LEHTIKUVA
Riikka Purra suuressa EU-vaalitentissä: Siirtolaispaine ja aggressiivinen hybridihyökkäys ovat “kaksi täysin eri asiaa”
EU-vaalitentit pyörähtivät toden teolla käyntiin eduskuntapuolueiden puheenjohtajien sekä tuuraajien puheenvuoroilla Helsingin Narinkkatorilla. Ukrainan tukemisesta kaikki olivat yhtä mieltä, mutta unionin yhteisvelasta sekä turvapaikkapolitiikasta hallituksen ja opposition edustajat olivat välillä kuin eri planeetoilta.
Monipolvisessa alustuksessaan vaalitentin juontanut Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä tiedusteli Riikka Purralta, ovatko puheet EU-erosta ja toisaalta Ukrainan voimakkaasta tukemisesta keskenään samassa linjassa.
– Tässä ei ole mitään ristiriitaista. Euroopan unioni on onnistunut hyvin kokoamaan rivinsä nimenomaan Venäjän aggressiota vastaan. Pakotepolitiikka, Ukrainan auttaminen, kaikki tämä on ehdottoman tärkeää, Purra totesi.
EU pysyköön lestissään
– Sen sijaan moni muu suuntaus, joita Euroopan unionissa tälläkin hetkellä halutaan edistää erityisesti yhteisvastuuseen liittyen, erilaisiin mahdollisiin velkapaketteihin, uusiin rahastoihin ties minkä tavoitteen saavuttamiseksi on se, mitä me kyllä vastustamme.
– EU, joka on tarkkarajainen ja pysyy siinä, mihin se on tehty, kauppaunionina nimenomaan sisämarkkinatoimijana, se on se, mitä me kannatamme, Purra sanoi.
Suomi hävinnyt rahanjaossa
Kokoomuksen Petteri Orpo muistutti vihreään siirtymään liittyvässä puheenvuorossaan, että kokoomus ei kannata yhteisvelkaa, ”vaan niiden olemassa olevien rahoitusinstrumenttien käyttämistä, joita meillä on”.
Orpo teki myös ehdotuksen:
– Invest EU on yhteisessä EU-budjetissamme oleva rahoitusväline. Kasvatettaisiin merkittävästi sen kokoa, sen kautta parhaat ideat pystyttäisiin rahoittamaan. Saisimme investointeja puhtaaseen energiantuotantoon ja saisimme investointeja teollisuuteen, joka käyttää puhdasta energiaa.
Keskustan Petri Honkonen puolestaan muistutti, että Suomi tuppaa olemaan veronmaksajien rahoja unionin piirissä jaettaessa “aina se häviäjä”. Liike Nytin Harry Harkimon mielestä EU:sta pitäisi olla Suomelle “paljon nykyistä enemmän taloudellista hyötyä”.
Eurooppaan riittää tulijoita
Tentissä nousivat esille myös Suomen itärajan tapahtumat ja rajaturvallisuus. Paljon oli puhetta siitä, miten voitaisiin löytää tasapaino kansallisen edun sekä ihmisoikeuksia koskevien tiukkojen velvoitteiden noudattamisen välillä.
Riikka Purra huomautti, että nyt puhutaan ”kahdesta täysin eri asiasta”, jotka vaativat erilaisia toimenpiteitä. Ensinnäkin elintasoerot ajavat kehittyvistä maista ihmisiä Eurooppaan etsimään parempaa elintasoa ja sosiaaliturvaa.
– Sitten on hybridihyökkäys, jossa tietty aggressiivinen valtio käyttää toki samanlaisia siirtolaisia mutta erilaiseen tarkoitukseen eli toista valtiota vastaan. Sellainen projekti on tällä hetkellä käynnissä itärajallamme.
Turvapaikanhakijat kolmansiin maihin
Purran mukaan hallitusohjelmassa on ”erinomaisia kirjauksia” ensimmäiseen kohtaan eli Eurooppaan kohdistuvan siirtolaispaineen vähentämiseen liittyen.
– Euroopan unionissa Suomi ajaa kansainväliseen suojeluun sellaisia prosesseja, jotka ottaisivat kolmannessa, turvallisessa maassa tapahtuvan suojelun huomioon.
– Tätä tämä meidän sisäministerimme tälläkin hetkellä tuolla Brysselissä edistää.
Puolueiden puheenjohtajista paikalla EU-vaalitentissä olivat Riikka Purra, Petteri Orpo, Antti Lindtman (sd.), Li Andersson (vas.), Sari Essayah (kd.), Sofia Virta (vihr.) ja Harry Harkimo. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikkoa tuurasi varapuheenjohtaja Petri Honkonen ja RKP:n Anna-Maja Henrikssonia puoluevaltuuston puheenjohtaja Eva Biaudet.
