Prinssi Harryn muistelmateos takoo myyntiennätyksiä ilmestymispäivänään. Monet ovat ottaneet itseensä prinssin paljastuksista ja erityisen suivaantunut on ääri-islamistisen Taliban-liikkeen johtaja. Hän syyttää Harrya sotarikoksista, vaikka on itse tiettävästi surmannut huomattavasti enemmän ihmisiä.

Prinssi Harryn muistelmateos ”Spare” ilmestyi tiistaina ja kirja on päivän puheenaihe ainakin Britanniassa. Jo ennakkotiedot opuksesta ovat saaneet tunteet pinnalle ympäri maailmaa. Talibanien korkein johto osallistuu kirjallisuuskritiikkiin nostamalla esiin Harryn toimet Yhdistyneen kuningaskunnan asevoimissa.

Prinssi surmasi omien sanojensa mukaan 25 ihmistä lentäessään Apache-taisteluhelikopteria Afganistanissa. Kyseessä olivat operaatiot islamistista Taliban-äärijärjestöä vastaan. Prinssi palveli brittiarmeijassa 10 vuotta ja oli palveluksensa päättäessään sotilasarvoltaan kapteeni.

Ihmiset eivät ole shakkinappuloita

Talibanin korkeimpaan johtoon kuuluva Anas Haqqani syyttää Twitterissä Sussexin herttuaa sotarikoksista ja tulkitsee prinssin myöntäneen tämän julkaistuaan listauksensa.

– Herra Harry, tappamasi eivät olleet shakkinappuloita, he olivat ihmisisä. Perheet odottivat heidän paluutaan, Haqqani kirjoittaa.

– Afgaanien murhaajilla on harvoin ollut otsaa, kuten sinulla paljastaa omatuntonsa ja tunnustaa sotarikokset.

Prinssi Harryn tekojen eettisestä ja moraalisesta puolesta voinee olla montaa mieltä mutta Anas Haqqanin niitä kohtaan osoittama kritiikki joutuu väistämättä outoon valoon. Haqqani on tiettävästi klaaninsa kanssa itse vastuussa lukemattomien ihmisten vainosta ja surmaamisesta Afganistanissa sekä Pakistanissa.

SUOMEN UUTISET