Saksassa on annettu Isis-äidille 10 vuoden vankeustuomio jesidivähemmistöön kuuluvien ihmisten pitämisestä orjana ja muista rikoksista ihmisyyttä vastaan. Tuomittu antoi orjana pitämänsä pikkutytön kuolla janoon tytön ollessa kahlehdittuna talon pihalla.

Müncheniläinen tuomioistuin on antanut Jennifer W. -nimellä tunnetulle Isis-äidille 10 vuoden vankeustuomion terroristijärjestön jäsenyydestä, avunannosta murhan yritykseen, sotarikosten yrityksistä ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, kertoo Spiegel-lehti. Syytteet koskivat muun muassa jesidivähemmistöön kuuluvien äidin ja tyttären pitämistä orjina pariskunnan kodissa Islamilaisen valtion hallussa olleella alueella Irakin Mosulissa vuonna 2015.

Antoi pikkutytön nääntyä janoon

Syyttäjän mukaan nainen oli vain katsellut sivusta, kun hänen aviomiehensä oli laittanut viisivuotiaan jesiditytön kahleisiin pihalle ja antanut tytön kuolla janoon polttavassa kuumuudessa. Tyttö kahlittiin pihalle siksi, että oli sairastunut ja kastellut vuoteensa.

Syyttäjä vaati naiselle elinkautista tuomiota, kun taas hänen puolustusasianajajansa mukaan korkeintaan kahden vuoden vankeustuomio Isis-terroristijärjestön jäsenyydestä olisi ollut riittävä rangaistus. Aviomiestä vastaan on myös oikeudenkäynti meneillään Saksassa.

Islamiin kääntynyt Jennifer W. matkusti vuonna 2014 Irakiin mennäkseen naimisiin Isis-taistelijan kanssa. Hänen oman kertomuksensa mukaan taustalla oli ideologinen vakaumus.

Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2018 saanut Nadia Murad pitää oikeudenkäyntiä hyvin merkittävänä koko jesidiyhteisölle. Murad itse oli Isisin seksiorjana ja hän on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan.

Suomessa ei syytteitä Isis-palaajille

Suomeen on tuotu useita Isis-äitejä lapsineen ulkoministeriön avustuksella. Kuten Suomen Uutiset äskettäin kertoi, ulkoministeriö on hakenut Suomeen jopa sellaisia Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalaisia, jotka eivät ikinä ennen ole Suomessa käyneetkään.

Suomessa ei ole nostettu yhtään terrorismisyytettä Isis-alueelta palanneita naisia vastaan. Ylen äskettäin julkaiseman laajan jutun mukaan Keskusrikospoliisi tekee esiselvitystä siitä, ovatko suomalaiset Isis-palaajat mahdollisesti syyllistyneet terrorismirikoksiin ulkomailla.

Esiselvitys tarkoittaa, että Suomeen palanneita Isis-naisia ei voida velvoittaa kuulusteluihin. He voivat vapaasti jättää tulematta poliisin kuulusteluun, jos heitä ei huvita tulla.

Kahden Isis-äidin kohdalla on aloitettu esitutkinta ihmiskaupasta liittyen lapsien viemiseen Isis-alueelle Suomesta. Toisen kohdalla esitutkinta on jo lopetettu eikä syytettä nostettu. Toisen kohdalla esitutkinta jatkuu.

SUOMEN UUTISET