Hyökkäys Ghwayran vankilaa vastaan Pohjois-Syyriassa alkoi torstaina ja jatkui osin vielä maanantaina. Vankilassa säilytetään 3 500 Isis-taistelijaa, joista moni on lähtöisin ulkomailta. Käynnissä on eräs terroristien suurimmista operaatioista sitten järjestön luhistumisen Syyriassa ja Irakissa.

– Nämä ovat vaarallisimpia rikollisia, joita Isis-järjestön riveistä löytyy. He ovat viimeisen päälle ammattijihadisteja, luonnehtii SDF-kurdijärjestön Ruotsin edustaja Shiyar Ali vankilan asukkeja. Hänen mukaansa nyt käynnissä olevassa yhteenotossa on tähän mennessä kuollut 80 terroristia ja 25 kurditaistelijaa.

SVT:n tietojen mukaan kaksi muutakin vankilaa on joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Yhdysvaltain johtaman koalition Apache-taisteluhelikopterit ovat mediatietojen mukaan tukeneet kurdijoukkojen operaatioita ja Isis on kokenut merkittäviä tappioita.

Ghwayrassa on tiettävästi myös pohjoismaisia vankeja. Vuosien mittaan sieltä on karannut 500 vankia. Heitä on myös kuollut ja otettu kiinni sekä palautettu takaisin kiven sisälle.

”Varoitus koko maailmalle”

Isis-terroristit ovat aiemminkin tehneet hyökkäyksiä vapauttaakseen tovereitaan kaltereiden takaa. Nyt meneillään oleva operaatio on kuitenkin suurimpia sitten terroristijärjestön luhistumisen.

Kamppailu hyökkääjiä vastaan on äärimmäisen vaikeaa, koska nämä piiloutuvat siviilien joukkoon, käyttävät näitä ihmiskilpinään ja iskevät yllättäen.

– Olemme sanoneet sen aiemminkin ja nyt meillä on todisteet: kyseessä on aikapommi. Iskuissa on kuollut moni, emmekä ole valmiit uhraamaan kansaamme vain pelastaaksemme muun maailman terroristeilta, Shiyar Ali toteaa.

– Tämä on varoitus koko maailmalle.

SUOMEN UUTISET