Järjestäytynyt rikollisuus pyrkii yhä laajemmassa määrin hyödyntämään yhteiskunnan hunajapurkkia, todetaan Ruotsin rikostorjuntaneuvosto Brå:n raportissa. Hankkimalla apureita tai soluttamalla verkostonsa jäseniä järjestäytyneen yhteiskunnan toimintoihin rikolliset pyrkivät saalistamaan yhteisiä verorahoja tai luomaan rikolliselle toiminnalleen lailliset kulissit.

Mahdollistaja (möjliggörare) on henkilö, joka hyödyntämällä laillista työtään tai yhteiskunnallista asemaansa auttaa rikollisverkostoja helpottamaan ja monipuolistamaan rikollista liiketoimintaansa.

Osittain kyse on liiketoiminnan transformaatiosta uusille aloille, koska huumerikollisuuden torjuntaa on tehostettu ja kiinnijäämisen riski on kasvanut.

Rikollisverkostot pyrkivät hyödyntämään sukulaisiaan ja ystäviään. Keskeistä on vaikutus- tai alistussuhde henkilöön, joka halutaan vetää mukaan laittomuuksiin. Toki joskus on mahdollista, että henkilö ei itse edes huomaa joutuneensa hyväksikäytetyksi, todetaan Ruotsin rikostorjuntaneuvoston (Brå) raportissa.

Rahanpesua, salattua tietoa ja tukipetoksia

Kontaktit yrityksissä ja julkishallinnossa auttavat rikollisverkostoa salakuljetuksessa, kuljetuksissa yleensäkin sekä laittoman tavaran varastoinnissa. Rikolliset pyrkivät järjestämään toiminnalleen lailliset puitteet ja siinä tarvitaan avustajia sekä yhteyshenkilöitä.

Avustajat ovat usein tarpeen myös rikoksilla hankitun rahan pesemisessä putipuhtaaksi. Rikolliset voivat päästä yhteyshenkilöidensä avustuksella kiinni luottamukselliseen tietoon esimerkiksi ratsioista, voimassa olevista pidätysmääräyksistä sekä muista viranomaistoimenpiteistä sekä niiden aikatauluista.

Erityisen huolestuttava on tapa, millä järjestäytynyt rikollisuus on päässyt ujuttautumaan hyvinvointiyhteiskunnan järjestelmiin siten, että se on mahdollistanut mittavat erilaisten tukien ja avustusten väärinkäytökset.

Rikollisista ei pääse eroon

Rikolliset pyrkivät myös uimaan haluamiaan tahoja edustavien henkilöiden liiveihin. Tällöin kyseeseen voivat tulla vaikkapa lapsuuden kaveruussuhde, vapaa-ajan yhteinen harrastus tai aatteellinen toiminta.

Yhdyshenkilöt sopivissa paikoissa lisäävät rikollisen statusta ja kontaktit ovat rahanarvoista tietoa, jos niitä jaellaan korvausta vastaan eteenpäin. Muutoin omista kontakteista ollaan hiirenhiljaa.

Mahdollistaja auttaa rikollista periaatteessa joko sinisilmäisyyttään ja naiiviuttaan tai sitten puhtaasti rahaa vastaan. Polut yhtenevät silloin, kun rikollisesta haluaa eroon. Se ei nimittäin onnistu. Rikolliset ottavat esille väkivaltapotentiaalinsa tai uhkaavat ilmiantaa avustajansa tämän työnantajalle.

SUOMEN UUTISET