Somessa on jaettu Koraanin polttamisiin liittyen Ruotsin kansalaisten henkilötietoja. Mukana on ollut kuvia ja muslimeille suunnattu kehotus väkivaltaan. Tilanne on monin tavoin outo, eikä ulkopuolinen vaikuttaminen ole poissuljettua.

Terroristiorganisaatio al-Qaida jakaa sympatiseeraajiensa kanssa Ruotsin kansalaisten henkilötietoja sosiaalisessa mediassa. Näin väittää tanskalainen terrorismin tutkija Tore Refslund Hamming.

Jakaminen on kestänyt kuukausia ja alustat ovat olleet Telegram sekä Rocket Chat, joka mainostaa itseään tietoturvalliseen informaationjakoon soveliaana lavettina.

”Mitäs heille pitäisi tehdä”

– Viimeisen puolen vuoden aikana olen nähnyt tiettyjä henkilöitä käsittelevää informaatiota. Periaatteessa kyse on siitä, että näistä henkilöistä emme pidä, mitäs heille pitäisi tehdä.., kuvailee Refslund Hamming Dagens Nyheterissä.

DN:n näkemissä viesteissä on ollut pitkä lista henkilötietoja, valokuvia sekä muslimeille suunnattu kehotus väkivaltaan ryhtymiseksi. Tällaista on tapahtunut aiemmin profeetta Muhammedin pilakuviin liittyvässä raivossa.

Turvallisuuspoliisi Säpo ei kommentoi asiaa. Yhteiskunnallisessa keskustelussa tilannetta on oudoksuttu silläkin perusteella, että Ruotsi on mainittu käytännössä erääksi parhaimmista paikoista muslimeille olla ja elää.

SUOMEN UUTISET