Laittomien maahantulijoiden ja muiden ulkomaalaisten osuus rikoksentekijöistä on kasvanut Saksassa entisestään. Osavaltioiden sisäministerit vaativat hallitukselta siirtolaisvirran patoamista.

Ulkomaalaisten osuus on Saksan väestöstä noin 16 prosenttia. Rikoksentekijöistä heidän osuutensa on osavaltiosta riippuen keskimäärin tuplasti suurempi.

Ulkomaalaisilla tarkoitetaan saksalaisissa rikostilastoissa henkilöitä, joilla ei ole Saksan passia. Kaksoiskansalaiset luokitellaan saksalaisiksi.

Erityisen korkea ulkomaalaisten osuus on varkauksissa, ryöstöissä, tapoissa, pahoinpitelyissä, veitsi-iskuissa ja seksuaalirikoksissa.

Ulkomaalaiset tekivät rikoksista yli kolmanneksen

Yli 13 miljoonan asukkaan Baijerissa, jossa ulkomaalaisten osuus väestöstä on 26 prosenttia, ulkomaalaiset tekivät rikoksista 39 prosenttia.

Saksan suurimmassa osavaltiossa 18 miljoonan asukkaan Nordrhein-Westfalenissa, jossa ulkomaalaisten osuus on 16 prosenttia, tekivät ulkomaalaiset rikoksista 35 prosenttia.

Ulkomaisten tekijöiden määrä on kasvanut edellisvuodesta Baijerissa kahdellatoista ja Nordrhein-Westfalenissa kymmenellä prosentilla.

Ulkomaalaisten osuus kaikista rikoksentekijöistä on kasvanut myös Brandenburgissa ja Rheinland-Pfalzissa.

Sachsen-Anhaltissa heidän osuutensa on noussut vuodessa 39 prosenttia.

Lukuihin sisältyvät myös turvapaikan saaneiden, turvapaikkaa hakevien, eri syistä suojelua saavien ja maassa laittomasti oleskelevien tekemät rikokset.

Taskuvarkauksia, ryöstöjä ja pahoinpitelyä

Nordrhein-Westfalenissa oli ulkomaalaisten osuus kaikista taskuvarkauksista 80, myymälävarkauksista 47, ryöstöistä 45, väkivallanteoista 41, pahoja ruumiinvammoja tuottaneista pahoinpitelyistä 40 ja seksuaalirikoksista 27 prosenttia.

Baijerin osavaltiossa ulkomaalaisten tekemien rikosten kärjessä olivat ryöstöt, pahoinpitelyt, asiakirjojen väärennökset ja erityisesti itäeurooppalaisten rikollisliigojen tekeminä asuntomurrot.

Vertailukelpoisuuden takia saksalaisiin tilastolukuihin ei sisälly rikoksia, joihin vain ulkomaalaiset voivat syyllistyä, kuten laitonta maahantuloa ja laitonta oleskelua.

Ulkomaalaisen uhrina usein toinen ulkomaalainen

Lähes joka toisessa ulkomaalaisen tekemässä väkivallanteossa uhrina on ollut toinen ulkomaalainen, usein pakolainen tai turvapaikanhakija.

Joka neljäs väkivaltarikoksista on tehty pakolaisasuntoloissa. Niissä tilastoa kasvattivat usein poliisin väkivaltainen vastustaminen. Yleisiä olivat myös huumausainerikokset.

Kansallisuuden mukaan luokiteltuna tekijälistan kärjessä olivat turkkilaiset, romanialaiset, syyrialaiset, puolalaiset, bulgarialaiset, ukrainalaiset, afganistanilaiset ja irakilaiset.

Myös Marokosta, Tunisiasta, Algeriasta Egyptistä ja Libyasta kotoisin olevien rikoksentekijöiden määrät kasvoivat.

Ministeri vaati tiukkaa rajavalvontaa

Ulkomaalaisrikollisuuden kasvu huolestuttaa osavaltioiden sisäministereitä.

– Tilasto osoittaa selvästi, että kontrolloimaton maahantulo vaikuttaa kielteisesti myös turvallisuustilanteeseemme, sanoo Baijerin sisäministeri Joachim Herrmann (CSU).

Hänen mukaansa Saksa tarvitsee perusteellisen muutoksen turvapaikkapolitiikkaan ja ennen kaikkea laittoman maahantulon patoamiseen.

Hermann vaatii yleiselle turvallisuudelle vaarallisten rikollisten karkottamista välittömästi tuomion istumisen jälkeen.

Hän syyttää liittokansleri Olaf Scholzin (sd) johtamaa demarien, vihreiden ja liberaalien hallitusta saamattomuudesta maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa.

– Liittohallituksen on estettävä laittomien siirtolaisten tulo jo Saksan rajalla. Myös EU:n ulkorajoille tarvitaan selkeästi nykyistä tehokkaampi suoja, hän vaatii.

Karmeatkaan kokemukset eivät oikeuta väkivaltaan

Samoilla linjoilla oleva Nordrhein-Westfalenin osavaltion sisäministeri Herbert Reul (CDU) asettaa vaatimuksia myös tulijoille.

– Lähden siitä, että luotamme suojaa ja turvaa etsivät ihmiset jakavat käsityksemme, mikä on oikein ja mikä väärin.

Reulin mukaan minkäänlaiset vainon ja pelon kokemukset, olivatpa kuinka hirveitä tahansa eivät oikeuta tulijaa rikolliseen käyttäytymiseen häntä hädän hetkellä auttavassa maassa ja sen kansalaisia kohtaan.

Lisää poliiseja ja valistusta maahanmuuttajakortteleihin

Synkkiin rikostilastoihin viitaten Reul haluaa nykyistä enemmän opastusta, valistusta ja muuta ennalta ehkäisevää toimintaa maahantulijoiden asumissa kortteleissa. Myös poliiseja tarvitaan lisää.

– Tulijoille on tehtävä selväksi, että ruumiillinen koskemattomuus koskee muitakin kuin oman perheen jäseniä. Heidät pitää saada ymmärtämään, että jos tulee ongelmia, niin silloin ei lähdetä ratkomaan niitä omin käsin vaan kutsutaan paikalle poliisi, hän toteaa.

Saksassa jätettiin viime vuonna 351 915 turvapaikkahakemusta, mikä oli yli 100 000 hakemusta enemmän kuin edellisvuonna. Tämän vuoden tammi-helmikuussa on jätetty jo yli 50 000 hakemusta.

PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI