Orpon hallituksen sopimassa vuoden 2024 talousarvioesityksessä otetaan ensiaskelia hallituksen tavoittelemasta kuuden miljardin sopeutustavoitteesta koko neljän vuoden hallituskaudelle. Kun julkista taloutta saatetaan kestävämmälle uralle, kehitysapuun tehtävät leikkaukset ovat merkittävässä osassa.

– Kevään hallitusneuvotteluissa Suomeen saatiin historiamme perussuomalaisin hallitusohjelma. Yksi osoitus tästä on kehitysapuun neuvotellut tuntuvat leikkaukset. Perussuomalaisille on itsestään selvää, että kun julkista taloutta tasapainotetaan, menoja pitää ensin karsia suomalaisille toissijaisista kohteista.

– Suomi on toistuvasti jakanut kehitysapuna pitkin maailmaa yli miljardi euroa vuodessa, samalla kun olemme itse velkaantuneet kriisin partaalle. Suunnan on tämänkin suhteen käännyttävä, toteavat ulkoasiainvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet Sebastian Tynkkynen, Vilhelm Junnila, Veijo Niemi ja Ville Vähämäki.

Suomalaiset kannattavat

Kehitysyhteistyöhön tehtävät leikkaukset tullaan toteuttamaan porrastetusti hallituskauden aikana. Vuoden 2024 sopeutus on 118 miljoonaa euroa, kasvaen aina 283 miljoonaan euroon vuonna 2027.

Kun varsinaisesta kehitysyhteistyöstä saatavien 790 miljoonan euron säästöjen lisäksi huomioidaan laina- ja kehitysmuotoiseen apuun tehtävät sopeutukset, koko hallituskauden säästöt kipuavat 1,03 miljardiin.

– Kyselyt ovat osoittaneet, että kehitysapu on suomalaisten suosima leikkauskohde. Tämä ei tule yllätyksenä. Raportit veroparatiiseihin ja korruptioon häviävästä kehitysavusta, tai kehitysapua saavien maiden kaveeraaminen hyökkäyssotaa käyvän Venäjän kanssa kyseenalaistavat toiminnan järkevyyttä. Hallitusohjelmasta löytyykin tärkeä kirjaus, jonka mukaan Venäjän hyökkäyssotaa tukevat maat tullaan sulkemaan Suomen kehitysavun ulkopuolelle.

– Myös valvonnassa havaitut väärinkäytökset tulevat johtamaan tuen leikkaamiseen tai lakkauttamiseen kokonaan, perussuomalaiset jäsenet muistuttavat.

Ukrainaa autetaan

Hallitus on sitoutunut kehitysavun osalta painottamaan Ukrainan tukemista koko hallituskauden ajan. Erilliselle Tuki Ukrainalle -momentille ehdotetaan 58 miljoonaa euroa.

Nykyiseen maakohtaiseen kehykseen verrattuna tuki on 20 miljoonaa euroa suurempi.

SUOMEN UUTISET