Vaalitentin järjestivät Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, Eurooppalainen Suomi ja valtioneuvoston kanslia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kauppaunioni Invest EU siirtolaispaine Ukrainan tukeminen EU-vaalit 2024 Sofia Virta Venäjän aggressio hybridihyökkäys yhteisvelka vihreä siirtymä Harry Harkimo Petri Honkonen itäraja Kansainvälinen suojelu siirtolaiset Euroopan unioni Markku Jokisipilä Eva Biaudet Turvapaikkapolitiikka Riikka Purra Sari Essayah Antti Lindtman Sisämarkkinat Petteri Orpo Turvapaikanhakijat Li Andersson pakolaiset EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset vaatii: EU-turvapaikkapolitiikassa siirryttävä Ruanda-malliin – työperäinen maahanmuutto pidettävä kansallisissa käsissä
Purra: Edessä sukupolven tärkeimmät EU-vaalit – ”Todellinen mahdollisuus murtaa EU-parlamentin vasemmistoliberaali ylivalta”
Sisäministeri Rantanen: Aito turvapaikantarve, siirtolaisuus ja välineellistetty maahantulo ovat eri asioita – eikä niitä tule sotkea keskenään
Purra: EU-liittovaltiokehityksen vastustaminen vaatii konkreettisia toimia – ”Taloudellisen yhteisvastuun hivuttaminen käyttämällä ilmastopolitiikkaa tekosyynä ei ole hyväksyttävää”
Purra: Suomen tulisi saada EU:sta selvästi nykyistä suurempaa nettohyötyä
Tanskan maahanmuuttoministeri: Onneksi Suomi taistelee laitonta siirtolaisuutta vastaan
Antikainen kolumnissaan: Kun Remeksen romaanien juonet uhkaavat muuttua todeksi
Purra: Ei enää lisää EU-yhteisvelkaa kriisien varjolla
Keskusta ei halua EU-yhteisvelkaa – Koponen: Keskusta tekopyhyydessään unohtaa, että oli hyväksymässä EU-elvytyspakettia
Viikon suosituimmat
Elokapinan sisäisellä keskustelupalstalla fantasioidaan massamurhalla: “Pyhää veristä raivoa”, “veristä lihamössöä”, “veriset pylväät, verta valuvat portaat”
Elokapinan sisäiseltä keskustelupalstalta tihkuu erittäin huolestuttavia viestejä.
Demaripomo Razmyar kommentoi maahanmuuttajien Pisa-tuloksia – PS:n Koponen: ”Kujalla kuin käkikello”
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan maahanmuuttajien huonot Pisa-tulokset johtuvat muun muassa sosioekonomisesta asemasta ja tukitoimia tulisi tarkastella paremmin. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen tyrmää demaripomon väitteet.
Suomalaisilta ärhäkkä vastareaktio Elokapinan käsittämättömään veriläyträykseen: järjestön kieltämistä ajava kansalaisaloite keräsi yli 60 000 nimeä yhdessä päivässä
Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”
Tällä hetkellä Suomen ylivoimaisesti suosituin kansalaisaloite ajaa anarkistiliike Elokapinan kieltämistä. Lainsäädäntöuudistusehdotuksen ja ryhmittymän lakkauttamisen lisäksi aloite samalla lähettää vahvan viestin radikaalisti toimiville ympäristöaktivisteille. - Viesti on selvä. Kansa ei hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa. Mielenosoittaminen ja sananvapaus ovat tärkeitä asioita mutta asiat täytyy hoitaa lakien ja asetusten mukaan, aloitteen tekijät kertovat Suomen Uutisille.
Kansallisarkiston ex-pääjohtajalta vakava varoitus Elokapinan radikalisoitumisriskistä – vertaa terroristijärjestö Punaiseen armeijakuntaan
Punainen armeijakunta (RAF) oli Saksan liittotasavallassa 1970-luvulla vaikuttanut äärivasemmistolainen terroristiryhmä, jonka tavoitteena oli kommunistinen kansannousu. Baader-Meinhof-ryhmänä tunnettu RAF vastusti kapitalismia. Se murhasi iskuissaan kymmeniä ihmisiä.
PISA: Kun vasemmiston argumentit loppuvat, rasismisyyttely alkaa – Miko Bergbom antaa Li Anderssonin kuulla kunniansa
Väestökello näyttää, miten ulkomaalaistaustaisten ihmisten osuus vauhdilla kasvaa Suomessa: Nykytahdilla joka neljäs helsinkiläinen on vieraskielinen jo vuonna 2038
Ajatuspaja Suomen Perustan tänään julkaisema vaestokello.fi-palvelu kuvaa maahanmuuttajataustaisten ihmisten osuutta Suomessa. Pääkaupunkiseudulla vieraskielisten ihmisten osuus kasvaa kiihtyvää tahtia.
“Älkää toistako meidän virhettämme” – Tynkkynen tapasi Ukrainan ex-presidentin, joka kehotti rakentamaan esteitä Suomen rajalle Venäjää vastaan
Elokapina hehkuttaa jäsenviestissään: “Pelkästään Helsingin Sanomat on maininnut Elokapinan yli 40 lehtitekstissä kesän aikana”
Greta Thunberg yhdistää tuoreella videollaan Gazan, ilmastonmuutoksen ja yhdysvaltalaisyritys Chevronin – tutkijoiden mukaan äärivasemmiston tavoitteena on vallankumous
Greta Thunberg julkaisi videon ilmastonmuutoksesta ja Gazasta. Hän liittää aiheeseen myös yhdysvaltalaisyritys Chevronin.