Elon Musk onnistui ostamaan Twitterin ja nosti woke-henkisten työntekijöiden paniikin uudelle tasolle. Julkisuudessa käydyn keskustelun lisäksi yrityksen sisäisistä viestintäkanavista on vuotanut viestejä medialle. Ne paljastavat, miten omistajavaihdos on saanut osan työntekijöistä kiroilemaan, shokkiin, voimaan pahoin ja jopa vaihtamaan työpaikkaa. Osa Twitterin työntekijöistä on myös avautunut julkisuudessa omalla nimellään ja väittänyt Muskin Twitter-omistajuuden uhkaavan demokratiaa ja vähemmistöjä. Viestit paljastavat aktivistityöntekijöiden näkemysten vieraantuneen toimitusjohtajatason linjasta. Hysteria on kärjistänyt keskustelua ja vienyt ilmatilaa rakentavalta keskustelulta. Ainakin osa sisäisistä viesteistä edusti myös sananvapausmyönteistä linjaa, jossa peräänkuulutettiin alustan tasapuolisuutta.

Twitterin työntekijöiden sisäisistä keskusteluista vuotaneet viestit paljastavat, että woke-henkisten työntekijöiden parissa vallitsee epätoivo ja raivo Elon Muskin ostettua koko alustapalvelun. Musk ilmoitti maanantaina ostavansa yhtiön 44 miljardin dollarin hintaan. Kauppa sinetöi kuukauden kestäneen näytelmän, jonka aikana Musk otti julkisuudessa kantaa sananvapauden heikkoon tilaan Twitterissä.

Yrityksen sisäisissä keskusteluissa Slack-alustalla levisi kapinahenkeä, ja viestejä on vuotanut medialle.

”Voin pahoin, kun katson Elonin puhuvan sananvapaudesta”, avautui eräs alustan luotettavuustekniikan insinööri, joka ilmoittaa identifioituvansa ”nonbinary-transsukupuoliseksi”.

”Joudumme käymään läpi henkisen kriisin viisi vaihetta, ja jokaisen hermot ovat nyt riekaleina”, kirjoitti toinen, ohjelmistokehityspuolella työskentelevä insinööri. Hän myös kutsui Muskia ”p***reijäksi” ja yritti sitten lohduttaa kollegoitaan:

”Päämme on pyörällä, ja mietimme pahimpia skenaarioita (Trump tulee takaisin! Moderointi lakkaa!). Musk ei kuitenkaan ole kertonut tarkemmista suunnitelmistaan, vaan hän on esittänyt lähinnä suurpiirteisiä ajatuksia, jotka voivat olla vain pelkkää näytöksenomaista liioittelua.”

Jotkut suhtautuivat Muskiin vihamielisenä valloittajana. Korkeammassa asemassa oleva videotekniikan asiantuntija ilmoitti päätöksestään vaihtaa työpaikkaa:

”Tämä ei ehkä ole oikea paikka kertoa tätä, mutta en aio työskennellä täällä enää valtauksen jälkeen.”

Kiivaan viestinvaihdon lomassa jotkut varoittelivat, että sisäisestäkin viestinnästä jää jälki, ja viestejä saatettaisiin vielä kaivella tulevaisuudessa. Tämän jälkeen työntekijät siirtyivät viestittelemään henkilökohtaisilla laitteillaan ja tunnuksillaan suojatummille viestintäalustoille kuten Signaliin.

Twitterin johdossa varauduttiin jo ennalta sisäiseen kapinaan ja sabotaasiin. Omistajavaihdosta edeltävänä perjantaina työntekijöitä estettiin tekemästä muutoksia alustapalvelun järjestelmään.

Toinen insinööri kirjoitti, että ”väitetty sensuuri on joskus vain sitä, kun kamalat tyypit mesoavat ja sitten oppivat kantapään kautta.” Korkeammassa asemassa oleva sisältöstrategi vastasi tähän: ”eikä sitä tapahdu edes niin usein”.

Sama sisältöstrategi, joka on myös työskennellyt Twitterin ulkopuolella vasemmistopoliittisena vaikuttajana, johti monia jyrkästi Muskille kriittisiä keskusteluja.

