Pakolais- ja maahanmuuttopolitiikasta on tulossa eurovaalien tärkein teema. Keskustelua kuumentaa saksalais-nigerialainen mies, joka järjesti oleskeluluvat lähes sadalle afrikkalaiselle tunnustautumalla kymmenien eri äitien synnyttämien 24 lapsen isäksi. Tunteita nostattaa myös muslimien vaatimus tehdä Saksasta islamilainen kalifaatti.

Saksan yleisradion DeutschlandTrend-kyselyn tulos, jonka mukaan pakolaispolitiikka on nousemassa eurovaalien ykkösteemaksi, vastaa keväistä Bertelsmann-säätiön tutkimusta, jonka mukaan 60 prosenttia saksalaisista ei halua maahan lisää pakolaisia.

Saksalaisista 78 prosenttia on sitä mieltä, että maalla ei ole enää varaa maksaa maahantulosta syntyviä lisäkustannuksia. Lähes yhtä moni pelkää konflikteja maahantulijoiden ja kanta-asukkaiden välillä.

Useammalle kuin joka toiselle saksalaiselle on Saksan yleisradion kyselyn mukaa tärkeää, että EU sopii myös Libanonin kanssa Eurooppaan tulevien pakolaisten määrä rajoittamisesta.

Vastaavia sopimuksia on solmittu aikaisemmin Turkin, Egyptin ja Tunisian kanssa. EU maksaa näille maille talousapuna siitä, ettei siirtolaisia päästetä suoraan Eurooppaan.

Rahat eivät riitä Merkelin politiikan jatkamiseen

Kesäkuussa pidettävät eurovaalit sekä monet syksyllä järjestettävät osavaltiovaalit pakottavat Saksan politiikan ottamaan maahantulo-, siirtolais- ja pakolaisasioihin aikaisempaa selkeämpää kantaa.

Ne ovat pääteemoja myös osin äärioikeistolaisella Vaihtoehto Saksalle -puolueella, jolle ennustetaan hyvää menestystä niin kansallisissa kuin Eurooppa-vaalissa.

Pakolaisteemoja nostavat esille myös kristillisdemokraatit sekä uusi Sahra Wagenknecht -vasemmistopuolue.

Liitokansleri Angela Merkelin (CDU) ajoilta periytynyttä avokätistä pakolais- ja siirtolaispolitiikkaa ei pystytä Saksassa jatkamaan taloudellisistakaan syistä. Rahat alkavat olla vähissä.

Uutta julkista velkaa entisen 2500 miljardin euron lisäksi ei voida kuitenkaan ottaa rikkomatta perustuslaissa säädettyä velkaantumisrajaa.

Nigerialaismiehen perhe kasvoi lähes sadalla hengellä

Saksalaisten voimistuvaa kritiikkiä nykyisenlaista maahantulopolitiikkaa kohtaan eivät vahvista pelkästään epäonnistumiset tulijoiden kotouttamisessa, kuntien rahapula, vähentyneet voimavarat ja kasvava ulkomaalaisrikollisuus, jossa merkittävä osa on nuorilla siirtolaisilla, vaan myös viimeaikaiset tapahtumat, joissa monet saksalaiset tuntevat itsensä hyväksikäytetyiksi.

Runsaasti huomiota on herättänyt muun muassa tapaus, jossa eräs Dortmundissa asuva saksalais-nigerialainen mies tunnusti omakseen 24 eri afrikkalaisten naisten synnyttämää lasta.

Isyyden tunnustamisella mies sai lapsille, heidän äideilleen ja lasten kaikille sisaruksille, yhteensä 94 ihmiselle, oleskeluoikeuden Saksassa.

Sosiaaliapua yli miljoonalla eurolla

Tulijat pääsivät saksalaisen sosiaaliturvan piiriin. Se maksaa heille sosiaaliavun lisäksi terveydenhoidon, asumisen ja lapsilisät. Heidän saamansa edut ovat samat kuin saksalaisella työttömyysavustuksen ja sosiaaliavun saajalla.

Afrikkalaisille äideille ja heidän lapsilleen annettava sosiaaliapu maksaa saksalaisille veronmaksajille yli 1,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Parhaillaan yritetään selvittää, mikä osuus tästä virtaa mahdollisena bonuksena järjestelyt hoitaneelle ja lapset omikseen tunnustaneelle nigerialaismiehelle.

Valeisäksi kelpaa kadulla asuva koditon

Saksan viranomaiset tuntevat vastaavia tapauksia myös länsibalkanilaisten ja vietnamilaisten kohdalla, joissa isyyden ja valeavioliittojen taustalla operoivat usein ihmissalakuljetuksia organisoivat rikollisliigat.

”Valeisäksi” ja ”valeaviomieheksi” roistokoplat ovat värvänneet muun muassa kadulla asuvia kodittomia saksalaisia muutaman sadan euron korvausta vastaan.

Viranomaisten tietoon on tullut Berliinin ja Brandenburgin yleisradion mukaan vuosina 2018-2021 noin 1 800 järjestelyä, joista lähes 300 puhtaasti rikollisessa mielessä. Todellisuudessa tapauksia arvellaan olevan paljon tätä enemmän.

Päinvastoin kuin rikollisliigat, 24 lasta omakseen tunnustanut nigerialaismies ei ole toiminut laittomasti. Jos joku Saksassa tunnustaa isyyden, niin voimassa olevan lainsäädännön mukaan kukaan ei tutki, pitääkö tieto todellisuudessa paikkansa. Esteenä on myös tiukka tietosuoja.

Tapauksen julkitulo on tuonut entisestään sytykettä käynnissä olevaan siirtolais- ja pakolaiskeskusteluun. Saksan oikeus- ja sisäministeriöt valmistelevat parhaillaan tiukennusta isyyden tunnustamiseen.

Islamistien ääriryhmä syyttää Saksaa rasismista

Ruutia euro- ja osavaltiovaalikampanjoihin tuo myös Hampurissa huhtikuun viimeisellä viikolla pidetty mielenosoitus, jossa yli tuhat islamistia vaati kadulla ”Allahu Akbar” -huutoa toistaen Saksasta islamilaista kalifaattia.

Mielenosoituksen järjestäjänä oli Hampurin islamilaisen keskuksen piirissä toimiva ”Muslim Interaktiv” -ryhmä, jota muun muassa Nordrhein-Westafelenin osavaltion sisäministeri Herbert Reul (CDU) on vaatinut syksystä lähtien kiellettäväksi.

Hampurin osavaltion hallituspuolueet demarit ja vihreät ovat kuitenkin torjuneet kristillisdemokraattien vaatimuksen, vaikka islamistiryhmän agitaattoreina ja johtohenkilöinä toimii Saksan kotimaantiedustelun varmennetusti ääriradikaaleiksi luokittelemia henkilöitä.

Islamistiryhmä syyttää saksalaista politiikkaa ja mediaa muslimeihin kohdistuvasta rasismista. Kritiikin itseään kohtaan se torjuu vetoamalla Saksan lain takaamaan uskonnonvapauteen.

Muslimiyhteisö vaikenee

Mediassa esiintyneen globaalia islamismia tutkivan laitoksen johtajan, professori Susanne Schröterin mukaan mielenosoittajien vaatima kalifaatti on islamilainen diktatuuri, jossa noudatetaan sharia-lakia.

– Mikä huuto olisikaan syntynyt, jos yli tuhat oikeistoradikaalia olisi vaatinut mielenosoituksessaan fasismia, hän totesi.

Professori Schröter sanoi turhaan odottaneensa saksalaisten muslimiyhteisöjen irtaantumista islamistien vaatimuksista.

Yhteisöjen hengestä kertoo, että monet sharia-ajattelua kritisoineet liberaalit muslimit voivat elää Saksassa murhauhkausten takia vain poliisien ympärivuorokautisessa suojeluksessa. Suurinta osaa Saksan muslimeista hän pitää kuienkin kunnon ihmisinä.

Nuorissa muslimeissa samaa kiihkoa

Kuvat keskellä Hampuria pidetystä islamilaisesta mielenosoituksesta, jossa mustiin kaapuihin sonnustautuneet musliminaiset seisovat uskonnon vaatimalla tavalla omissa rivistöissään herättivät pelkoa monissa saksalaisissa.

Tuoreessa muistissa oli vastikään julkistettu Ala-Saksin kriminologisen tutkimuslaitoksen tutkimus, jonka mukaan valtaosa Saksan koulujen 15-vuotiaista muslimikoululaisista pitää Koraania Saksan lakeja tärkeämpänä.

Vain islam kykenee ratkaisemaan monen muslimikoululaisen mielestä maailman ongelmat. Saksassa asuu noin kuusi miljoonaa muslimia.

Kalifaatista haaveilevien on poistuttava

Islaminuskoisten määrä on Saksassa jatkuvassa kasvussa katolisen ja evankelisen kirkon menettäessä kiihtyvällä vauhdilla jäseniään. Suurin osa Saksaan tulevista siirtolaisista on muslimeja.

Hampurilasislamistien vaatimusten rajuus pakotti lopulta myös tähän asti helläkätisesti islamisteihin suhtutuneen sisäministeri Nancy Faeserin (SDP) ottamaan poikkeuksellisen vahvasti kantaa asiaan.

– Jos joku haluaa Saksasta kalifaatin, niin hänellä ei ole täällä tulevaisuutta eikä mitään tekemistä, tarjoili ministeri lähtöpasseja.

PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI