Liikkuminen on monessa kulttuurissa sidoksissa maskuliinisuuteen. ”Kun nainen pyöräilee ja menee minne tanko osoittaa, haastaa hän samalla hallitsevat, patriarkaaliset normit”, todetaan tuoreessa yliopistollisessa opinnäytteessä.

Emilia Andersson selvitti Malmön yliopiston kandidaattitutkielmassaan maahanmuuttajanaisten pyöräilykurssien vaikutusta heidän integroitumiseensa ympäröivään yhteiskuntaan (Cykelkurser för invandrarkvinnor – En väg till integration, Malmö universitet 2023).

Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että naiset ylipäänsä pyöräilevät miehiä vähemmän. Ruotsissa tosin pyöräilykin on viime aikoihin asti ollut molempien sukupuolten tasavertainen liikkumismuoto.

”Pyöräily merkitsee vapautta”

Eri tutkimuksissa onkin saatu tuloksia, joiden mukaan pyöräilyn oppiminen kasvattaa naisten itsetuntoa ja auttaa heitä voittamaan pelkojaan sekä tuntemaan itsensä henkisesti vahvemmiksi. Myös naisten sosiaalinen piiri laajenee helpomman liikkumisen myötä, selviää Anderssonin tutkimuksesta.

Ruotsin radiossa haastateltu Asmaa Alkabiri kertookin olevansa erittäin iloinen opittuaan ajamaan polkupyörällä. Hän on hiljattain saapunut Syyriasta Ruotsiin ja opetteli pyöräilyn päästääkseen hakemaan tyttärensä päiväkodista ja pystyäkseen kulkemaan töihin sekä kauppoihin.

– Pyöräily merkitsee vapautta ja sitä paitsi työn saaminen helpottuu, jos osaa pyöräillä, ajatellaanpa vaikka vanhuspalveluita, sanoo kurssin opettaja Elisabeth Hagberg.

SUOMEN UUTISET