Koraanien polttamiset on johtanut kierteeseen, joka ulkomailla tapahtuneiden väkivaltaisuuksien jälkeen on nostanut terrori-iskun todennäköiseksi Ruotsissa. Tutkija muistuttaa kuitenkin siitä, että muslimien vaatimuksiin suostuminen johtaa vain uusiin vaatimuksiin.

Brittihallitus antoi sunnuntaina matkustusvaroituksen, jonka mukaan terrori-isku tai iskut ovat hyvin todennäköisiä Ruotsissa. Terroriteot voivat tapahtua satunnaisesti missä vain ja matkaajia kehotetaankin erityiseen valppauteen julkisilla paikoilla.

”Ruotsi ääriainesten oikeutettu kohde”

Brittihallituksen mukaan Ruotsin viranomaiset ovat jo estäneet useita mahdollisia iskuja sekä tehneet pidätyksiä. Myös USA:n Kanadan ja Uuden-Seelannin viranomaiset varoittavat matkaajia terrori-iskun mahdollisuudesta Ruotsissa.

– Muun muassa Koraanin polttamisten vanavedessä Ruotsiin kohdistuva uhka on kasvanut ulkomailla, kirjoittaa Ruotsin kansallinen turvallisuusneuvonantaja Henrik Landerholm hallituksen tiedotteessa.

– Ruotsin turvallisuustilanne on huonontunut ja maasta on tullut sekä oikeutettu että potentiaalinen kohde, Landerholm tarkentaa terrorismin tilannekuvaa.

Nöyrtyminen johtaa uusiin vaatimuksiin

Muutama päivä aikaisemmin Färsaarten yliopiston tutkija Heini Skorini esitti Ruotsin yleisradiossa paljon huomiota saaneen kannanoton, jossa puolustetaan sanavapautta ja varoitetaan tiestä, jolta ei ole paluuta.

Jos Ruotsi ja Tanska muuttavat lainsäädäntöään Koraanin polttamisten estämiseksi, tulee tämä väistämättä johtamaan muslimien uusiin vaatimuksiin.

– OIC:n (Organization of Islamic Cooperation) johtavien valtioiden tavoitteena on jo pitkään ollut saada aikaan kansainvälinen lainsäädäntö, joka kieltää kaikki uskontoa loukkaavat toimet, Skarini painottaa.

SUOMEN UUTISET