

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kiduttaja-talebania ei karkoteta Britanniasta – saattaisi joutua itse kidutetuksi Afganistanissa
Taleban-joukoissa kiduttajana toiminutta miestä ei haluta karkottaa Iso-Britanniasta, koska sisäministeriön mukaan on olemassa vaara, että hän joutuisi Afganistanissa kidutetuksi. Kyseessä ei ole läheskään ainoa länsimaihin tullut turvapaikanhakija, joka on itse syyllistynyt sotarikoksiin.
Entinen Talebanin turvallisuusjoukkojen upseeri on saanut oikeuden jäädä Britanniaan vedottuaan siihen, että karkotus takaisin Afganistaniin vaarantaisi hänen ihmisoikeutensa, koska hän saattaisi joutua itse kidutettavaksi.
Sisäministeriö hyväksyi miehen turvapaikkavalituksessa esittämän väitteen todeten, että kidutetuksi joutumisen riski on todellinen ja että karkotus rikkoisi miehen ihmisoikeuksia.
Yleni lapsisotilaasta kiduttajien päälliköksi
Nyt 42-vuotiaaksi itseään väittävä mies värvättiin Taleban-joukkoihin lapsisotilaana 1990-luvulla. Taisteltuaan eturintamalla Talebanin vallatessa Kabulin kommunistihallitukselta vuonna 1995 mies yleni nopeasti. Hänestä tuli vankien kiduttamisesta vastaava upseeri.
Kuulustelijana toimiessaan mies kohdisti vankeihin erilaisia kidutustoimia, kuten ruoskintaa, nukkumisen estämistä ja ”vesilautailua” eli hukkumisen simulointia. Hänen alaisuudessaan toimi muitakin kiduttajia.
Jo toista kertaa turvapaikkaa hakemassa
Mies saapui Britanniaan turvapaikanhakijana ensimmäisen kerran vuonna 2006, mutta tuolloin hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin ja hänet käännytettiin muutaman kuukauden kuluessa. Vuonna 2010 hän tuli uudelleen hakemaan turvapaikkaa, mutta silloinkin hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin. Hän sai silti jäädä maahan.
Uusimmassa turvapaikkavalituksessaan mies vetosi siihen, että ensimmäisen Afganistaniin palautuksen jälkeen hän oli jäänyt Talebania vastaan taistelevan Pohjoisen liiton vangiksi ja joutunut kidutetuksi. Kidutus oli aiheuttanut hänelle ”monimutkaisia henkisiä ongelmia”.
Niinpä Britannian sisäministeriö myönsi hänelle toistaiseksi voimassa olevan oleskeluluvan Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaisesti. Häntä ei yritetä palauttaa Afganistaniin, jossa hänen oma ryhmittymänsä Taleban on nykyään vallassa.
Myös Mugaben kiduttaja sai jäädä Britanniaan
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Britannia on ottanut vastaan entisen kiduttajan turvapaikanhakijana. Zimbabwen entisen diktaattorin Robert Mugaben henkivartijana toiminut Phillip Machemedze sai vuonna 2011 jäädä Britanniaan, vaikka oli kotimaassaan syyllistynyt raakoihin väkivallantekoihin ja kidutukseen.
Myös Machemedzen tapauksessa oleskelulupaa perusteltiin ihmisoikeuksilla, eli sillä, että hän olisi itse vaarassa joutua kidutetuksi tai teloitetuksi, jos hänet palautettaisiin Zimbabween. Karkotuksen kieltävän päätöksen tehnyt tuomari oli tietoinen Phillip Machemedzen rikoksista, koska tämä oli turvapaikkahakemusta tehdessään myöntänyt toimineensa kiduttajana ja jopa kertonut nauttineensa tehtävistään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Phillip Machemedze Robert Mugabe Taleban kidutus Zimbabwe palautuskielto Euroopan ihmisoikeussopimus Turvapaikanhakijat Afganistan Ihmisoikeudet Britannia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ääri-islamistien terrori palasi Afganistaniin – videot ja kuvat kertovat talibanien käsittämättömästä raakuudesta

Isis-äidille 10 vuotta vankeutta Saksassa – antoi orjatytön kuolla janoon

Isis hyökkäsi vankiloihin Syyriassa – tuhannet terroristit vaarassa paeta

Rantanen teki kirjallisen kysymyksen al-Holin tulijoista: ”Aikuiset keploteltiin Suomeen, keplotellaanko myös pois rikosvastuusta?”

Immonen: Hallitusta kiinnostaa enemmän isisläisten oikeudet kuin suomalaisten turvallisuus – ”Käveleviä aikapommeja”

Brittihallitus lähettänee laittomat maahanmuuttajat Ruandaan – kanaalin kautta saarivaltioon yrittävien määrä nelinkertaistunut

Ensimmäinen karkotuslento Britanniasta Ruandaan jouduttiin peruuttamaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kiellon takia

Kiistaa tappamisen oikeutuksesta – talibanjohtaja syyttää brittiprinssiä sotarikoksista

Parinkymmenen terroristin epäillään elelevän hotellissa Britannian veronmaksajien kustannuksella
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää