Kehitysyhteistyössä avustusten perillemeno on arkinen ongelma. Tämä koskee myös rahallisia avustuksia erityisesti maihin, joissa ei ole toimivaa pankkijärjestelmää. Vaihtoehtoinen maksujärjestelmä on toki olemassa, mutta sen käytössä on riskinsä. Rahat voivat jopa kadota ja järjestelmää käytetään myös rahanpesuun sekä terrorismin rahoittamiseen.

Keväällä vuonna 2022 Ruotsin kehitysyhteistyöorganisaatio Sida teki päätöksen, jonka mukaan tukia voidaan maksaa myös niin sanottujen vaihtoehtoisten maksujärjestelmien kautta.

Ratkaisu johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että maksut esimerkiksi Afganistaniin, Sudaniin tai vaikkapa Myanmariin eivät onnistu normaaleina pankkisiirtoina.

Vaihtoehtoisen maksujärjestelmän nimi on hawala, jossa rahat liikkuvat ”luotettavien välikäsien” kautta. Hawala perustuu käteiseen rahaan ja siksi valuuttojen liikkeiden jäljittäminen on hankalaa.

Luottamusta ei voi rikkoa

Rahanlähettäjä luovuttaa transaktiossa käteissumman meklarille, joka antaa vastineeksi koodin. Tämän jälkeen lähetyksen vastaanottaja voi omassa maassaan hakea vastaavan summan paikalliselta välittäjältä. Hawala perustuu siis teoriassa täydelliseen luottamukseen.

Järjestelmä on yleisesti käytössä muslimimaissa, joissa se saattaa olla ainoa toimiva maksujärjestelmä.

Vaikka valtio olisi romahtanut, sisällissota käynnissä ja kaikki tyynni järjestäytyneen yhteiskunnan tunnusmerkit kateissa.

Sisäinen tarkastus paljasti ongelmat

Viime vuonna Ruotsin talousrikoksia tutkiva viranomainen Ekobrottsmyndigheten julkaisi yhdessä poliisin ja turvallisuuspoliisi Säpon kanssa yhteisen raportin hawalasta. Järjestelmää käytetään viranomaisten mukaan “rahanpesuun ja terrorismin rahoittamiseen”.

Riskiluokituksen neliportaisella asteikolla hawala on tasolla neljä ja sen käyttö onkin useissa maissa kielletty.

Dagens Nyheterin selvityksen mukaan Sidan sisäisessä tarkastuksessa viranomaiset ovat kiinnittäneet huomiota vaihtoehtoisten maksujärjestelmien jatkuvaan käyttöön. Menettely vaikeuttaa rahan likkeiden seuraamista ja voi täten heikentää luottamusta Sidan toimintaan.

Rahaa on siirtojen yhteydessä tiettävästi myös kadonnut selvittämättömällä tavalla.

Applikaatio hawalan rinnalle

Tammikuun hyisessä aamussa pieni kuorma-auto pysähtyy ja purkaa kuormansa kerrostalon eteen Helsingin Ruskeasuolla. Siihen tiukan tiukan linjan kellarimoskeijan ja afrikkalaisperäisen uskonlahkon toimitilojen väliin.

Kuljettajaa ohimennen puhutettaessa tämä kertoo auttavansa äitiään sekä kahta siskoaan Somaliassa. Ahkerasti työtä tekemällä hän voi tukea perhettään ja säästää kuulemma vielä omaa asuntoakin varten.

Rahat siirtyvät Suomesta ”silmänräpäyksessä” perille. Ne eivät liiku enää hawalan kautta, vaan käytössä on korvaava puhelinsovellus. Alin mielestä uudistus ikiaikaiseen järjestelyyn on merkittävä:

– Raha on vain lupaus, sitä ei ole oikeasti olemassa.

SUOMEN UUTISET