35-vuotias vuosikaudet Syyriassa viettänyt ruotsalaisnainen jakoi somessa kuvia Isis-terrorisjärjestön teloittamista ihmisistä. Osan kuvista hän varusti humoristisilla kommenteilla. Nyt Isis-nainen vastaa oikeudessa syytteisiin sotarikoksista.

Vuonna 2012 Göteborgin Angeredin lähiöstä lähti nainen määränpäänään Syyria. Takaisin Ruotsiin tämä palasi vuonna 2019. Nainen kertoi sittemmin viranomaisille, ettei hänellä alun perin ollut aikomusta uida sisään jihadistipiireihin.

– Se oli täysin suunnittelematonta, tarkoitus oli vain viipyä veljeni luona pari viikkoa. Kun sitten näin millaista siellä oli, minulla ei enää ollut sydäntä lähteä kotiin, Umm Fidah- nimellä tunnettu nainen sanoi Expressenin mukaan kuulustelussa.

Isis-nainen rakastaa aseita

Naista kuulusteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2019. Kahta vuotta myöhemmin naista kuultiin taas. Nyt viranomaiset olivat saaneet tietoonsa, että Umm Fidah oli ollut mukana perustamassa Isis-järjestön moraalipoliisia eli al-Khansaa-prikaatia. Nainen kiistää kaikki yhteydet kyseiseen järjestöön.

Viranomaisten haltuun joutuneessa kirjeessä nainen kertoo rakastavansa aseita. Tämän hän myös vahvisti poliisille kuulusteluissa. Kaiken kaikkiaan Syyria oli naiselle elämys; ”aivan kuin lapsi olisi tullut karkkimaahan”.

”Upsista, eihän sinulla ole päätä”

Isis-nainen vastaa nyt oikeudessa syytteisiin kansainvälisen oikeuden suojaamien kuolleiden ihmisten nöyryyttävästä ja alentavasta kohtelusta. Hän on muun muassa jakanut somessa kuvia Isisin teloittamista ihmisistä. Erään julkaisemansa kuvan yhteyteen nainen on kirjoittanut: ”Upsista, puhutko sinä minulle, eihän sinulla ole päätä?”.

Koti-Ruotsissa nainen on kutsunut itseään ”noidaksi” ja muun muassa myynyt loitsuja 11 000 seuraajalleen. Umm Fidah -nimellä materiaalia löytyy lukuisilta somealustoilta. Naisen veli on aiemmin tuomittu terrorismirikoksista ruotsalaisessa tuomioistuimessa.

SUOMEN UUTISET