

PS ARKISTO
Purra: Suomi voisi aseistaa Ukrainaa vielä lisää – ”Jokainen sinne annettu ase tukee koko Eurooppaa ja samalla kaikkien turvallisuutta”
Perussuomalaisten mielestä Suomen lähialueelta Ukrainasta pakenevia naisia ja lapsia tulee auttaa. – Ukrainasta pakenevat saavat suojelua tilapäisen suojelun direktiivin kautta. Ajatuksena on, että kun Ukrainaan on palannut rauha ja jälleenrakennus voi käynnistyä, pakolaisten on mahdollista palata omaan kotiinsa, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi eilen AlfaTV:lla.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä linjasi äskettäin kantansa, jonka mukaan eduskuntaryhmä kannattaa Nato-jäsenyyden edistämistä.
Nato-hakemuksen mahdollista lähettämistä eduskunnassa tarkastellaan selontekoprosessissa, joka on käynnistymässä lähipäivinä.
AlfaTV:lla eilen vieraana ollut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoo, että eduskuntaryhmän päätöksen tekeminen Nato-kannasta syntyi suhteellisen yksinkertaisesti sen jälkeen, kun oli nähty miten Venäjä pidäkkeettömästi tuhoaa Ukrainaa.
– Kuten useimmissa puolueissa, myös meidän puolueessamme on toisenlaisiakin näkökantoja mutta melko yksimielisesti olemme voineet kulkea.
Natoon liittyvät puoluepoliittiset linjaukset ovat viime päivinä heiluttaneet kaikkien puolueiden kannatustuloksia. Purra suhtautuu kuitenkin asiaan rauhallisesti.
– Mielestäni suuret turvallisuuspolitiikan ja kansan olemassaoloon liittyvät kysymykset eivät ole puoluepolitikoinnin kohteita. Näissä asioissa pyritään löytämään mahdollisimman laajaa yhtenäisyyttä, ja tähän suuntaanhan puolueet Suomessa ovat menneet.
Venäjä ilkeilisi joka tapauksessa
Venäjän on arvioitu mahdollisesti kohdistavan Suomeen ”ilkeyksiä” jos Suomi hakee Natoon. Purra kuitenkin arvioi, että vastaavia toimia voisi tulla muutenkin.
– Tuskin ilman Nato-jäsenyyttäkään me säästyisimme ilkeyksiltä. Rajanaapurinamme on maa, jolla on erilaisia intressejä ja harhakuvitelmia itsestään, ja näitä Venäjä on valmis edistämään. Tätäkin varten Suomen on hyvä selvittää erilaisia poliittisten turvatakuiden malleja, joilla voidaan varmistaa selviytyminen niin sanotusta harmaasta ajanjaksosta. Ja jotta kynnys Venäjän ikäville toimille nousee korkeammaksi.
Purra kuitenkin arvioi, ettei Venäjän uhkaa pidä silti liioitella.
– Nyt asiat Suomessa ovat vakaasti, toivottavasti myös jatkossa. Tällä hetkellä Venäjällä myös on tekemistä toisaalla. Vaikka tietenkin myös erilaiset hybridioperaatiot ja kyberiskut ovat mahdollista. Suomi kuitenkin varautuu kaikkeen.
Nato-jäsenhakemuksen Suomi voisi mahdollisesti lähettää jo toukokuussa. Tämän jälkeen edessä olisi pidempi prosessi, jossa Nato-jäsenmaiden parlamentit ratifioisivat Suomen jäsenyyden.
Ratifiointikierroksen pituudesta on esitetty eri arvioita.
– Arvioiden mukaan kyse olisi kuukausista vuoteen, toivottavasti ei ainakaan pidempään.
Venäjä-pakotteet tarpeellisia mutta hankalia
EU ja länsimaat ovat kohdistaneet Venäjään ennennäkemättömän raskaat taloudelliset pakotteet vastaukseksi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.
EU:n viides pakotepaketti pitää sisällään sen, että myös kivihiilen tuonti Venäjältä Suomeen ja muihin EU-maihin loppuu elokuussa. Mahdolliseen kuudenteen tulossa olevaan pakotepakettiin saattaisi sisältyä myös öljy.
Purra myöntää, että öljyn ja mahdollisesti maakaasun sisällyttäminen pakotteisiin olisi vaikeaa.
– Suomessa pystytään tekemään korvaavia toimia, mutta jos ajatellaan esimerkiksi Saksaa, niin riippuvuus maakaasusta on suurta, koska kaasua tarvitaan siellä teollisuuden tarpeisiin. Tarvitaan siis jonkinlainen polku ja siirtymäaika. Tilanne kertoo siitä, että Saksa on tehnyt ikäviä energiapoliittisia ratkaisuja. Se näkyy nyt karulla tavalla.
