Länsimaiden pakotteet näkyvät yhä selvemmin Venäjän sotateollisuuden arjessa. Tämä koskee erityisesti nykyaikaisissa tappokoneissa tarvittavaa elektroniikkaa. Se saattaa kuitenkin olla vain osatotuus.

Yhdysvaltain viranomaisilla on ukrainalaisilta saatua tietoa siitä, että venäläisten tuhotuista tai hylkäämistä panssarivaunuista on löytynyt mikrosiruja, joita käytetään tiski- ja pesukoneissa, kerrottiin senaatin komitealle toukokuussa.

PC Magazine-julkaisussa aprikoitiinkin, että Venäjän propagandakoneistolla on selittämistä siinä, miksi sotilaalliseen erikoisoperaatioon tarvitaan kotitalouksien pesukoneita sekä jääkaappeja.

Defenceview-sivuston mukaan uutiset pesukoneiden komponenteista tankeissa tai droneissa ovat varmaan tottakin, mutta todellisuus venäläisten käyttämistä mikrosiruista on moniulotteisempi. Siitäkin huolimatta, että Yhdysvallat ja 36 muuta valtiota ovat kieltäneet sirujen viennin Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Kaiken kestävää bulkkia

Aseteollisuuden käyttämät sirut eroavat kahdella perustavaa laatua olevalla tavalla kulutuselektroniikassa käytettävistä komponenteista: Ne eivät ole suorituskyvyltään välttämättä samaa tasoa kuin siviilipuolen tuotteet mutta ne ovat erittäin luotettavia.

Läppärin tai puhelimen voi häiriön sattuessa käynnistää uudelleen, mutta taistelun tuoksinassa ongelmat laitteiden luotettavuudessa voivat koitua kohtalokkaiksi. Siksi sotatekniikassa käytettävät sirut voivat olla ”tyhmää bulkkia” – mutta vakaata sellaista.

Suomen seuraavassa F35-hävittäjässä käytettävät prosessorit ovat hitaampia kuin kuluttajan normipuhelimessa, mutta ne eivät periaatteessa koskaan temppuile. Lockheed Martin on kertonut, että F-35:n keskusyksikössä käytettävä mikroprosessori on Applen 32-bittinen PowerPC G4, jonka valmistus tiettävästi loppui vuonna 2005.

Totaalinen tuho syö siruja

Venäjän sodankäynnissään toteuttama totaalisen tuhon periaate syö lukemattoman määrän bulkkisiruja, joiden hankinnassa saattaa hyvinkin ilmetä ongelmia pakotteiden vallitessa. Siruja kuluttavat ennen muuta kohteeseen hakeutuvat täsmäaseet; ohjukset, raketit ja tykistön erikoisampumatarvikkeet.

Tällaiseen käyttöön tiski- ja pesukoneissa käytettävät sirut sopivat periaatteessa hyvin, johtuen niiden edullisuudesta. Siksi lienee normaalia, että tällaisia siruja löytyy kohteeseen sovitettuina venäläisten ohjusten lisäksi niin droneista kuin tankeistakin.

Washington Postissa todetaan, että Venäjällä on rajallinen kyky tuottaa omia siruja. Myös matemaattinen perusta sekä ohjelmointivalmiudet ovat korkeatasoisia. Tarvittaessa käyttökelpoisia siruja voinee hankkia myös sotatarvikkeiden hämäriltä markkinoilta sekä ystävällismielisiltä tahoilta Kauko-Idästä.

SUOMEN UUTISET