Neljä kuukautta Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainassa on puutetta erityisesti sairaalatarvikkeista ja aseista sekä niiden varaosista. Sota ja valtava yhteiskunnallinen kriisi on osoittanut reaaliaikaisiin toimituksiin uskoneen JOT-yhteiskunnan haavoittuvuuden. Apua on tullut odottamattomalta taholta: 3D-tulostimen omaavilta ihmisiltä Ukrainasta ja muualta maailmasta.

Kansainvälinen tulostusyhteisö 3D-printtereineen on tullut ukrainalaisten avuksi suurimman hädän hetkellä. Monet muoviset tarvikkeet ovat itse asiassa yksinkertaisia valmistaa tulostamalla.

Valmiiden tiedostojen avulla printterit ovat taikoneet erityyppisistä muoveista ja jopa biomateriaalista siteitä, lastoja sekä osia vaikkapa AK-47 rynnäkkökivääreihin.

CAD-tiedostot tarvikkeiden valmistamiseksi löytyvät avoimista lähteistä ja valmistus hoituu itse kunkin vapaaehtoisen käytössä olevalla kolmiulotteisia esineitä valmistavalla kodin tai työpaikan tulostimella.

Kiristyssiteistä panssarivaunun varaosiin

Ukrainaan tarvitaan muun muassa 100 000 kiristyssidettä. Maahan on jo toimitettu tarpeet tuhansiin uudelleen käytettäviin kiristyssiteisiin. Siellä vapaaehtoisverkoston tulostamat muoviosat on liitetty remmeihin ja toimitettu rintamalle.

Kiristyssiteiden osien valmistaminen käy vielä pöytätulostimella. Tuotanto onnistuu, vaikka etulinjassa, jos kirjoittimeen vain on virtaa, netti käytössä ja raaka-aineita saatavilla.

Siksi tulostimia on viety Ukrainaan Puolan kautta siitä asti, kun Venäjä aloitti hyökkäyksenä helmikuun lopulla.

Ongelmiakin paikalliseen valmistukseen liittyy, sillä 3D-tulostimet on pitkälti valmistettu Kiinassa. Varaosien saanti toimitusketjujen katkeillessa on ollut haastavaa.

Toisaalta Ukrainan suunnitelmissa on varaosien valmistaminen metallista tulostamalla erikoisajoneuvoihin ja panssarivaunuihin. Tarvittavat laitteet ja materiaalit kuuluvat sitten jo ammattiorganisaatiolle.

SUOMEN UUTISET