Perussuomalaisten linja on, että Ukrainasta, joka on Suomen lähialue, pakenevia naisia ja lapsia tulee auttaa.
– Ukrainasta pakenevat saavat tilapäistä suojelua tilapäisen suojelun direktiivin kautta. Ajatuksena tietenkin on, että kun Ukrainaan on palannut rauha ja jälleenrakennus voi käynnistyä, on jälleen mahdollista palata omaan kotiinsa.
Ex-ulkoministeriltä outoa sekoilua
Ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) joutui äskettäin kovaan ryöpytykseen kerrottuaan lauantaina, että Ruotsi olisi ehdottanut Suomen ja Ruotsin puolustusliittoa vaihtoehdoksi Natolle.
Tuomioja väitti alun perin, että allianssia olisi esittänyt Ruotsin puolustusministeri, joka Tuomiojan mukaan olisi diskuteerannut myös Suomen puolustusministerin Antti Kaikkosen (kesk) kanssa.
Sekä Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist että suomalaiskollegansa Kaikkonen ovat kiistäneet hankkeen.
Suomen ja Ruotsin mahdollisesta hakemisesta Natoon samanaikaisesti on spekuloitu paljon viime päivinä, ja Tuomiojan yllättävä heitto on nähty ulkopoliittisena hämmentämisyrityksenä. Tuomioja tunnetusti vastustaa Natoa.
Purra kummastelee erityisesti sitä, että Tuomiojan väite ei pitänyt paikkaansa.
– On tietenkin ok, että demarit keskustelevat tällaisesta hankkeesta ruotsalaisen sisarpuolueensa kanssa. Mutta se, että Tuomioja väitti, että kyseessä olisi ollut jonkinlainen ehdotus Suomelle, jossa puolustusministerit ovat mukana ja kun väite pitänyt paikkaansa, niin onhan se ihmeellistä.
Kaikki mahdollinen tuki Ukrainalle
Suomi tarjosi Ukrainalle järeää aseapua melko pian Venäjän hyökkäyksen alettua. Suomesta Ukrainaan lähetettiin muun muassa rynnäkkökiväärejä, patruunoita rynnäkkökivääreihin sekä kertasinkoja.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui kansanedustajille videoyhteyden välityksellä Suomen eduskunnan täysistuntosalissa viime perjantaina. Zelenskyi samalla lämpimästi myös kiitti Suomea nopeasta avusta.
Purra katsoo, että Suomen tulisi auttaa Ukrainaa vielä lisää aseilla.
– Ukraina tarvitsee kaiken mahdollisen tuen kyetäkseen taistelemaan Venäjää vastaan. Jokainen sinne annettu ase tukee koko Eurooppaa ja samalla kaikkien turvallisuutta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ratifiointi aseapu Nato-jäsenyys Volodymyr Zelenskyi Hyökkäys hakemus sota uhka Riikka Purra Eurooppa Peter Hultqvist Erkki Tuomioja Ukraina Suomi pakolaiset Ruotsi Venäjä Antti Kaikkonen perussuomalaiset eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Miksi nallekarhua puristavaan pakolaislapseen suhtaudutaan eri tavalla kuin bodattuihin korstoihin? Halla-aho kertoo

PS-Nuoriso vaatii: Viides kolonna sivuun – Erkki Tuomiojan erottava ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajuudesta!

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kannattaa Nato-jäsenyyden edistämistä

PS-puoluehallitus antaa tukensa Nato-jäsenyyden edistämiselle

Suomen Uutiset selvitti: Mitä velvollisuuksia Nato-jäsenyydestä todella seuraisi Suomelle – ja mitä Suomi hyötyisi

Vasemmisto kipuilee yhä Nato-päätöksensä kanssa – Purra muistuttaa historiasta: ”Meillä on melkoisen karu menneisyys itänaapurimme kanssa”

Sota Ukrainassa voi tietää loppua globalisaatiolle – maailmankaupan sekasorrosta kärsitään vielä pitkään

Perussuomalaiset: Naton turvatakuut voivat turvata Suomen koskemattomuuden – Suomen ei tule millään muotoa ottaa riskiä ajautumisesta Venäjän etupiiriin

Elomaa: Nato-jäsenyys on Suomelle oikea ratkaisu
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää