Poissa silmistä, poissa mielistä. Sodan merkit ovat kadonneet Venäjän virallisten rakennusten seiniltä. Sota Ukrainassa on kriittisessä vaiheessa ja visuaalisella hiljaisuudella Kreml varautunee reagoimaan sodan erilaisiin kehityskulkuihin.

Venäläisten monilukuinen tykistö jauhaa parhaillaan kaikki inhimillisyyden merkit historiaan Donetskin ja Luhanskin separatistialueilla riehuvissa verisissä taisteluissa.

Burjaatit ja tsetseenit tappavat Ukrainassa slaaveja, joiden sukulaiskansa yrittää parhaansa mukaan unohtaa sodan Moskovassa ja Pietarissa.

Unohtaminen on tehty helpommaksi, koska sodasta muistuttavat banderollit ja julisteet ovat Z- ja V-kirjaimien myötä kadonneet julkisten rakennus seiniltä ympäri Venäjää, kertoo Moscow Times.

”Mikään Moskovassa ei enää muistuta sodasta”

Kesäkuun 12. vietettiin Venäjän kansallispäivää. Presidentti Vladimir Putinin imperialistisesta uhosta huolimatta Ukrainan sodasta muistuttava rekvisiitta loisti poissaolollaan. Katupropagandan katoaminen ei johdu kansan sodanvastaisuudesta:

– Kun visuaaliset symbolit poimitaan pois, yleisön kiinnostus katoaa samalla ja väki ei enää välitä siitä, mitä tapahtuu, sanoo Abbas Gallyamov, presidentti Putinin entinen puheenkirjoittaja, Moscow Timesin mukaan.

– Mikään Moskovassa ei enää muistuta sodasta, säestää kansanedustaja Sergei Mironov.

Sodan monet skenaariot

Julkisuusstrategian muutoksessa voikin olla kyse siitä, että Venäjän johto varautuu sodan pitkittymiseen ja hiljaisesti myöntää sen, ettei sotilaallisesta erikoisoperaatiosta tullut Ukrainan läpijuoksua.

Tuhoamissodan yhä kauemmaksi karkaava voittokaan ei ole niin selvä kuin annettiin kirkossa kuuluttaa.

– Mahdollisesti pr-strategiaa on muutettu sodan luonteen muuttumisen vuoksi. Nyt fokusoidaan taisteluihin ”vapautetuilla alueilla”, pohtii venäläisen politiikan asiantuntija Andrei Kolesnikov.

Lännen tiedusteluviranomaisten mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kriittisessä vaiheessa. Propagandan hetkellinen taukoaminen saattaakin johtua siitä, että Putin lähipiireineen varautuu erilaisiin skenaarioihin siitä, mitä tulevaisuus mukanaan tuo.

SUOMEN UUTISET