Lähes jokapäiväisten ammuskelujen, räjähdysten ja ylipäänsä jengiväkivallan siivittämänä Ruotsissakin on nousemassa keskustelu kansalaisten oikeudesta puolustaa itseään. Pandoran lippaan avasi ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja. Hän ehdottaa siviileille oikeutta kantaa käsiasetta.

Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Josef Fransson avasi X:ssä (ent. Twitter) keskustelun, joka varmasti on ollut monen kansalaisen mielessä. Miten puolustautua, jos arjen lisääntyvä väkivalta osuu omalle kohdalle?

– Ruotsin lainkuuliaiset kansalaiset tarvitsevat parempaa suojaa terroristeja ja jengirikollisuutta vastaan.

– Mikseivät vailla rikosrekisteriä olevat siviilit voisi kantaa asetta, yhdistettynä jatkuvaan koulutukseen ja ampumakokeisiin, Fransson muotoili.

Keskustelu käyntiin

Ensimmäinen askel hankkeen toteuttamisessa voisi olla antaa eläköityneille tai virka-ajan ulkopuolella liikkuville poliiseille lupa käsiaseenkantoon. Toki tällöin kyseeseen tulisivat ikärajat sekä rekisterien ja sairauksien selvitykset.

– Tämä ei ole juonikas poliittinen aloite, vaan ajatus mielenkiintoisen keskustelun käynnistämiseksi, Fransson kertoo SVT:n uutisille. Kyseessä ei myöskään ole ruotsidemokraattien virallinen näkemys, hän painottaa.

– Jospa joku tulisi esiin ja esittäisi mielenkiintoisen vasta-argumentin.

Ristiriitainen vastaanotto

Franssonin ehdotus on saanut X:ssä monen suuntaisia kommentteja. Puolesta ja vastaan:

– Se todellakin vähentäisi väkivaltarikollisuutta, jos rikolliset tietäisivät, että mahdollinen uhri pystyy puolustamaan itseään – aikuisen oikeasti (på riktigt).

– Huono ja ajankohtaan sopimaton ehdotus. Sinun pitäisi poliitikkona varmistaa, että väkivallan monopoli säilyy poliisilla, eikä valu jengeille ja rikollisille.

– Oikeutta käsiaseen tai pippurisumutteen kantamiseen pitäisi helpottaa. Ovat erittäin käyttökelpoisia klaanirikollisten hyökätessä. En kuitenkaan usko niiden vaikuttavan puolustuskykyymme Venäjää vastaan.

– Laajemmat valtuudet itsepuolustukseen ja kotirauhan rikkomista vastaan riittäisivät. Aseenkantolupa on syytä säilyttää, mutta nykyiset ehdot pitäisi päivittää perusteellisesti.

SUOMEN UUTISET