Maasta karkotettavien vapaa vaellus Ruotsin valtakunnassa on päättymässä. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet aiotaan ottaa yhä useammin säilöön. Telkien takana he joutuvat odottamaan karkotustaan tulevaisuudessa jopa puolitoista vuotta. Kiireellisimmät tulokset ruotsidemokraattien tukeman porvarihallituksen selvityksestä ovat käytettävissä jo tammikuussa 2024.

– Palautukset on saatava toimimaan, totesi maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard Ruotsin porvarihallituksen tiedotustilaisuudessa. Tarkoittaen sitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen on myös poistuttava maasta.

Malmer Stenergard piti karkotusten tehostamista käsittelevän tilaisuuden yhdessä ruotsidemokraattien maahanmuuttopoliittisen asiantuntijan Ludvig Asplingin kanssa. Maasta poistettavan on oltava kaiken aikaa viranomaisten tavoitettavissa ja siitä syystä talteenotto on välttämätöntä, oli kummankin perusviesti.

– Ei ole tavatonta, että henkilö päästetään pois säilöstä 12 kuukauden jälkeen, koska häntä ei lain mukaan voi pidättää pitempään. Säilöönottoajan jatkaminen lisäisi mahdollisuuksia karkotusten onnistumiseen, maahanmuuttoministeri perusteli.

Pakkokeinojen käyttöä lisätään

Viranomaisten esittämien toiveiden mukaisesti säilöönoton turvallisuutta tehostetaan lisäämällä karkotettavien asuintilojen tarkastuksia ja estämällä pakoyrityksiä sekä valvomalla mahdollisia kuljetuksia lisähenkilökunnan avulla. Henkilökunnan mahdollisuuksia pakkokeinojen käyttöön lisätään.

Koska säilöönoton kustannukset ovat suuret, etsitään muitakin mahdollisuuksia karkotettavien tapauskohtaiseen valvontaan. Jalkapanta ja ilmoittautumisvelvollisuus saattaisivat tulla kyseeseen huomattavasti halvempina vaihtoehtoina.

Hallitus asetti selvityshenkilön työstämään keinot porvarihallituksen ja ruotsidemokraattien poliittisen tahdon toteuttamiseksi. Kiireellisimmän osan raportista on oltava valmis tammikuussa 2024 ja lopullisen version helmikuussa 2025.

SUOMEN UUTISET