Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi jakaa sosiaalisen median päivityksensä ja käy Zoom-keskustelunsa Yhdysvaltain ja Ranskan johtajien kanssa Starlinkin avulla. Elon Muskin tarjoama verkkoyhteys on apuna myös silloin, kun ukrainalaiset dronet pommittavat venäläisiä kohteita etulinjassa.

Ukrainalaiset taistelijat pitivät motitetussa Azovstalin terästehtaassa yhteyttä armeijan johtoon sekä keskustelivat presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa Starlinkin välityksellä – ja antoivat videohaastatteluja toimittajille.

Näin satelliittiyhteys on pitänyt sekä armeijan, että muun maailman tietoisena Venäjän hyökkäyksen kulusta.

– Strateginen merkitys on siinä, että se tuhosi totaalisesti Vladimir Putinin informaatiokampanjan, kuvailee amerikkalainen prikaatikenraali Steve Butow Starlinkin merkitystä Politicon haastattelussa.

– Putin ei ole tähän päivään mennessä pystynyt vaientamaan Zelenskyia.

Häirinnän sieto keskeistä

Elon Muskin SpaceX-yhtiön Starlink-verkkoyhteys perustuu tuhansiin 130 kilometrin korkeudella lentäviin satelliitteihin. Maan päällä tukiasema rakentuu generaattorin tai verkkovirran ja päätelaitteen sekä lautasantennin avulla. Sen jälkeen wifi-yhteys on mahdollista muodostaa, kuin mihin tahansa langattomaan verkkoon.

Salatun satelliittiyhteyden häirintä on hankalaa.

Häirinnän sieto ja luotettavuus ovat taistelukentällä ensiarvoisia. Länsimaisten tiedustelulähteiden mukaan Venäjä hakkeroi ja lamautti Ukrainan armeijan käyttämät Viasat-yhteydet vain tunteja ennen hyökkäyksen alkua helmikuun lopulla.

SpaceX on kertonut toimittaneensa Ukrainaan 15 000 Starlink-päätettä.

SUOMEN UUTISET