

PS ARKISTO
Kolumni: Äänestäjät uhkaavat demokratiaa?
Saksan osavaltiovaaleissa kovan ja pitkän linjan maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle-puolue (AfD) sai äänivyöryn itäisessä Saksassa: Thüringenissa se nousi suurimmaksi ja Saksissa toiselle sijalle, joissa molemmissa sen ääniosuus ylitti kolmeenkymmenen prosentin, kirjoittaa kansanedustaja Onni Rostila kolumnissaan.
Myös Sahra Wagenknechtin uusi vasemmistopuolue BSW menestyi vaaleissa. Yhteistä puolueille on maahanmuuttokritiikki sekä skeptinen suhtautuminen Ukrainan tukemiseen.
AfD:n kohdalla nimenomaan tyytymättömyys maahanmuuttopolitiikkaan näkyy yhä vahvemmin valinnoissa vaaliuurnilla. Puoluetta tituleerataan mediassa estoitta äärioikeistolaiseksi, mutta miten kolmasosan kaikista äänistä saava puolue voi enää edustaa ”äärtä”?
Samanlaista epälogiikkaa voi havaita tiettyjen tahojen vaatimuksissa lakkauttaa koko AfD sen demokratialle muodostaman uhan vuoksi. Kumma kyllä, näitä vaatimuksia ei tuomita sen enempää äärimmäisiksi kuin demokratiaa uhkaaviksi.
Massasiirtolaisuuteen niin ikään nihkeästi suhtautuvaa Wagenknechtin puoluettakin esitellään median toimesta joko ”äärivasemmistolaisena” tai ”vasemmistopopulistisena”. Ilmeisesti ääriliikkeiden ja ”populismin” määrittelyssä suhtautuminen maahanmuuttoon on kaiken A ja O.
Uusi piirre median AfD:stä maalaamassa kuvassa on itäisen Saksan taloudellisen ja henkisen jälkeenjääneisyyden päivittely. Selitystä haetaan niin demokratian heiveröisistä perinteistä kuin liian löperöstä natsi-häpeän iskostamisesta entisen DDR:n alueilla. Mutta mutta. Jos vilkaisemme kahden muun Länsi-Euroopan mahtimaan Italian ja Ranskan ”äärioikeiston” kannatuslukuja, niin oikeampi kysymyshän olisi, mikä länsisaksalaisia vaivaa?
Jospa itäsaksalaiset muistavat paremmin miltä todellisuudesta irtaantunut ideologia, läpitunkeva propaganda ja toisinajattelun vaientaminen näyttää? Ehkäpä juuri länsisaksalaisien ylisukupolvinen häpeä ja pakkomielteinen itseinhossa kieriskely on äitynyt niin sairaalloiseksi, että se on ajanut Saksan (ja samalla muun Euroopan) itsetuhon tielle.
Tosiasiassa AfD kasvattaa suosiotaan kaikkialla Saksassa, erityisesti nuorten keskuudessa. Eikä ihme. Uutiset maahanmuuttajien veitsi-iskuista ja silmittömistä väkivallanteoista ovat jo käytännössä arkipäivää. Perinteiset valtapuolueet ovat paitsi vastuussa tästä katastrofista, myös kyvyttömiä korjaamaan kohtalokkaita virheitään. Parin viikon päästä ”äärioikeistolaiset” äänestäjät uhkaavat demokratiaa Brandenburgissa.
ONNI ROSTILA
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


”EU:n pahin painajainen” voitti Hollannin vaalit – maahanmuuttokriittinen valtavirta vahvistuu Euroopassa

Saksassa on masinoitu kansanjoukot kaduille vaatimaan oppositiopuoleen kieltämistä – salainen palvelu tarkkailee myös uuden konservatiivipuolueen perustajaa

Tutkimus: 85 % eurooppalaisista haluaa EU:lta enemmän tekoja laitonta siirtolaisuutta vastaan

Riikka Purra MTV:n vaalitentissä: Eivät eurooppalaiset ole yhtäkkiä radikalisoituneet – ”He ovat tyytymättömiä omien maidensa ja Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikkaan”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää