Vuonna 2023 Ruotsiin muutti lähes 4 000 saksalaista ja sama tahti on jatkunut jo vuosia. Toimivan puutalon saa pilkkahintaan ja elämän laatua suurkaupunkien ulkopuolella ei edes voi mitata rahassa. Saattaisi toimia Suomessakin.

Saksa on toinen niistä maailman valtioista, joiden kansalaisilla on positiivisin kuva Ruotsista. (Se toinen on Kanada). Ei siis ole ihme, että nuoret saksalaiset ovat kääntäneet katseensa Ruotsin punaisiin tupiin kirkkaiden vesien äärellä.

Sosiaalisen median eri alustoilta löytyy saksalaisen Wiebke Jahnin hengentuotteita, joissa tämä jakaa kokemuksiaan uudesta elämästään Ruotsissa.

Pelkästään Jahnin Instagram-tilillä on kymmeniätuhansia seuraajia. Jotkut ovat tiettävästi jopa muuttaneet Ruotsiin somen ilosanoman puskemana.

”Kiinnostus Ruotsia kohtaan todella suurta”

– Saksalaiset ovat huolissaan maassa harjoitettavasta politiikasta ja taloudesta, englanniksi ilmiötä kutsutaan nimellä ”german angst”. Ihmisillä on kaipuu yksinkertaisempaan elämään, Jahn sanoo Dagens Nyheterissä.

Jahnin viisihenkisen perheen maastamuuttoa helpotti vuokra-asunnon lähtö alta ja omakotitalojen huikeat hinnat Saksanmaalla. Facebookista löytyi Västerbottenin Ruskselessä sijaitseva kelpo talo 175 000 kruunulla ja asia oli sillä selvä.

– Kiinnostus Ruotsia kohtaan on todella suurta, Jahn iloitsee.

”Paljon yksinkertaisia puutaloja”

Ruotsin kiinteistömarkkinoiden ainutlaatuisesta tilanteesta ja kruunun heikkoudesta on kirjoittanut muun muassa Süddeutsche Zeitung. Saksalaisten lisäksi myös hollantilaiset ovat vetäneet ostohousut jalkaansa ja marssineet kiinteistö silmissä kiiltäen kansankodin löytöapajille.

– Saksalaisittain hinnat ovat täällä erittäin edulliset, tontit ovat Saksassa paljon kalliimpia ja talot teknisesti monimutkaisempia, pohti Ruotsissa pitkän asunut Matthias Kamann Svenska Dagbladetissa jo vuosi sitten.

– Täällä on paljon yksinkertaisia puutaloja ja saksalaiset etsivät yksinkertaisuutta sekä luonnonläheisyyttä. Luksus ei ole tarpeen, riittää että homma toimii.

SUOMEN UUTISET