Viranomaisten mukaan Britanniaan tuli laittomasti kanaalin yli ainakin yhdeksäntoista terroristiepäiltyä viime vuonna. Osalla epäillyistä on kytköksiä Isis-terroristijärjestöön. Tulijoiden karkottaminen on hankalaa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vuoksi. Niinpä heidät majoitetaan hotelleihin veronmaksajien kustannuksella.

Viranomaislähteiden mukaan Britanniaan tuli laittomasti ainakin yhdeksäntoista terroristiepäiltyä viime vuonna, kertoo Daily Mail. Laittomat tulijat saapuivat Ranskasta kanaalin yli pienveneillä.

Useimmat näistä terrorismista epäillyistä kohdehenkilöistä ovat ilmoittautuneet turvapaikanhakijoiksi, joten heidän maastapoistamisensa on hankalaa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vuoksi. Vaarana on, että nämä terroristiepäillyt saattaisivat kotimaassaan joutua kidutuksen tai muun julman kohtelun uhreiksi.

Terroristiepäiltyjen joukossa Isisin jäseniä

Seitsemän epäillyistä oli jo aktiivisen terrorismitutkinnan kohteina lähtömaassaan ennen Britanniaan saapumista. Tällä hetkellä osa yhdeksästätoista epäillystä on turvallisuuspalvelu MI5:n ja terrorisminvastaisen poliisin valvonnassa. Epäiltyjen ympärivuorokautinen tarkkailu tulisi kuitenkin valtavan kalliiksi.

Kyseiset yhdeksäntoista terroriepäiltyä asustelevat nyt hotelleissa eri puolilla Iso-Britanniaa veronmaksajien kustannuksella. Heidän joukossaan on muun muassa irakilaisia, iranilaisia, afgaaneja, somaleja ja yksi libyalainen. Tutkinnassa olevista tapauksista viisi liittyy Isis-terroristijärjestöön tai sen haarajärjestöihin.

Viranomaiset ovat onnistuneet selvittämään turvapaikanhakijoiden todellisia henkilöllisyyksiä ja taustoja tulijoilta otettujen sormenjälkien perusteella. Osa heistä on jo aiemmin tuomittu terrorismirikoksista ulkomailla. Viranomaiset eivät kuitenkaan halua nostaa heitä vastaan oikeusjuttuja Britanniassa, koska oikeudenkäynti olisi työläs ja lopputulos epävarma.

Uusi laki estäisi hakemasta turvapaikkaa

Britanniassa on parhaillaan käsiteltävänä lakiesitys, joka estäisi laittomasti maahan tulleita hakemasta turvapaikkaa. Tieto maahan turvapaikanhakijoina tulleista terroristiepäillyistä korostaa uuden lainsäädännön tarpeellisuutta.

Uuden lain mukaan kaikki laittomasti maahan tulleet otetaan säilöön, minkä jälkeen heidät palautetaan joko omaan kotimaahansa tai johonkin kolmanteen maahan, kuten Ruandaan. Säilöönottokeskuksina aiotaan käyttää muun muassa entisiä ilmavoimien kasarmialueita.

Lain tarkoituksena on suitsia kanaalin yli pienveneillä tapahtuvaa laitonta siirtolaisuutta. Jo näin varhain keväällä tulijoita saattaa olla jopa tuhat viikossa. Viranomaiset pelkäävät, että tänä vuonna laittomasti maahan tulevien kokonaismäärä ylittää 80 000 henkeä.

SUOMEN UUTISET