Jos valtakunnan vahvuus ovat sen koulutetut ihmiset, niin sotaisa suurvalta alkaa olla vaikeuksissa. Vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana nimittäin jo neljä miljoonaa ammattilaista on jättänyt äiti-Venäjän, kertoo Al Jazeera.

Helmikuun 24. Venäjä aloitti ”sotilaallisen erikoisoperaation” hyökkäämällä Ukrainaan. Maaliskuun loppuun mennessä jo 70 000 it-ammattilaista oli äänestänyt jaloillaan, kertoo venäläinen alan etujärjestö. Nämä ovat huippukoulutettuja, hyväpalkkaisia ja etätöihin tottunutta ammattiväkeä. Joilla on usein myös vankkaa kyber-kokemusta.

– Päivää ennen suunniteltua lähtöä ilmoitettiin, etteivät venäläisten Visa ja Mastercard enää toimi. Olen siinä mielessä etuoikeutettu, että omaisuuteni on kryptovaluutoissa. Joten riitti, että sujautin muistitikun taskuuni, kertoo Berliiniin muuttanut sovelluskehittäjä Artur Al Jazeeralle.

– Venäjä on lähtenyt rikolliseen seikkailuun, koska kaikki tärkeimmät päätökset tekee täysin todellisuudesta vieraantunut henkilö, perustelee Artur Saksaan muuttoaan.

”Nyt lähdön syyt ovat poliittisia”

Venäjän virallisten tilastojen mukaan maasta on lähtenyt vuoden 2022 alusta lukien lähes neljä miljoonaa kansalaista.

Englannin Bath Spa -yliopiston ekonomisti Inna Pomorina sanoo, että koulutettujen venäläisten maastapako muistuttaa 1990-luvun alun Neuvostoliiton hajoamista:

– 1990-luvulla lähdön syyt olivat enimmäkseen taloudellisia mutta nyt syyt näyttävät poliittisilta. Monet lähtijöistä ovat it-asiantuntijoita, tutkijoita, analyytikkoja sekä toimittajia.

– Tällä on pitkän aikavälin vaikutuksia talouteen, kuten millä hyvänsä aivovuodolla, Pomorina arvelee.

Maastamuuttajat suuntaavat usein Baltian maihin tai Saksaan, jos heillä on Schengen-viisumi. Jos EU:n alueelle ei ole pääsyä, kohteena ovat Turkki, Israel tai entiset neuvostotasavallat Kaukasuksella ja Keski-Aasiassa.

SUOMEN UUTISET