Eri syistä useat valtiot varsinkin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa kieltäytyvät ottamasta vastaan kansalaisiaan, jotka ovat saaneet karkotusmääräyksen toisesta valtiosta. Saadakseen vauhtia palautuksiin Ruotsin hallitus on ottanut porkkanan sijasta käyttöön kepin. Jos vaikkapa Somalia kieltäytyy yhteistyöstä, maalle myönnettyä kehitysapua voidaan leikata.

Ruotsin kehitysyhteistyöministeri sekä maahanmuuttoministeri ovat yhteistuumin lähettäneet kirjeen Somalian hallitukselle. SVT:n hankkimien tietojen mukaan kirjeessä vaaditaan voimakkaampaa yhteistyötä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamiseksi kotimaahansa.

Jos palautukset eivät ala sujumaan, edessä on Ruotsin Somalialle antaman kehitysavun leikkaus.

– Tavoitteena oli tehdä heille tiettäväksi, että Ruotsin uusi hallitus on muuttanut käsitystään palautuksista ja tämä tulee heijastumaan myös kehitysapuun, sanoo kehitysyhteistyöministeri Johan Forssell.

Tukea vapaaehtoisesti palaaville

Jo Tidö-sopimuksessa on maininta siitä, että kehitysavun ehtoja muutetaan osin siten, että vastaanottajamaa kantaa vastuun kansalaisistaan ja ottaa heidät tarvittaessa takaisin.

Se tarkoittaa oikeasti sitä, että osa avusta voidaan peruuttaa yhteistyöhauttomilta mailta. Siitäkin huolimatta, että avun leikkauksella voisi olla vaikutuksia myös ruotsalaisessa virkakunnassa.

Hallitus on jo aiemmin ilmoittanut, että se aikoo mahdollisuuksien mukaan lisätä myös vapaaehtoista paluumuuttoa. Tarkoituksena on tiedottaa paluumuuttoa pohtiville eri mahdollisuuksista sekä avusta ja tuesta, jota he voivat kotimatkalleen saada.

SUOMEN UUTISET