Viime viikonloppuna pienessä ranskalaiskylässä tapahtunut veitsihyökkäys ja nuorukaisen surma kiihdyttävät mieliä Ranskassa. Viranomaiset vaikenevat rikollisten taustoista, mikä lietsoo raivoa sosiaalisessa mediassa. Viha väestöryhmien välillä kasvaa ja väkivaltaan saatetaan turvautua yhä useammin.

Runsaan kolmensadan 16–17-vuotiaan juhlijan joukko oli kokoontunut tanssihalliin eteläranskalaisessa Crépolin kylässä, kun paikalle hyökännyt ja veitsin aseistautunut jengi sai festivaalikansan paniikin valtaan.

Kymmenhenkinen joukko ryntäsi väkivalloin sisälle halliin ja puukotti heitä estäneitä vartijoita sekä juhlaväkeä. Syntyneessä sekasorrossa rikolliset iskivät machete-veitsellä 16-vuotiasta nuorukaista rintaan ja kaulaan. Tämä kuoli myöhemmin matkalla sairaalaan. Iskussa haavoittui kaikkiaan 18 juhlijaa, joista kaksi joutui tehohoitoon.

Taustoista vaietaan

Hyökkääjät olivat The European Conservative-julkaisun mukaan taustaltaan paljolti pohjoisafrikkalaisia läheisestä Romans-sur-Isèren kaupungista. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa, eikä valtamedia ole kommentoinut asiaa.

Poliisi on pidättänyt hyökkäyksestä epäiltynä yhdeksän henkilöä, joiden joukossa on epäilty 16-vuotiaan surmaaja. Joillakin pidätetyistä on rikollista taustaa, lähinnä varkauksia ja huumerikoksia.

Poliisi sai osan epäillyistä kiinni näiden yrittäessä paeta Ranskasta Espanjaan ja Pohjois-Afrikkaan.

Yhteentörmäysten vaara kasvaa

Ranskankielisessä sosiaalisessa mediassa – varsinkin sen äärilaidoilla – pureskellaan käsitettä ”etninen sota”, josko se jo olisi todellisuutta. Rasismia saattaa sitäkin olla muutakin kuin perinteistä ja vielä monen monituisella ryhmällä toisiaan kohtaan.

– Tämä on yhteiskuntamme totaalinen epäonnistuminen, kommentoi Ranskan sisäministeri Gérald Darman Crépolin veitsi-iskua enteellisesti valtion TV5-kanavalla.

Nykyisinä epävakaina aikoina ja maahanmuuton sekä osattomuuden kasvaessa eri asemassa olevien väestöryhmien yhteentörmäykset eivät ole yllätys. Kuviteltavissa on sekin, että kaikkein huonoimmassa asemassa olevat kansalaiset vielä nousevat toisiaan vastaan yhteiskunnan tukijärjestelmän rapautuessa väestöpaineen alla.

SUOMEN UUTISET