Ensimmäinen karkotuslento Britanniasta Ruandaan jouduttiin peruuttamaan, koska Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi kiireelliseen toimeenpanokiellon yhden karkotettavan osalta. Britanniaan laittomasti tulleiden turvapaikanhakijoiden siirtämistä Ruandaan aiotaan kuitenkin jatkaa.

Lennon kohti Ruandaa piti lähteä myöhään tiistai-iltana, mutta viime hetkellä tullut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös muutti kaiken. EIT kielsi karkotuksen täytäntöönpanon yhden irakilaisen osalta, minkä jälkeen koko lento päätettiin peruuttaa toistaiseksi.

Iso-Britannia ja Ruanda solmivat huhtikuussa sopimuksen, joka antaa Britannialle mahdollisuuden lähettää laittomasti maahan tulleita turvapaikanhakijoita Ruandaan, jossa heidän turvapaikkahakemuksensa käsitellään. Jos päätös on positiivinen, heille myönnetään turvapaikka Ruandasta.

Tavoitteena karkottaa tuhansia – pakolaisaktivistit kampittavat

Ruanda on jo saanut sopimuksen allekirjoittamisesta 120 miljoonan punnan etumaksun. Tavoitteena on vähentää ihmissalakuljetusta ja laittomasti Kanaalin yli tulevien määrää. Siirto Ruandaan saattaisi koskea tuhansia laittomasti Britanniaan tulleita.

Alun perin tällä ensimmäisellä lennolla piti olla 130 karkotettavaa. Kansalaisoikeusjärjestöt ja ihmisoikeusjuristit ovat kuitenkin vastustaneet lentoa niin tehokkaasti, että karkotettavien määrä putosi viikon sisällä vain seitsemään, kertoo brittilehti Guardian.

Juristit ovat tehneet valituksia karkotuspäätöksistä eri oikeusasteisiin. Pakolaisaktivistit ovat puolestaan pitäneet mielenosoituksia ja tukkineet Heathrowin kentällä sijaitsevan palautuskeskuksen uloskäynnit.

Eroaako Britannia EIT:stä?

EIT:n päätös oli kuitenkin se oljenkorsi, joka pysäytti palautuslennon. Pääministeri Boris Johnson on jo aiemmin vihjaillut, että Britannian tulisi erota Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen jäsenyydestä.

Lehdistön kysyessä asiasta pääministeri Johnson totesi, että voi hyvinkin olla tarpeen muuttaa tiettyjä lakeja, jotta siirtojen toimeenpano helpottuu. Hallitus ei aio hylätä suunnitelmaa turvapaikanhakijoiden siirtämisestä Ruandaan, vaan seuraavan lennon suunnittelu on jo työn alla, sisäministeri Priti Patel sanoi.

Laittomista tulijoista valtavat kustannukset

Nyt peruuntuneen karkotuslennon kustannusten on arvioitu olleen satoja tuhansia puntia. Ruanda on jo saanut karkotussopimuksesta 120 miljoonan punnan etumaksun. Ruanda-operaatio tulee siis kalliiksi.

Mutta hallituksen mukaan nykymeno tulee vieläkin kalliimmaksi: turvapaikanhakijoiden majoittaminen hotelleihin maksaa lähes viisi miljoonaa puntaa päivässä. Vuositasolla brittiläisille veronmaksajille kertyy puolentoista miljardin punnan lasku.

Olisiko laittoman maahantulon estäminen helpompi keino?

Vuonna 2021 Englannin kanaalin ylitti laittomasti virallisten tilastojen mukaan 28 526 ihmistä. Tänä vuonna on tähän mennessä tullut jo 10 000 henkilöä. Määrät ovat siis valtavia.

Tiistain karkotuslennolla piti lähteä 130 henkilöä. Määrä tippui kuitenkin lopulta seitsemään, eikä heitäkään saatu ulos maasta. Samana päivänä kanaalin yli tuli laittomasti ainakin 200 henkilöä.

Suurin ongelma laittoman maahantulon torjumisessa on se, että Brexitistä kiukustunut Ranska ei suostu yhteistyöhön laittomien siirtolaisten pysäyttämiseksi.

SUOMEN UUTISET