Afganistanin suosituimman poliitikon törkeästi pahoinpideltyä ruumista pyöritellään maassa talibanien naureskellessa ympärillä. Kahta burkaan pukeutunutta naista hakataan pitkillä kepeillä. Mieheltä lyödään käsi irti ja kädentynkä upotetaan kiehuvaan öljyyn. Videoita ja kuvia jakaa Afganistanin Ruotsin suurlähettiläs Abbas Noyan. Tapahtumista kirjoittaa Expressen.

Suurlähettilään mukaan kuvamateriaali on peräisin eri puolilta Afganstania, sieltä missä talibanit ovat ottaneet vallan. Virallinen valta pääkaupunki Kabulissa on kerännyt materiaalin, joka on osin kuvattu salaa ja osin saatu talibaneilta.

-Afganistanin hallitus on saanut käsiinsä dokumentteja, jotka todistavat talibanien vakavista rikoksista ihmisoikeuksia vastaan. Jaamme ne kanssanne ja vetoamme tukeenne maan ja sen kansan puolesta, suurlähettiläs toteaa.

-Talibantaistelijat ovat brutaalisti murhanneet satoja siviilejä ja vangiksi otettuja sotilaita. He katkovat ihmisten kaulat, kivittävät naisia ja pakottavat heidät naimisiin ja sulkevat kouluja, varsinkin tytöille tarkoitettuja kouluja, sanoo erityisesti naisten oikeuksien puolustajana tunnettu Abbas Noyan.

Taliban täyttää valtatyhjiön

Yhdysvallat on ilmoittanut, että se vetää kaikki joukkonsa Afganistanista, symbolisesti 11. syyskuuta mennessä. Käytännössä joukot ovat pääosin jo lähteneet. Amerikkalaisten ja Nato-liittolaisten vetäytyminen on jättänyt valtatyhjiön, jota Afganistanin omat turvallisuusjoukot eivät ole pystyneet täyttämään.

Huumeteollisuuden riuduttamassa ja luonnonoloistaan ankarassa maassa pärjää valtakeskittymä, joka pystyy tarjoamaan nuorille miehille edes jonkinlaisen toimeentulon.

Huumekauppa vastaa kolmannesta Afganistanin bruttokansantuotteesta. Tätä Afganistanin huumeparonit käyttävät hyväkseen tilanteessa, jossa valtion virallisen turvallisuuskoneiston palkkarahat ovat saattaneet kadota korruption syövereihin.

Afganistanin valtion mahdollinen romahtaminen talibanien käsiin merkitsee satojen tuhansien ihmisten pakoa maasta ja sen myötä lisääntyvää painetta Eurooppaa kohtaan. Kohtaloaan pelkäävät ja kynnelle kykenevät afganistanilaiset lienevät jo matkalla kohti Turkkia.

SUOMEN UUTISET