Rikollisjengien tekemien ampumisten ja räjäytysten takana saattaa tutkijan mukaan olla luonnollinen selitys. Ruotsiin palanneet Isis-terroristit ovat jatkaneet valitsemallaan tiellä jengien jäseninä. Selvitystä vaatisi myös jengirikollisten yhteydet uskonnollisiin ääriliikkeisiin.

Sadat ruotsalaiset matkasivat vuosina 2012–2016 Syyriaan taistellakseen Isis-terroristijärjestön riveissä. Monet reissusta hengissä selvinneistä ja Ruotsiin palanneista ovat päätyneet rikollisjengeihin.

Monilla jo lähtiessä rikostausta

Tutkijan mukaan jengirikollisuus antaa mahdollisuuden jatkaa väkivallan käyttöä ja vastarintaa yhteiskuntaa kohtaan. Osalla jengirikollisista on edelleen yhteyksiä jihadistipiireihin, jotka ovat alkaneet hyväksyä joukkoonsa kaksoisidentiteetin omaavia henkilöitä.

– Monella oli jo Syyriaan lähtiessään rikollista taustaa. Kun kalifaatti sitten romahti, niin osa purki pettymystään palaamalla jengiympyröihin, joissa väkivaltaa arvostetaan, toteaa valtiotieteilijä Marco Nilsson SVT:n uutisissa.

– Kuulemani mukaan henkilöt ovat olleet perjantairukouksissakin luotiliiveissä. Eli jengisymbolit ovat mukana uskonnollisessa yhteydessä, tutkija pohtii.

Kiinnostavaa olisi tässä yhteydessä myös tietää, osallistuvatko jengirikolliset jihadistien rahoitukseen.

Rikollisjengit entistä väkivaltaisempia

Isis-veteraanien osuutta jengien yhä tappavampaan väkivaltaan ei ole toistaiseksi tieteellisesti tutkittu ja kyse on tutkijan arvioista. Selvää näyttäisi olevan ainoastaan se, että asioilla on yhteys.

– Jokainen jengeihin mukaan tuleva väkivaltaisen taustan omaava henkilö vie kehitystä yhä väkivaltaisempaan suuntaan, Nilsson arvelee.

SUOMEN UUTISET