Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Saksan hallituspuolueet yrittävät torjua tulevan vaalitappion käynnistämällä rajavalvonnan kaikilla maarajoilla – oppositio syyttää vaalitempusta, koska turvapaikanhakijoilla on yhä vapaa pääsy maahan

14.09.2024 |09:11

Islamistien veitsi-iskuista tarpeekseen saaneiden oikeistopuolueiden ja uuden vasemmistopuolueen jymymenestys itäisen Saksan osavaltiovaaleissa pakotti Saksan hallituksen pikaisiin päätöksiin siirtolais- ja turvapaikkapolitiikan muuttamiseksi ennen kohta seuraavia Brandenburgin vaaleja. Eniten keskustelua synnyttää rajavalvonnan käynnistäminen kaikilla Saksan maarajoilla. Oppositio löysi sisäministerin suunnitelmista suuren porsaanreiän.

Liittokansleri Olaf Scholzin (sd) näkemys, että Saksan on tarjottava natsihistoriansa johdosta suojapaikka kaikille henkensä edestä pakeneville, sai liittopäiväkeskustelussa aplodeja hallituspuolueiden ja vasemmistopuolue Linken rivistöistä. Scholzin mukaan tästä asiasta ei tarvitse edes keskustella.

Maahanmuuttokriittiset voittivat osavaltiovaaleissa

Thüringenissä ja Sachsenissa antoi lähes kolmannes äänestäjistä puolitoista viikkoa sitten äänensä maahanmuuttopolitiikkaan täyskäännöstä ja rajojen sulkemista vaativalle Vaihtoehto Saksalle -puolueelle (AfD).

Scholzin liikennevalohallituksessa istuvia demareita, vihreitä ja liberaaleja paremmin vaaleissa menestyivät myös maahanmuutto- ja siirtolaispolitiikkakritiikissään pitkälle AfD:n linjoille siirtyneet kristillisdemokraatit (CDU) ja uusi vasemmistolainen Sahra Wagenknecht -puolue (BSW).

Molemmat olivat lainanneet omiin vaaliohjelmiinsa AfD:n vuosia esittämiä vaatimuksia. Eräs niistä liittyy tiukkaan rajavalvontaan ja laittomasti maahantuloa yrittävien käännyttämiseen.

“Jokaisella ei ole oikeutta jäädä Saksaan”

Kritiikin taustalla vaikuttavat kansalaisten kasvava pelko islamistien terrori-iskuista, nopeasti lisääntynyt ulkomaalaisrikollisuus joukkoraiskauksineen ja väkivaltaisine ryöstöineen sekä erityisesti Syyriasta, Afganistanista, Irakista, muualta Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleiden nuorten miesten tekemät veitsi-iskut.

– Ihmiset haluavat, että maahantulo vähenee. Ihmisillä on oikeus suojeluun. Jokaisella maahan tulleella ei ole oikeutta jäädä tänne, sanoi Wagenknecht-puoluetta edustanut liittopäiväedustaja Jessica Tatti torstaina parlamenttikeskustelussa.

Tatti ei uskonut CDU:n, sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n ja AfD:n edustajien tavoin sisäministeri Nancy Faeserin (sd) turvallisuus- ja maahanmuuttopaketin vilpittömyyteen.

Rajat valvontaan puoleksi vuodeksi

Faeserin esittelemä paketti sisältää muun muassa karkotusten nopeuttamisen, veitsikiellon suurissa yleisötilaisuuksissa, aselakien tiukentamisen, biometristen tietojen käyttämisen jäljittämisessä somessa, pakolaisstatuksen epäämisen kotimaassa lomilla käyviltä pakolaisilta sekä rahassa maksettavien avustusten poistamisen karkotettavaksi määrätyiltä.

Sisäministeri ilmoitti määränneensä liittovaltion poliisin aloittamaan rajavalvonnan kuudeksi kuukaudeksi syyskuun 16. päivästä alkaen kaikilla Saksan maarajoilla.

Saksa aikoo käännyttää ministerin mukaan suoraan rajoilla kaikki sellaiset henkilöt, jotka ovat jättäneet turvapaikka-anomuksensa aikaisemmin jossain muussa EU-maassa, joilla on maahantulokielto ja joilla ei ole muista syystä pääsyä Saksaan.

Ministerin jättämä porsaanreikä ärsyttää oppositiota

Tämä olisi tyydyttänyt myös oppositiota, jos ohjeeseen ei olisi jätetty porsaanreiäksi kohtaa, että maahan on päästettävä kuitenkin kaikki ne henkilöt, jotka ilmoittavat hakevansa Saksasta turvapaikkaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että maahan päästetään tästä lähtienkin jokainen, joka sanoo rajalla rajavartijalle sanan ”asyl”, turvapaikka.

Wagenknecht-puolueen edustajan Jessica Tatin mukaan tämä osoittaa, ettei nykyinen liikennevalohallitus halua muuttaa todellisuudessa mitään.

Taustatukea hallituksen toimia arvostelevat puolueet saavat Saksan perustuslakituomioistuimen entiseltä presidentiltä Hans-Jürgen Papierilta.

Hän sanoo Bild-lehdessä, että Eurooppa-lait ja Saksan oma pakolaislaki eivät estä laittomasti maahan yrittävien käännyttämistä.

