Yksi Britannian tunnetuimmista islamisteista on asetettu syytteeseen kielletyn terroristijärjestön toimintaan osallistumisesta. Choudary on jo vuosikymmeniä ollut mukana islamistisessa toiminnassa ja antanut radikaalille islamille kasvot. Hän selvisi pitkään joutumatta oikeuden eteen, mutta nyt häntä uhkaa jopa 14 vuoden vankeustuomio. Britanniassa on kielletty yli viisikymmentä islamistista terroristijärjestöä.

Kuuluisa islamisti Anjem Choudary, 56, on asetettu syytteeseen kielletyn äärijärjestön toimintaan osallistumisesta, kertoo BBC. Hänen epäillään johtaneen Al-Muhajiroun -nimisen islamistisen terroristijärjestön toimintaa ja pitäneen puheita kokouksissa, joissa värvättiin tukijoita tälle kielletylle järjestölle. Myös toinen, kansalaisuudeltaan kanadalainen muslimimies on asetettu syytteeseen kyseisen järjestön jäsenyydestä.

Syyttäjän mukaan Choudary on viime vuoden kesäkuusta lähtien puhunut viikoittain pienryhmille. Hänen luentojensa aiheet ovat liittyneet islamilaisen valtion perustamiseen Britanniaan ja kannattajien radikalisoimiseen.

Juristista islamistiksi

Lontoossa pakistanilaiseen maahanmuuttajaperheeseen vuonna 1967 syntynyt Anjem Choudary opiskeli nuorena ensin lääketiedettä ja sitten lakia. Hän on koulutukseltaan juristi. Villien opiskeluvuosien jälkeen hän löysi radikaalin islamin ja perusti vuonna 1996 Al-Muhajiroun -nimisen islamistisen äärijärjestön yhdessä toisen tunnetun islamistin, Omar Bakri Muhammedin kanssa. Järjestö kiellettiin terroristijärjestönä vuonna 2010.

Choudary on ollut perustamassa myös useita muita islamistijärjestöjä, kuten Islam4UK ja Sharia4Belgium. Myös monet näistä ovat päätyneet kiellettyjen terroristijärjestöjen listalle.

Epäiltiin värvänneen jihadisteja asekoulutukseen

Anjem Choudary on ollut mukana hyvin monenlaisessa ääri-islamistisessa toiminnassa. Vuonna 1999 hänen epäiltiin värvänneen jihadisteja, joille annettiin asekoulutusta salaisissa tukikohdissa Britanniassa, minkä jälkeen he lähtivät ”pyhään sotaan” Tšetšeniaan, Kosovoon, Sudaniin, Somaliaan, Afganistaniin tai Pakistaniin.

Lontoon vuoden 2005 pommi-iskujen jälkeen Omar Bakri Muhammed pakeni maasta, koska pelkäsi joutuvansa syytteeseen terrori-iskuihin liittyen. Bakri lähti Libanoniin ”lomailemaan” ja Anjem Choudary liittyi hänen seuraansa myöhemmin. Libanonin viranomaiset kuitenkin karkottivat Choudaryn takaisin Britanniaan.

Vannoi uskollisuutta Isis-järjestölle

Kun islamistinen terrorijärjestö Isis vuonna 2014 alkoi valloittaa laajoja alueita Syyriassa ja Irakissa, Anjem Choudary vannoi uskollisuutta Isiksen ”islamilaiselle valtiolle” ja sen kalifille. Olihan hän itse jo vuosia puhunut siitä, että Britanniaan pitäisi perustaa islamilainen valtio.

Brittiviranomaisten mielestä tämä meni liian pitkälle, ja Choudary joutui oikeuden eteen syytettynä kielletyn terroristijärjestön tukemisesta. Hän sai kesällä 2016 viiden vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomion, josta hän vapautui ehdonalaiseen jo lokakuussa 2018.

Kymmeniä islamistisia terroristijärjestöjä kielletty

Tämän jälkeen Choudary palasi pikkuhiljaa takaisin islamistiseen toimintaansa. Nyt häntä syytetään kielletyn terroristijärjestön toiminnan jatkamisesta. Kyseessä on vakava rikos, josta voi Britannian erittäin ankaran terrorisminvastaisen lain mukaan seurata jopa 14 vuoden vankeusrangaistus.

Britannian kiellettyjen järjestöjen listalla on kaikkiaan 78 terroristijärjestöä, joista yli 50 liittyy islamismiin. Äärioikeistolaisia kiellettyjä järjestöjä on viisi kappaletta. Muut ovat erilaisia separatistijärjestöjä.

SUOMEN UUTISET