

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ensimmäinen karkotuslento Britanniasta Ruandaan jouduttiin peruuttamaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kiellon takia
Ensimmäinen karkotuslento Britanniasta Ruandaan jouduttiin peruuttamaan, koska Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi kiireelliseen toimeenpanokiellon yhden karkotettavan osalta. Britanniaan laittomasti tulleiden turvapaikanhakijoiden siirtämistä Ruandaan aiotaan kuitenkin jatkaa.
Lennon kohti Ruandaa piti lähteä myöhään tiistai-iltana, mutta viime hetkellä tullut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös muutti kaiken. EIT kielsi karkotuksen täytäntöönpanon yhden irakilaisen osalta, minkä jälkeen koko lento päätettiin peruuttaa toistaiseksi.
Iso-Britannia ja Ruanda solmivat huhtikuussa sopimuksen, joka antaa Britannialle mahdollisuuden lähettää laittomasti maahan tulleita turvapaikanhakijoita Ruandaan, jossa heidän turvapaikkahakemuksensa käsitellään. Jos päätös on positiivinen, heille myönnetään turvapaikka Ruandasta.
Tavoitteena karkottaa tuhansia – pakolaisaktivistit kampittavat
Ruanda on jo saanut sopimuksen allekirjoittamisesta 120 miljoonan punnan etumaksun. Tavoitteena on vähentää ihmissalakuljetusta ja laittomasti Kanaalin yli tulevien määrää. Siirto Ruandaan saattaisi koskea tuhansia laittomasti Britanniaan tulleita.
Alun perin tällä ensimmäisellä lennolla piti olla 130 karkotettavaa. Kansalaisoikeusjärjestöt ja ihmisoikeusjuristit ovat kuitenkin vastustaneet lentoa niin tehokkaasti, että karkotettavien määrä putosi viikon sisällä vain seitsemään, kertoo brittilehti Guardian.
Juristit ovat tehneet valituksia karkotuspäätöksistä eri oikeusasteisiin. Pakolaisaktivistit ovat puolestaan pitäneet mielenosoituksia ja tukkineet Heathrowin kentällä sijaitsevan palautuskeskuksen uloskäynnit.
Eroaako Britannia EIT:stä?
EIT:n päätös oli kuitenkin se oljenkorsi, joka pysäytti palautuslennon. Pääministeri Boris Johnson on jo aiemmin vihjaillut, että Britannian tulisi erota Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen jäsenyydestä.
Lehdistön kysyessä asiasta pääministeri Johnson totesi, että voi hyvinkin olla tarpeen muuttaa tiettyjä lakeja, jotta siirtojen toimeenpano helpottuu. Hallitus ei aio hylätä suunnitelmaa turvapaikanhakijoiden siirtämisestä Ruandaan, vaan seuraavan lennon suunnittelu on jo työn alla, sisäministeri Priti Patel sanoi.
Laittomista tulijoista valtavat kustannukset
Nyt peruuntuneen karkotuslennon kustannusten on arvioitu olleen satoja tuhansia puntia. Ruanda on jo saanut karkotussopimuksesta 120 miljoonan punnan etumaksun. Ruanda-operaatio tulee siis kalliiksi.
Mutta hallituksen mukaan nykymeno tulee vieläkin kalliimmaksi: turvapaikanhakijoiden majoittaminen hotelleihin maksaa lähes viisi miljoonaa puntaa päivässä. Vuositasolla brittiläisille veronmaksajille kertyy puolentoista miljardin punnan lasku.
Olisiko laittoman maahantulon estäminen helpompi keino?
Vuonna 2021 Englannin kanaalin ylitti laittomasti virallisten tilastojen mukaan 28 526 ihmistä. Tänä vuonna on tähän mennessä tullut jo 10 000 henkilöä. Määrät ovat siis valtavia.
Tiistain karkotuslennolla piti lähteä 130 henkilöä. Määrä tippui kuitenkin lopulta seitsemään, eikä heitäkään saatu ulos maasta. Samana päivänä kanaalin yli tuli laittomasti ainakin 200 henkilöä.
Suurin ongelma laittoman maahantulon torjumisessa on se, että Brexitistä kiukustunut Ranska ei suostu yhteistyöhön laittomien siirtolaisten pysäyttämiseksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Englannin kanaali laiton siirtolaisuus Priti Patel Ruanda Boris Johnson karkotukset Laiton maahantulo Iso-Britannia Turvapaikanhakijat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sadat tuhannet laittomasti maassa oleskelevat ihmiset ovat muheva kasvualusta järjestäytyneelle rikollisuudelle – ”Siinä maahanmuuttopolitiikkamme noin pääpiirteissään”

Hallitus lisää taas haitallista maahanmuuttoa: Miksi veronmaksajan pitää tämäkin kustantaa?

Perussuomalaiset: Kiintiöpakolaisuus nollaan ja elintasosiirtolaisuuden kanavat tukittava, jotta resurssit riittävät ukrainalaisten auttamiseen

Hallitus haalii yhä miehiä muslimimaista, vaikka kaikki apu pitäisi suunnata Ukrainan naisille ja lapsille (video)

Saksasta lennokkaasti karkotettu rikollispomo ei halua pysyä Libanonissa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.