Italian hallitus näyttää väsyneen odottamaan EU:n mahdollisia yhteistoimia laittoman maahanmuuton ja pakolaisvyöryn hillitsemiseksi. Siksi laittomasti maahan tulleet aiotaan ohjata pidätyskeskuksiin odottamaan jatkotoimia. Pääministeri Giorgia Melonin mukaan edessä on ”Italian ja Euroopan epookkinen taistelu laitonta maahanmuuttoa vastaan”.

Kamelin selkä katkesi viimeistään syyskuun alkupuolella, kun Italialle kuuluvalle Lampedusan saarelle rantautui muutaman päivän sisällä 10 000 laitonta maahanmuuttajaa sekä pakolaista.

Lampedusa sijaitsee 100 kilometriä Tunisian rannikolta ja saarella on 6 000 vakituista asukasta.

– Meidän on käytettävä kaikki tarvittava aika tehdäksemme vaadittavat selvitykset sekä saatava käyntiin sellaisten henkilöiden palautukset, joilla ei ole oikeutta kansainväliseen suojeluun, Meloni totesi Politicon mukaan.

Italialta viesti ihmissalakuljettajille

Italia aikoo nyt laittaa säilöön kaikki maahan laittomasti saapuvat henkilöt. Pidätyskeskuksessa voi joutua odottamaan telkien takana jopa 18 kuukautta, kunnes oleskelulupa tai karkotusmääräys on kädessä.

Maan hallitus haluaa lähettää uusilla toimillaan viestin sekä ihmissalakuljettajille, että laittomasti Italian kautta Eurooppaan yrittäville. On turhaa maksaa hengenvaarallisesta matkasta maltaita joutuakseen vain palautetuksi lähtöpaikkaansa. Jos selviää pidätyskeskukseen asti hengissä.

Kestämätön paine Euroopan rajoilla

Vallankaappaukset Afrikassa, luonnonmullistukset, Venäjän käymä viljasota, jihadismi sekä Tunisian talouskriisi ovat saanet aikaan Italiaan kohdistuvan kestämättömän maahanmuuttopaineen.

Vallitsevat olosuhteet voivat Melonin mielestä saada ”kymmenet miljoonat ihmiset etsimään parempaa elämää Euroopasta”. Selvää kuitenkin on, että ”Italia ja Eurooppa eivät kykene ottamaan vastaan tätä valtavaa ihmisjoukkoa”, Meloni sanoi viestipalvelu X:ssä.

SUOMEN UUTISET