

PS ARKISTO
Suomen terrorismilainsäädännössä on edelleen aukkoja – lakivaliokunnan perussuomalaiset vaativat tilanteeseen korjausta: ”Muussa tapauksessa Suomesta muodostuu terroristien turvasatama Euroopassa”
Hallitus ehdottaa, että terrorismirikoksen tekemistä varten tapahtuva kouluttautuminen olisi jatkossa rangaistavaa aikaisempaa useammin. Kysymys on Suomen kansainvälisten sopimusvelvoitteiden täyttämiseksi tehtävästä välttämättömästä lakimuutoksesta. Perussuomalaiset kansanedustajat, lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri sekä jäsenet Sanna Antikainen ja Jukka Mäkynen pitävät lain muuttamista tältä osin tärkeänä, mutta ovat huolissaan Suomen terrorismilainsääntöön edelleen jäävistä aukoista.
– Isis-vaimot pääsevät täällä kuin koirat veräjästä. Tämä johtuu siitä, että kotitaloustehtävissä toimiminen tai lapsista huolehtiminen terroristijärjestön hallitsemalla alueella ei lain mukaan merkitse terroristiryhmän toimintaan osallistumista. Toisin on esimerkiksi Saksassa ja Norjassa, missä tällainen terroristiryhmän rikollisia tavoitteita palveleva toiminta on johtanut rikostuomioihin, kertovat lakivaliokunnan kansanedustajat Leena Meri, Sanna Antikainen ja Jukka Mäkynen.
Muitakin aukkoja sääntelyssä perussuomalaisten mukaan on. Terroristiryhmään kuuluminen ei ole Suomen lain mukaan lainkaan rikos, ja matkustamista terrorismirikoksen tekemistä varten koskeva rikoslain pykälä on sekin soveltamisalaltaan niin suppea, että sen käytännön merkitys vierastaistelijailmiöön puuttumisen keinona on hyvin rajallinen.
Muista maista esimerkkiä
– Muiden maiden lainsäädännöstä löytyy esimerkkejä siitä, miten terrorismilainsäädännön porsaanreiät olisi mahdollista saada tukittua. Olisikin äärimmäisen tärkeää huolehtia siitä, että terrorismirikoksia koskeva lainsäädäntömme ei jää jälkeen muiden valtioiden vastaavasta sääntelystä. Muussa tapauksessa Suomesta muodostuu terroristien turvasatama Euroopassa, toteavat edustajat.
Sisäministeriö totesikin lakivaliokunnan asiantuntijakuulemisessa, ”ettei suomalainen oikeusjärjestelmä tällä hetkellä pysty puuttumaan terroristiseen toimintaan kovinkaan kattavasti”.
– Terrorismirikoksia koskevaa sääntelyä on välittömästi ryhdyttävä muuttamaan, jotta lainsäädännössä on kattavasti säädetty rangaistavaksi kaikki terroristinen toiminta, vaativat edustajat.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- terroristiryhmään kuuluminen terrorismilainsäädäntö terrorismirikokset vierastaistelijat Isis-vaimot lainsäädäntö lakivaliokunta kansainväliset sopimukset Leena Meri Sanna Antikainen Jukka Mäkynen Terrorismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Helsingin Mellunmäen moskeija ei kommentoi Iranin hallinnon ihmisoikeusrikoksia eikä muistotilaisuutta, jonka se järjesti terroristi Soleimanille – mielenosoittajat vaativat moskeijan sulkemista

Säpolta terrorismivaroitus koko Ruotsiin: Ääri-islamistit hautovat kostoa Koraanin poltosta ja huostaanotoista

Perussuomalaiset vaatii järkeä rangaistuksiin: Sarjakuristajat pidettävä lukkojen takana, taparikolliset vankilaan, Isis-vaimot tuomiolle – ”Suomalaiset ansaitsevat turvaa rikoksentekijöitä vastaan”

Antikainen: Miksi Suomi päästää kalifaatista palanneet terrorismin tukijat kuin koirat veräjästä?

Parinkymmenen terroristin epäillään elelevän hotellissa Britannian veronmaksajien kustannuksella

Islamistinen vihapuhuja oikeuteen terroristiryhmään kuulumisesta epäiltynä Britanniassa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.