Kapina levisi julkisuuteen

Kaikki työntekijät eivät pelkästään pitäneet näkemyksiään salassa yrityksen sisäisillä keskustelukanavilla. Eräät ankarimmista syytöksistä tehtiin julkisesti työntekijöiden Twitter-tileillä.

Alustakehittäjä Addison Howenstine twiittasi:

”Kysyitte minulta, miksi El*n M*skin hankkima 9,2% osuus Twitteristä ja hallituspaikka ovat huono juttu. Sanon, että tämä ei vielä ollut hänen lopullinen päämääränsä, vaan homma menee vielä pahemmaksi, ja se voi lopulta olla vaarallista jopa demokratialle ja maailmalle.”

Myöhemmin Howenstine poisti twiittinsä, mutta kuvakaappauksia kiertää netissä.

Twitterin lokalisointipäällikkönä toiminut Laura Gomez kirjoitti sittemmin poistamallaan tweetillä:

”M*skin omistama Twitter on yksi suurimmista uhkatekijöistä vuoden 2022 ja 2024 vaaleille. Olemme k*sessa, jos tämä tapahtuu.”

Twitterissä teknisenä johtajana toimiva Jay Holler twiittasi:

”@elonmusk ongelmana on, että hän on johdonmukaisesti osoittanut huonoa käytöstä, joka vahingoittaa erityisesti marginalisoituneita ihmisiä. Joten, lopetetaan antamasta hänelle enempää valtaa kuin mitä hän on jo varastanut?”

Aktivistityöntekijä jäi kiinni valehtelusta

”Nonbinary”-sukupuolen edustajaksi ilmoittautuva alustakehittäjä Connor Campbell vastasi Muskille suoraan ja puolusti Twitterin aikaisempaa päätöstä sensuroida New York Post -lehden uutinen, joka kertoi Hunter Bidenin läppäriltä löytyneistä sisällöistä Yhdysvaltojen presidentinvaalien 2020 alla.

”Twitterillä oli oma politiikkansa hakkeroitujen aineistojen suhteen. Olemme soveltaneet tätä tasapuolisesti”

Tosiasiassa läppärin sisältöjä ei hakkeroitu. Tämän tunnustivat myös The Washington Post ja The Times. Jopa Twitterin entinen toimitusjohtaja Jack Dorsey myönsi sensuroinnin olleen ”totaalinen virhe” oltuaan kongressin kuultavana viime vuonna.

Tolkun äänet ovat jääneet sivuun

Twitterin työntekijöiden hysteeriset reaktiot Muskista ovat peittäneet alleen vaihtoehtoiset näkökulmat. Kuitenkin osa Twitterin työntekijöistä edusti keskusteluissa myös hillitympää linjaa Muskin suhteen:

”En tiedä hurjasti hänestä, enkä oikeastaan välitä. Minusta olisi vaan hienoa, jos sananvapaus olisi korkein prioriteetti. Sillä ei ole väliä, kuka sen saisi aikaan. Erityisesti vähemmistöillä kuten minulla ei ollut minkäänlaisia oikeuksia aikaisemmassa kotimaassani”, kommentoi eräs työntekijä.

Toinen sovelluskehittäjä kirjoitti: ”Minusta on aivan selvää, että linjamme on puolueellinen (jokainen on puolueellinen) ja mielelläni näkisin enemmän tasapuolisuutta. En tiedä, onko Musk oikea henkilö ajamaan tätä, mutta jos joku on vähemmän kallellaan siihen, mihin itse olemme ennestään kallellamme, se on tervetullutta.”

Muskin ostoaikeet herättivät kiivasta keskustelua jo ennen varsinaista kaupan vahvistumista. Jyrkkien reaktioiden on arvioitu edustavan enemmän poliittisia asenteita kuin liiketoiminnallisia tai teknisiä näkemyseroja alustan tulevaisuudesta. Vasemmalle kallellaan oleva mediaeliitti pelkää sananvapautta, sillä se uhkaisi heidän asemaansa mielipideilmaston portinvartijana.

SUOMEN UUTISET