

Talouslehti Economist kirjoittaa Putinin vilja-aseesta.
Putinin vilja-ase laukeaa pian – nälkä saattaa ajaa miljoonia Euroopan rajoille
Venäjä estää Ukrainaa viemästä viljaa maailmalle sulkemalla maan satamat. Miljoonia ihmisiä uhkaa totaalinen ruokapula. Nälänhätä on oiva ase Venäjän presidentille, joka voi näin lähettää nälkäisten laumat aiheuttamaan sekasortoa Euroopassa.
Ukrainan varastoissa seisoo 22 miljoonaa tonnia viljaa odottamassa vientiä maailmalle. Vilja pitäisi kuljettaa Mustameren kautta tarvitsijoille Lähi-Itään, Afrikkaan ja Kaakkois-Aasiaan. Mutta Ukrainan meritiet sulkee Venäjän laivasto.
-Ennen sotaa Ukraina toimitti markkinoille 5 miljoonaa tonnia viljaa kuukaudessa. Huhtikuussa onnistuimme viemään 1,1 miljoonaa tonnia, sanoo Ukrainan maatalousministeri Mykola Solskiy Economistin haastattelussa.
Venäjä estää liikenteen Ukrainan satamiin
Tavallisesti viljasta laivataan 98 prosenttia rantakaupunki Odessan kautta. Venäjän Mustanmeren laivasto on saartanut Ukrainan satamat, eikä kauppa-aluksilla ole rantaan tulemista.
Venäjä sen sijaan on tiettävästi itse varastanut viljaa miehittämiensä alueiden siiloista ja laivannut sen Krimin kautta Välimerelle ja Syyriaan.
Lähes 50 maailman valtiota on riippuvaisia Ukrainan tai Venäjän viljasta. Puolet näistä tuo jopa yli 50 prosenttia tarvitsemastaan määrästä, kertoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.
Vilja pitäisi siten saada pian liikkeelle sitä tarvitseville ja toisaalta siilot Ukrainassa pitäisi saada tyhjäksi mahdollista uutta satoa varten. Muuten ei ole paikkaa, mihin sato varastoidaan ja se voi pahimmassa tapauksessa tuhoutua.
Puute Ukrainan viljasta johtaa nälkäkatastrofiin
Jos Ukrainan viljaa ei saada maailmalle, seuraukset ovat katastrofaalisia. Nälkä tappaa ja saattaa johtaa kansannousuihin, kuten Arabikeväänä 2011. Nälkä saa ihmiset liikkeelle epätoivoisena etsimään pelastusta.
– Libanon on romahtamassa, väestöstä 80 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella ja kansalaisten tarvitsemasta viljasta 80 prosenttia on tuotu Ukrainasta. Sodan vammauttama Jemen tuo 30 prosenttia tarvitsemastaan viljasta ja maan 17 miljoonaa ihmistä ovat riippuvaisia ruoka-avusta, toteaa YK:n ruokaohjelman Reem Nada Dagens Nyheterissä.
– Maailmassa 276 miljoonaa ihmistä on tänään riippuvaisia elintarvikeavusta. Laskelmiemme mukaan apua tarvitsevien määrä nousee 323 miljoonaan ihmiseen vuonna 2022.
”Ennenäkemätön muuttoaalto”
Tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet Italian pääministeri Mario Draghia jo viikkojen ajan ”poikkeuksellisen suuren maahantulovirran” mahdollisuudesta, kertoo Uusi Suomi.
Italian parlamentin turvallisuuskomitean Copasirin mukaan pelkästään Italiaan tulisi kriisin ensimmäisessä vaiheessa 400 000 pakolaista maista, jotka ovat riippuvaisia ukrainalaisesta ja venäläisestä viljasta. Italian sisäministeriön mukaan näitä maita ovat muun muassa Egypti, Libya, Tunisia ja Bangladesh.
Nälkäisten ihmisten epätoivo antaa presidentti Vladimir Putinille oivan keinon pistää ase Euroopan ja demokratian ohimolle. Ehkä Ukrainan sotakin on pelkkä sivujuonne suuremmassa pelissä, jossa Eurooppaan isketään miljoonien nälkää pakenevien siirtolaisten voimin.
Tässä kuvassa huoli Suomen itärajan yli vyöryvistä ihmismassoista ja heidän majoittamisestaan vaikuttaa aivan realistiselta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ennennäkemätön muuttoaalto nälkä Reem Nada nälkäkatastrofi viljan vienti Arabikevät vilja vehnä Ukrainan sota Venäjän hyökkäys ruokapula nälänhätä Bangladesh Egypti Tunisia Vladimir Putin Libya Mario Draghi Turvapaikanhakijat pakolaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Itänaapurilla on supervaltiomentaliteetti – ”Venäläiseen ajatteluun ei mahdu, että säännöt koskevat myös Venäjää”

Ukrainalle tulostetaan apua 3D-printtereillä kautta maailman

Moni maataloustuottaja tuottaa ruokaa ilman palkkaa

Keinolannoitteet happamoittavat Afrikan viljelysmaita mutta eivät kasvata pienviljelijöiden tuloja
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.