”Ei voi pakottaa vastaanottamaan kaikkia”

Papierin mukaan tämä koskee myös turvapaikkaa hakevia, onhan Saksa joka puolelta turvallisten kolmansien maiden ympyröimä maa.

– Itsenäistä valtiota ei voi pakottaa ottamaan vastaan maailmalta kaikkia ihmisiä, jotka ilmestyvät sen rajoille hakemaan turvapaikkaa. Saksan suvereniteetin ydinosa on eurooppalaisen oikeuden yläpuolella, Papier sanoo.

Saksa on ehtinyt jo torjua Itävallan ja Puola esittämän kritiikin rajavalvonnan aloittamisesta.

Baijerin sisäministerin Joachim Herrmann (CSU) tyrmää Itävallan kritiikin sanomalla, että jos Saksa torjuu rajalinjalla siirtolaisen tulon, niin tämä on silloin yhä ulkomailla.

Kritiikkiä rajojen tiukasta valvonnasta tulee myös Ranskasta ja Alankomaista. Ne, kuten ei Kreikkakaan, eivät aio ottaa takaisin Saksan käännyttämiä siirtolaisia.

Saksa on muun muassa korkeiden avustustensa takia siirtolaisille vetovoimaisin maa EU:ssa. Tulijoiden virta on jatkunut siitä lähtien kun edellinen liitokansleri Angela Merkel (CDU) avasi Saksan rajat Balkanin reittiä Unkarin ja Itävallan kautta tulleille sadoille tuhansille lähi-itäläisille.

Putin yrittää horjuttaa Eurooppaa

Saksaan yrittää tulla väkeä yhä enemmän myös Valko-Venäjältä Puolan läpi.

– Turvapaikkaa etsiviä ihmisiä ujutetaan EU:hun Venäjän ja Valko-Venäjän avulla. Useimmat heistä haluavat Saksaan, kirjoittaa RND- mediatalon tutkiva toimittaja Can Merey.

Hänen mukaansa Vladimir Putinin ja ”hänen valkovenäläisen suojattinsa Alexander Lukashenkon” tavoitteena on horjuttaa tällä tavalla Euroopan tasapainoa. Myös EU:n rajaviranomainen Frontex kiinnittää huomiota samaan asiaan.

Suurin osa saksalaisista haluaa sulkea rajat

Tuoreen YouGov-mielipidetutkimuslaitoksen kyselyn mukaan 71 prosenttia saksalaisista kannattaa tulijoiden käännyttämistä suoraan rajalta. Päinvastaista mieltä on 21 prosenttia.

Rajoja ei sulkisi kokonaan myöskään ulkoministeri Annalena Baerbock (vihr.), jonka mukaan Saksassa on tosin kuntia, joissa paikat ovat täynnä, mutta yhä myös sellaisia kuntia, joihin mahtuu tulijoita. Hän myötäilee tässä vihreiden kenttäväen sisäministeriin kohdistamaa kritiikkiä.

Saksan kuntaliitto vaatii pikaista stoppia tulijoille. Kuntien ja kaupunkien voimavarat alkava ovat lopussa. Myös kansalaisten auttamishalu on hiipunut.

Ihmissalakuljettajat tietävät, että jos joku on saanut kerran jalkansa Saksaan, niin hänellä on hyvät mahdollisuudet pysyä maassa. Poistumaan määrättyjä ihmisiä on Saksassa satoja tuhansia. Viime vuonna karkotettiin 16 400 ihmistä.

Valtio neuvoo, miten vältetään karkotus

Karkotuksista vastaavat osavaltiot panevat karkotuksia täytäntöön omassa tahdissaan riippuen osavaltion hallituksen poliittisista voimasuhteista.

Kristillisdemokraattien johtamista osavaltiosta karkotetaan enemmän ja useammin kuin demarien ja vihreiden johtamista osavaltioista.

Karkottamisen välttäminen on Saksassa helppoa, kuten Solingenin puukkoisku osoitti. Tekoon syyllistyneen syyrialaisen islamistin karkottamisesta Bulgariaan oli luovuttu, koska hän ei ollut karkotuksen toimeenpanon hetkellä asunnossaan.

Karkotuksien välttämisessä neuvoo myös hallituksen siirtolaisvaltuutetun ylläpitämä ”Handbook Germany” -internetsivusto, jossa annetaan käytännön ohjeita, miten karkotuksen voi yrittää välttää. Ohjeita annetaan yhdeksällä kielellä, kuten muun muassa arabiaksi ja farsiksi.

Sivustolla neuvotaan ottamaan tulossa olevasta karkotuksesta vihin tai tiedon saatuaan nopeasti yhteyttä asianajajaan, joka voi onnistua keskeyttämään karkotuksen toimeenpanon erilaisilla perusteilla.

Karkotettavalla on Saksassa oikeus valtion kustantamaan asianajajaan. Myös turvapaikkaa hän voi anoa itse tai asianajajan opastuksella useita kertoja.

PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Raakojen veitsi-iskujen sarja Saksassa jatkuu – ”Allahu Akbaria” huutanut syyrialainen turvapaikanhakija puukotti Solingenissa kolme ihmistä kuoliaaksi ja haavoitti kahdeksaa  

25.08.2024 |13:20

Viikon suosituimmat

9.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttokriittisyys kasvaa – eliitti ja media kieltäytyvät näkemästä Euroopan poliittista muutosta

03.10.2024 |13:12

Uusimmat