Artikkeli kuva

Radikaali ympäristöjärjestö Letzte Generation tärveli Brandenburgin portin pylväät 17.9.2023. Portti on yksi Berliinin kuuluisimmista symboleista. / Letzte Generation

Sota, köyhyys ja siirtolaispaine pelottavat saksalaisia entistä enemmän – ilmastonmuutos sijoittuu pelkolistalla vasta viidennelletoista sijalle

18.10.2024 |21:01

Saksalaisnuoret pelkäävät enemmän sotaa ja maahantulijoiden synnyttämiä paineita kuin ilmastonmuutosta. Heikko taloustilanne, lisääntyvä velkaantuminen ja pelko köyhtymisestä ovat huolenaiheita kaikenikäisillä saksalaisilla. Ympäristöaktivistien määräily ärsyttää. Enää joka neljäs nuori puolustaa ilmastoaktivismia. Joka toinen haluaa pitää niihin kuitenkin etäisyyttä ja kokee ärsyttävänä, että ympäristöaktivistit yrittävät määräillä, miten ihmisten tulisi elää.

Tuoreet haastattelututkimukset, joista toinen kohdistui pelkästään nuoriin ja toinen kaikenikäisiin saksalaisiin, avaavat näkymiä saksalaisten pelkoihin ja tulevaisuudenkysymyksiin.

Toisessa, Shell-energiayhtiön rahoittamassa Bielefeldin yliopiston tutkimuksessa haastateltiin 2 509 iältään 12-25-vuotiasta nuorta. Samanlainen tutkimus on tehty neljän vuoden välein vuodesta 1953 lähtien.

Toisen, kaikkiin yli 14-vuotiaisiin saksalaisiin kohdistuvan tutkimuksen teettäjä on puolestaan Saksan suurimpiin vakuutuslaitoksiin kuuluva R+V-yhtiö. Se on kartoittanut jo 30 vuotta saksalaisten pelkoja laajalla vuosittaisella haastattelututkimuksella.

Ympäristöaktivistien määräily ärsyttää

Kun edellisessä vuonna 2019 tehdyssä Shell-tutkimuksessa nuorten suurin pelonaihe oli ilmaston ja ympäristön pilaantuminen, niin tänä vuonna ykköseksi nousi sota, jota ilmoittaa pelkäävänsä 81 prosenttia haastatelluista.

Aikaisemmin suurimpana huolenaiheena ollut ympäristön ja ilmaston pilaantuminen on pudonnut kolmannelle sijalle.

Lähes kaikki haastatellut nuoret pitävät ilmastonmuutosta ihmisten aiheuttamana. Useimpien mielestä jokaisen on tingittävä elintasostaan ilmaston ja ympäristön suojelemiseksi.

Joka neljäs nuori puolustaa taide-esineisiin itseään kiinnittävien ilmastoliimaajien toimintaa  ja Letzte Generation -järjestön (suom: viimeinen sukupolvi) aktivismia.

Joka toinen haluaa pitää niihin kuitenkin etäisyyttä ja kokee ärsyttävänä, että ympäristöaktivistit yrittävät määräillä, miten ihmisten tulisi elää.

Venäjä tuomitaan, Israelin suhteen vallitsee epävarmuus

Noin 60 prosenttia saksalaisnuorista tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Joka toinen kannattaa sitä, että Saksa tukee Ukrainaa sotilaallisesti. Yhtä moni haluaa, että Venäjää on rangaistava hyökkäämisestä Ukrainaan.

Saksan Ukrainalle antamaa aseellista apua kannattaa joka toinen ja vastustaa joka neljäs nuorista. Eniten aseapua vastustavat Itä-Saksan alueella asuvat nuoret.

Israelin ja Gazan konflikti jakaa Ukrainaakin enemmän. Joka kolmannen mielestä on hyvä asia, että Saksa on asettunut selkeästi Israelin puolelle. Yhtä moni on asiasta täysin toista mieltä. Joka toisen mukaan Saksan olisi huomioitava nykyistä paremmin palestiinalaisten kärsimykset.

Natsimenneisyys tuo historiallisen vastuun

Mielipiteet eroavat myös kysymyksessä, mikä on Saksan historiallinen vastuu Israelin auttamisessa.

Joka kolmannen nuoren mielestä Saksalla on natsimenneisyyden takia erityinen vastuu Israelista. Yhtä moni ei näe sille enää perusteita. Eniten Saksan historiallisen vastuun kyseenalaistavat arabi- ja turkkilaistaustaiset saksalaisnuoret.

Kahdelle kolmasosalle nuorista suurin pelko on köyhyys. Saksan talouden kehityksestä kertoo, että luku on kasvanut kahdeksalla prosenttiyksiköllä neljän vuoden takaisesta.

