Rikollisverkosto on raaka omilleen, myös arvoketjun ylimmässä päässä. Johtava jengirikollinen myy ensin huume-erän kuriirilleen, joka maksaa erän sovitusti. Tämän jälkeen pääpomo järjestää niin, että toinen jengi ryöstää huumeet kyseiseltä kuriirilta.

Näin pääpomo saa huumeista tuplamaksun. Rahansa menettänyt kuriiri jää vielä velkaa pomolle ja joutuu velkojensa maksamiseksi sekä henkensä pitimiksi tanssimaan täysin johtavan rikollisen pillin mukaan.

Kyseisen win-win-taktiikan on ominut Kurdiska Räven eli Rawa Majid – Ruotsin alamaailman ehkä etsityin ja kansainvälisesti etsintäkuulutettu rikollinen.

Kyseinen Kurdikettu pitää majaansa tiettävästi Turkissa, lain ulottumattomissa. Turkista käsin hän oletetusti ohjaa huumeimperiumiaan kaukana Pohjolassa.

Syytetty ja rikoksen uhri samassa persoonassa

Lisävalaistusta Kurdiketun rikolliseen toimintaan saatiin Södertörnin raastuvanoikeudessa, jossa käytiin läpi törkeitä huumausainerikoksia. Eräs kokonaisuuteen liittyvä käsittelylinja oli Kurdiketun kuriirina toimineen 28-vuotiaan miehen tapaus.

Kuriiri oli sekä syytetyn, että uhrin asemassa. Häntä epäiltiin törkeästä huumerikoksesta mutta sen lisäksi hän oli pahoinpitelyn ja laittoman uhkauksen uhri.

Poliisi oli data- ja telekuuntelun avulla saanut tietää, että kuriiri oli kuljettamassa tiettyyn aikaan 46 kilon kannabiserää määrättyyn paikkaan. Mies sai Dagens Nyheterin mukaan peräänsä 24-vuotiaan jengirikollisen, jolle Majid oli vinkannut kyseisen huumelastin liikkeistä. Poliisi pysäytti myöhemmin kummatkin autot, mutta huumeet olivat silloin jo tiessään.

Kurdikettu kummittelee Nato-neuvotteluissa

Kurdiketun tapaukseen liittyy omalla tavallaan myös turvallisuuspoliittinen ulottuvuus. Majidin sanotaan pitävän konttoriaan Turkissa, joka vastineeksi Ruotsin Nato-jäsenyydestä on vaatinut terroristeiksi nimeämiensä henkilöiden luovuttamista Turkkiin.

Ruotsissa onkin kesän mittaan esitetty poliittisia vaatimuksia, joiden mukaan Turkki luovuttaisi maan kansallisuuden omaavia rikollisia tuomiolle Ruotsiin tekemistään rikoksista.

Tämä koskee erityisesti Kurdikettua, jonka on sanottu olevan päätekijöitä Ruotsin rikollisjengien välisissä taistelussa huumereviireistä.

Turkki pelaa jatkuvasti aikaa Ruotsin jäsenyydellä, eikä syksyksi luvattu äänestys Turkin parlamentissa viimeisten tietojen mukaan välttämättä johdakaan Ruotsin jäsenyyden hyväksymiseen.

SUOMEN UUTISET