Islamisaatiota vastustava toritilaisuus päättyi jo ennen alkamistaan, kun veitsimies hyökkäsi pääpuhujan kimppuun. Teosta epäillään 25-vuotiasta afganistanilaismiestä. Useat ihmiset saivat veitsenhaavoja hyökkäyksessä. Pahiten haavoittui tilanteeseen ensimmäisenä tullut poliisi, joka tulkitsi tilanteen väärin ja kävi käsiksi saksalaiseen turvamieheen. Afganistanilaismies pääsi tällöin uudestaan vapaaksi ja puukotti saksalaismiestä allaan pitelevää poliisia kaulaan.

Mannheimin torilla oli perjantaina puolen päivän aikaan tarkoitus järjestää Pax Europa -kansanliikkeen puhetilaisuus. Puhumaan oli tullut tunnettu islamkriitikko Michael Stürzenberger.

Tilaisuus ei ollut kuitenkaan vielä ehtinyt edes alkaa, kun paikalle ryntäsi veitsi kädessä nuorehko, parrakas mies. Veitsimies kävi ensimmäiseksi 59-vuotiaan Stürzenbergerin päälle ja iski häntä veitsellä kasvoihin ja jalkaan.

Tilannetta seuranneessa kahakassa useat muutkin Pax Europa -kansanliikkeen jäsenet saivat haavoja yrittäessään taltuttaa veitsimiestä. Kun veitsimies oli saatu maahan, ensimmäisenä paikalle tullut poliisi tulkitsi ilmeisesti tilanteen väärin ja alkoi repiä yhtä Pax Europan -turvamiehistä pois veitsimiehen päältä ja kaatoi turvamiehen maahan.

Tällöin veitsimies pääsi vapaaksi ja ryntäsi saksalaismiestä maassa pitävän poliisin selkään ja puukotti häntä kaulaan. Toinen poliisi ampui veitsimiestä.

Hyökkäystilanne tallentui kokonaisuudessaan suoraan verkkolähetykseen. Tallenne on poistunut Youtubesta, mutta se on julkaistu uudelleen useissa uutispalveluissa, esimerkiksi Daily Mailissa. Video voi järkyttää.

Useita sairaalahoitoon

Uhreista pahimmin haavoittui veitseniskun kaulaansa saanut poliisimies. Hän joutui Bild-lehden mukaan tuntikausia kestäneeseen hätäleikkaukseen ja hänen tilansa on hengenvaarallinen. Myös hyökkääjä ja Michael Stürzenberger ovat sairaalahoidossa.

Yleisradiokanava SWR:n tietojen mukaan epäilty veitsihyökkääjä on 25-vuotias afganistanilaismies, joka on tullut Saksaan vuonna 2013. Hän ei ilmeisesti ole aiemmin joutunut poliisin kanssa tekemisiin.

Focus-lehden tietojen mukaan hyökkääjä oli kierrellyt Mannheimin torilla jo ennen hyökkäystä. Michael Stürzenberger kertoi omalla videollaan, että ”parrakas muslimi” oli lähestynyt häntä torilla ja huutanut vihaisena, että ”te ette kuulu tänne ja te olette pahempia kuin AfD”. Ei ole varmaa, oliko kyseessä sama partamies, joka myöhemmin hyökkäsi Stürzenbergerin kimppuun.

Terrori-isku vai satunnainen puukotus?

Bild-lehden haastattelema Pax Europa -kansanliikkeen rahastonhoitaja Stefanie Kizina on varma, että kyseessä oli etukäteen suunniteltu terrori-isku, joka oli kohdistettu nimenomaan Michael Stürzenbergeriin.

– Uskontojen kritisoinnin on oltava luvallista, se on Euroopan valistuksen ydin, Stefanie Kizina sanoo.

Myös Mannheimin pormestari Christian Specht (CDU) puhuu terrorismista. Hän tuomitsee islamkriittiseen tapahtumaan kohdistuneen terrorihyökkäyksen jyrkästi. Poliisi ei ole vielä tiedottanut tekijän motiivista.

”Lisävahvistus islamilaisen väkivallan uhasta”

Liittokansleri Olaf Scholz on ilmaissut järkytyksensä hyökkäyksen johdosta ja tuominnut väkivallan. Sisäministeri Nancy Faeser (SPD) toivoo uhreille pikaista toipumista ja kiittää tilanteeseen nopeasti puuttuneita poliiseja.

Jos tutkimuksissa selviää, että hyökkääjällä oli islamistinen motiivi, se olisi sisäministeri Faeserin mielestä ”lisävahvistus siitä islamilaisen väkivallan uhasta, josta me olemme varoittaneet”.

Maahanmuutto kärjistää ja polarisoi eurovaaleja Saksassa

Siirtolaispolitiikka on Saksassa jo valmiiksi eräs kuumimmista eurovaaliteemoista. Vihreät haluavat tulijoille turvallisia saapumisreittejä. Kristillisdemokraatit, AfD ja Wagenknecht-puolue vaativat muuton rajoittamista sekä anomusten käsittelyn siirtämistä kolmansiin maihin. Jännitteet ovat korkealla jo valmiiksi, ja tänään nähty hyökkäys tuskin vähentää niitä.

SUOMEN UUTISET