Harva tulee ajatelleeksi, että ostamalla kotimaiseksi arvelemiaan mansikoita tulee samalla tukeneeksi jengirikollisuutta sekä huumekauppaa. Ruotsissa kaikki tuntuu olevan mahdollista ja rikoksella hankittuja miljardeja pestään laillisiksi monella alalla. Rehellisten yrittäjien pelivara kapenee kaiken aikaa.

Ismail Abdon lempinimi on ”Jodrdgubben” eli Mansikka. Abdo ja suuri osa hänen suvustaan on jo vuosia ollut useiden yritystensä kautta merkittävässä asemassa Ruotsin hedelmä- ja vihannesbisneksessä.

Abdo on myös Ruotsin tunnetuimpia jengirikollisia, joka aiemmin johti Foxtrot-rikollisjärjestöä yhdessä Rawa Majidin eli ”Kurdiketun” kanssa.

Rikollisten riitaannuttua alkoi jengisota, jonka aluksi ammuttiin muun muassa Abdon äiti. Abdo itse on etsintäkuulutettu useista murhista epäiltynä. Abdon epäillään nyt johtavan omaa Rumba-rikollisverkostoaan.

”Talousrikollisuus ruokkii väkivaltarikollisuutta”

Abdon ja sukulaisten ”konserni” on erikoistunut sekä tuontiin että myyntiin ja yritysryppään toiminta on pitkään ollut veroviranomaisten mielenkiinnon kohteena. Poliisi puolestaan epäilee, että useita suvun yrityksiä käytetään huumekaupasta peräisin olevan rahan alkuperän hävittämiseen eli kyseessä on rahanpesu.

Alkukesästä viranomaiset tekivät yllätysiskun 16 eri tahon yhteisoperaatiossa useisiin yrityksiin, jotka ovat kytköksissä ”Mansikka” Abdoon.

– Talousrikollisuus ruokkii väkivaltarikollisuutta. Jos puutumme talousrikollisuuteen, sillä on pitemmälle päälle merkittäviä vaikutuksia vakavaan rikollisuuteen yleensä, sanoo viranomaisten yhteistoimintayksikön päällikkö Johan Sörbom.

– Yhteisoperaatiolla lähetämme selvän viestin: kannattaa miettiä kaksi kertaa, jos aikoo asioida rikollisten kanssa. Tulemme jatkossakin tekemään iskuja rikollisten kanssa yhteistyötä tekeviä elinkeinonharjoittajia vastaan.

”Mansikanhimo katosi saman tien”

Poliisin ja muiden viranomaisten tehoiskussa pidätettiin parikymmentä henkilöä, useimmat epäiltynä ulkomaalaislakien rikkomisesta. Ulosottoviranomainen otti haltuunsa kymmenkunta kuorma- ja henkilöautoa maksamattomien velkojen takia. Lisäksi kirjattiin useita työympäristö- ja elintarvikelainsäädäntöön kohdistuneita rikkomuksia

– Joissain kohteissa tilat olivat suorastaan ällöttävät. Mansikanhimo katosi saman tien, toteaa viranomaisten yhteisoperaatioon osallistunut Per Lundbäck Dagens Nyheterissä.

– Valitettavasti on niin, että jos ostaa mansikoita tämän tyylisiltä kauppiailta, rahat menevät suoraan väkivaltarikollisuuteen. Ja toisin kuin myyjät väittävät, marjat eivät ole ruotsalaisia, ne tulevat mitä todennäköisimmin Belgiasta.

SUOMEN UUTISET