henkilölle, joka sattui olemaan juuri Project Veritaksen tutkiva journalisti.

SUOMEN UUTISET