Ukrainan auttamisesta puoluejohtajat ovat samaa mieltä ja siitä, että Venäjän jäädytetyt varat voidaan ohjata urhean kansan avuksi. Yhteisvelkaa ei hinguta, kuin ehkä vasta viimeisessä hädässä. Rajaturvallisuuslakia kirkasotsaisinkaan poliitikko ei uskalla torpata, mutta turvapaikkaprosessista syntyy välittömästi turpakäräjät. Laitaoikeiston uhka saa sekin vihervasemmiston repimään pelihousunsa. Siinä MTV:n Puheenjohtajatentti lyhyesti.

Maahanmuutto yleensä ja turvapaikkamenettelyn siirtäminen Euroopan ulkopuolelle erityisesti irrottivat puheenjohtajien kielenkannat MTV:n Puheenjohtajatentissä.

Turvapaikkaprosessin siirtäminen kolmansiin maihin oli punainen vaate varsinkin vihervasemmalle laidalle. Hallituspuolueiden edustajille se on enemmänkin rationaalinen mahdollisuus.

– Haluamme kehittää yhteistyötä lähtömaiden ja kauttakulkumaiden kanssa siten, että voisiko siellä tehdä turvapaikkaprosessi niin, etteivät nämä ihmisparat lähde tälle vaaralliselle matkalle, pohti kokoomuksen Petteri Orpo.

Turvapaikkajärjestelmää käytetään väärin

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti, että turvapaikkajärjestelmää käytetään väärin elintasosiirtolaisuuden kanavana.

– Ihmiset, jotka Eurooppaan saapuvat – yli miljoona todennäköisesti tänäkin vuonna – eivät pakene poliittista vainoa, vaan aivan inhimillisesti hakevat parempaa elämää.

– Ei turvapaikkainstituutiota ole tehty tällaiseen, eikä Eurooppa tule kestämään tulevina vuosina tällaista massasiirtolaisuutta.

Vihervasemmiston mörköooppera

Tunteet kuumenivat ohjelman loppua kohti, kun keskusteluun otettiin Euroopan laitaoikeiston muodostama uhka. Tentti todellakin muistutti ajoittain mörköoopperaa, kun erityisesti sosialidemokraattien Antti Lindtman ja vihreiden Sofia Virta pyrkivät väen väkisin työntämään Purraa Euroopan laitaoikeiston huomaan.

– Tämä on kaiketi neljäs puheenjohtajatentti, jossa te puhutte mörköoopperoista ja muista – sen sijaan että miettisitte, minkä takia tällaisia puolueita kannatetaan, Purra tiedusteli.

– Minkä takia Marine Le Penin puolue on saamassa vaalivoiton Ranskassa, minkä takia Saksassa kannatetaan tällaisia puolueita? Maahanmuuttopolitiikka Euroopan tasolla on mennyt pieleen.

Orbán ja putinistit pannassa

– Ei siksi, että saksalaiset tai ranskalaiset tai italialaiset olisivat yhtäkkiä radikalisoituneet, vaan he ovat tyytymättömiä omien maidensa ja Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikkaan, Purra jatkoi.

Purran mukaan putinistien kanssa ei tehdä yhteistyötä ja että Lindtmanin – ynnä muiden demareiden – pitäisi etsiä likaa omasta pesästään ja puolueestaan. Perussuomalaiset vastustaa Unkarin Viktor Orbánin puolueen edustajien tuloa omaan ECR-ryhmäänsä EU-parlamentissa.

– Massasiirtolaisuus on näidenkin vaalien kaikesta tärkein ja suurin asia – Ukrainan auttamisen jälkeen, Purra linjasi.

”Te ette tunne todellisuutta”

”Tämä kuulostaa melkoiselta sekoilulta myös katsojille”, myönsi Sofia Virta, käänsi nupit kaakkoon ja antoi palaa ilmeisenä kohteenaan Purra ja perussuomalaiset. Laajoin pensselinvedoin Virta maalaili Euroopan poliittista karttaa omasta näkövinkkelistään.

– Sanon vielä senkin, kun tässä oli puhetta, miksi nämä laitaoikeiston puolueet nousevat: mielestäni näissä ryhmissä käytetään hyväksi ihmisten pelkoja epävarmassa maailmanajassa, Virta julisti.

– Te puhutte, että tämä on pelon lietsontaa – te ette tunne tätä todellisuutta, Purra kuittasi.

Puhuttaisiinko oikeista syistä?

Purra kommentoi vaalitentin antia Facebookissa heti lähetyksen jälkeen:

– Taas yksi puheenjohtajapaneeli takana. Melkoisen tutulla kaavalla. Neljä samanmoista vielä jäljellä. Jännitän loppuun saakka, olisiko jossakin niistä muidenkin mielestä syytä pohtia, MIKSI maahanmuuttokriittiset puolueet ovat saamassa vaalivoiton niin monessa maassa.

– Eivät siksi, että ihmiset olisivat radikalisoituneet, vaan siksi, että he näkevät yhä enemmän, koko ajan, omissa maissaan, yhteiskunnissaan, asuinalueillaan, mitä liberaali maahanmuuttopolitiikka ja liian avoimet rajat saavat aikaan.

– Taitaa jäädä minulla odotteluksi. On niin paljon helpompaa pöyristyä vääristä puolueista ja huutaa kauhea laitaoikeisto sitä ja hirveä laitaoikeisto tätä kuin katsoa peiliin.

SUOMEN UUTISET