Venäjä estää Ukrainaa viemästä viljaa maailmalle sulkemalla maan satamat. Miljoonia ihmisiä uhkaa totaalinen ruokapula. Nälänhätä on oiva ase Venäjän presidentille, joka voi näin lähettää nälkäisten laumat aiheuttamaan sekasortoa Euroopassa.

Ukrainan varastoissa seisoo 22 miljoonaa tonnia viljaa odottamassa vientiä maailmalle. Vilja pitäisi kuljettaa Mustameren kautta tarvitsijoille Lähi-Itään, Afrikkaan ja Kaakkois-Aasiaan. Mutta Ukrainan meritiet sulkee Venäjän laivasto.

-Ennen sotaa Ukraina toimitti markkinoille 5 miljoonaa tonnia viljaa kuukaudessa. Huhtikuussa onnistuimme viemään 1,1 miljoonaa tonnia, sanoo Ukrainan maatalousministeri Mykola Solskiy Economistin haastattelussa.

Venäjä estää liikenteen Ukrainan satamiin

Tavallisesti viljasta laivataan 98 prosenttia rantakaupunki Odessan kautta. Venäjän Mustanmeren laivasto on saartanut Ukrainan satamat, eikä kauppa-aluksilla ole rantaan tulemista.

Venäjä sen sijaan on tiettävästi itse varastanut viljaa miehittämiensä alueiden siiloista ja laivannut sen Krimin kautta Välimerelle ja Syyriaan.

Lähes 50 maailman valtiota on riippuvaisia Ukrainan tai Venäjän viljasta. Puolet näistä tuo jopa yli 50 prosenttia tarvitsemastaan määrästä, kertoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Vilja pitäisi siten saada pian liikkeelle sitä tarvitseville ja toisaalta siilot Ukrainassa pitäisi saada tyhjäksi mahdollista uutta satoa varten. Muuten ei ole paikkaa, mihin sato varastoidaan ja se voi pahimmassa tapauksessa tuhoutua.

Puute Ukrainan viljasta johtaa nälkäkatastrofiin

Jos Ukrainan viljaa ei saada maailmalle, seuraukset ovat katastrofaalisia. Nälkä tappaa ja saattaa johtaa kansannousuihin, kuten Arabikeväänä 2011. Nälkä saa ihmiset liikkeelle epätoivoisena etsimään pelastusta.

– Libanon on romahtamassa, väestöstä 80 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella ja kansalaisten tarvitsemasta viljasta 80 prosenttia on tuotu Ukrainasta. Sodan vammauttama Jemen tuo 30 prosenttia tarvitsemastaan viljasta ja maan 17 miljoonaa ihmistä ovat riippuvaisia ruoka-avusta, toteaa YK:n ruokaohjelman Reem Nada Dagens Nyheterissä.

– Maailmassa 276 miljoonaa ihmistä on tänään riippuvaisia elintarvikeavusta. Laskelmiemme mukaan apua tarvitsevien määrä nousee 323 miljoonaan ihmiseen vuonna 2022.

”Ennenäkemätön muuttoaalto”

Tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet Italian pääministeri Mario Draghia jo viikkojen ajan ”poikkeuksellisen suuren maahantulovirran” mahdollisuudesta, kertoo Uusi Suomi.

Italian parlamentin turvallisuuskomitean Copasirin mukaan pelkästään Italiaan tulisi kriisin ensimmäisessä vaiheessa 400 000 pakolaista maista, jotka ovat riippuvaisia ukrainalaisesta ja venäläisestä viljasta. Italian sisäministeriön mukaan näitä maita ovat muun muassa Egypti, Libya, Tunisia ja Bangladesh.

Nälkäisten ihmisten epätoivo antaa presidentti Vladimir Putinille oivan keinon pistää ase Euroopan ja demokratian ohimolle. Ehkä Ukrainan sotakin on pelkkä sivujuonne suuremmassa pelissä, jossa Eurooppaan isketään miljoonien nälkää pakenevien siirtolaisten voimin.

Tässä kuvassa huoli Suomen itärajan yli vyöryvistä ihmismassoista ja heidän majoittamisestaan vaikuttaa aivan realistiselta.

SUOMEN UUTISET