Myös kaikkiin saksalaisiin kohdistetun tutkimuksen mukaan suurimpia pelonaiheita ovat kohoavat elinkustannukset, asumisen kallistuminen sekä hallitsemattomasta maahantulosta johtuva yhteiskunnallinen jännitys.

Yhä useampi pelkää, ettei valtio selviä

Joka toinen aikuisikäinen saksalainen pelkää, että veroja korotetaan samalla kun palveluja karsitaan. Lähes yhtä moni on huolissaan siitä, että poliitikot ja valtio eivät selviä lisääntyneen siirtolaisuuden mukanaan tuomista ongelmista.

Saksalaisten huoliin kuuluu myös pelko poliittisen ilmapiirin kärjistymisestä ja yhteiskunnan jakautumisesta. Joka toinen pelkää poliittisten ääriliikkeiden voimistumista ja terrorismia.

Lähes joka toisen saksalaisen huolilistalla on myös pelko EU:n velkaantumisen seurauksista veronmaksajille.

Päinvastoin kuin nuorten kohdalla, ilmastonmuutos sijoittuu kaikkien saksalaisten pelkolistalla vasta viidennelletoista sijalle.

Letzte Generationin aktivistit tärvelemässä Brandenburgin pottia.

Kuvat: LG-arkisto.

Moni nuori kaipaa ”vahvaa kättä”

Tutkimuksessa selvitettiin myös nuorten suhdetta politiikkaan. Kaksikymmentä vuotta sitten kiinnostivat yhteiskunnalliset asiat vain joka kolmatta, nyt joka toista. Kolmannes ilmoitti osallistuvansa politiikkaan aktiivisesti.

46 prosenttia saksalaisnuorista asemoi itsensä vasemmistoon, 26 prosenttia keskustaan ja 18 prosenttia oikeistoon. Nuorista miehistä joka neljäs ja tytöistä joka kymmenes pitää itseään oikeistolaisena.

Valtaosa nuorista suhtautuu myönteisesti valtioon ja demokratiaan. Kolme neljäsosaa haastatelluista luottaa siihen, että Saksa tarjoaa heille tulevaisuudessa mahdollisuuden toteuttaa omia tavoitteitaan.

Lähes puolet nuorista yhtyy väitteeseen, että ”Saksa tarvitsee jälleen vahvaa kättä järjestyksen tuomiseksi valtioon”. Joka viides nuori allekirjoittaa väittämän, että ”Saksalla menisi paremmin ilman EU:ta”.

Kuka sopii naapuriksi? 

Saksalaisnuorten suvaitsevaisuutta mitattiin kysymyksellä, miten he suhtautuisivat tilanteeseen, jossa naapuriin muuttaisi pakolaisperhe tai homopari.

Syyrialaista ja venäläistä pakolaisperhettä vierastaisi itäisen Saksan, entisen DDR:n alueen, nuorista 28 prosenttia ja läntisen Saksan nuorista 16 prosenttia.

Turkkilaisperhettä vierastaisi naapurina kaikista nuorista 14, ukrainalaista perhettä 12 ja homoparia idässä 14 ja lännessä 9 prosenttia.

Tutkimuksessa kysyttiin myös nuorten suhteesta uskontoon. Katolisista nuorista Jumalaan ilmoittaa uskovansa 38 ja evankelisista nuorista 35 prosenttia. Musliminuorista Jumalaan uskoo 79 prosenttia.

Kristityistä nuorista ilmoittaa rukoilevansa 18 prosenttia vähintään kerran viikossa. Musliminuorista 37 prosenttia kertoo rukoilevansa useita kertoja päivässä.

Pertti Rönkkö, Berliini


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Saksan hallituspuolueet yrittävät torjua tulevan vaalitappion käynnistämällä rajavalvonnan kaikilla maarajoilla – oppositio syyttää vaalitempusta, koska turvapaikanhakijoilla on yhä vapaa pääsy maahan

14.09.2024 |09:11
Suomen uutiset logo

Saksa ilmoitti rajuista muutoksista pakolaispolitiikkaansa: Kotimaanlomille lähtevät turvapaikanhakijat karkotetaan ja palautettavien avustukset lasketaan minimiin

30.08.2024 |11:18
Suomen uutiset logo

Raakojen veitsi-iskujen sarja Saksassa jatkuu – ”Allahu Akbaria” huutanut syyrialainen turvapaikanhakija puukotti Solingenissa kolme ihmistä kuoliaaksi ja haavoitti kahdeksaa  

25.08.2024 |13:20

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
5.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56
10.
Suomen uutiset logo

Syyria kaaoksessa, jihadistiryhmittymä kaataa Assadin hallintoa – Vilhelm Junnila analysoi monimutkaista tilannetta

08.12.2024 |11:57

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää