Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo nosti terrorismin uhan tasolle neljä viisiportaisella asteikolla. Kansalaisten pitäisi hallituksen mukaan kuitenkin jatkaa arkeaan kuten tähänkin asti. Tutkijan heittäsi koko asteikon romukoppaan, jos sen myötä ei ole antaa konkreettisia eväitä uhan ja huolen vähentämiseksi.

Ruotsi nosti torstaina terrorismin uhan tasolle neljä. Asteikko on viisiportainen. Pääministeri Ulf Kristerssonin mukaan hallitus työskentelee olennaisten viranomaisten kanssa iskujen estämiseksi ja tässä on jo onnistuttukin.

-Ruotsin kansalaisten vapauden ja turvallisuuden turvaaminen kotimaassa ja ulkomailla on tärkein tehtävämme, Kristersson muotoili hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Samalla hän tosin kehotti SVT:n mukaan kansalaisia elämään ja olemaan ”kuten tavallisesti”.

Uhkataso vaihtelee alueittain

Uhkatason nosto ja koko asteikon käyttö saavat myös kritiikkiä. Eräs arvostelijoista on terrorismintutkija Magnus Norell, joka suhtautuu kriittisesti sekä asteikkoon että valtion toimiin uhkatason noston yhteydessä. Asteikko joutaisi roskakoriin koko EU:n alueella.

– Se ei toimi siitä syystä, että tilanteet ovat erilaisia eri maissa, Norell sanoo Dagens Nyheterissä. Erityisesti häntä arveluttaa uhkatason soveltaminen samanlaisena koko maahan.

– Lienee helppoa havaita, ettei koko maassa ole kaiken aikaa yhtä vaarallista. Skaala on tarpeeton ja siitä pitäisi luopua.

Vaikeneminen on kultaa

Vaikka arabimaailman lehdistössä karjutaan Ruotsin hirveyttä, se ei vielä vaadi kansalaisten toimenpiteitä. Hallitus levittää monen mielestä epävarmuutta, jos se tällaisessa tilanteessa antaa yleisluontoisia lausuntoja.

Epävarmuuden ja pelkojen levittäminen saattaa olla esimerkiksi Venäjän hybridisodan agendalla. Pelko johtaa vääjäämättä vastakkainasettelun voimistumiseen, joka vielä selkeämmin on keskeistä venäläisten pelikirjassa.

– Lehdistötilaisuus olisi saanut jäädä pitämättä. Hallituksella ei ollut konkreettisia ohjeita kansalaisille uhkatasoa nostettaessa. Rajuilman iskiessä Ilmatieteen laitos (SMHI) antaa selkeitä ohjeita teistä, joita autoilijan olisi syytä välttää. Tässä ole mitään vastaavaa, järjetön systeemi, Norell kärjistää.

SUOMEN UUTISET