Mitta näyttää tulleen täyteen Saksassakin, koska jopa vihreiden poliitikkojen suusta pääsee maahanmuuttokriittisiä ja nuivia lausuntoja. Laittomasti tulleet halutaan ulos ja maahanmuuton kustannukset kansalaisille halutaan leikkuriin. Paine Eurooppaa kohtaan kasvaa siitä huolimatta kaiken aikaa.

Saksalaiset saattoivat hämmästyä maanantaina, kun vihreiden toinen puheenjohtaja Ricarda Lang antoi sanansa säilän heilua ja moitti hallituskumppaneita siitä, että laittomasti maassa oleskelevia ei saada ulos Saksasta.

Tapaus on Politicon mukaan sitäkin kummallisempi, sillä saksalaiset ovat tottuneet vihreiden sangen myönteiseen ja avokätiseen linjaan maahanmuuttopolitiikassa.

– Odotamme viimeinkin Nancy Faeserin (Saksan sisäministeri) ja Joachim Stampin (liberaalien maahanmuuttovastaava) tekevän jotakin palautusten nopeuttamiseksi, Lang totesi viestipalvelu X:ssä ja vaati samalla kuntien maahanmuuttoon liittyvien kulujen keventämistä.

Maahanmuuttokriittinen puolue kovassa nousussa

Vanhojen puolueiden huoli kasvoi tiistaina, kun maahanmuuttokriittinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) nousi mielipidemittauksissa suurimmaksi puolueeksi myös Mecklenburg-Vorpommernissa. Kolmessa muussa osavaltiossa AfD onkin jo gallupien kärjessä.

Demarien, kristillisdemokraattien, vihreiden ja liberaalien puntit tutisevat siksi, että AfD on mahdollisesti nousemassa valtakunnalliseksikin voimaksi ensi vuoden osavaltiovaaleissa.

Saksaan tuli pelkästään elokuussa laittomasti 15 100 henkilöä, nousua heinäkuuhun verrattuna 40 prosenttia. Elokuun loppuun mennessä Saksasta on hakenut turvapaikkaa yli 200 000 ihmistä.

SUOMEN UUTISET