Kolme ihmistä on kuollut jengien välienselvittelyissä keskiviikkoillan ja torstaiaamun välillä Uppsalassa sekä Tukholmassa. Tukholmassa ammuttiin kaksi ja Uppsalassa räjähdyksessä kuoli yksi. Pelkästään luoteihin on syyskuussa kuollut 11 ihmistä.

Tukholmassa ammuttiin urheilukentällä 18-vuotias nuorukainen, jolla tiettävästi oli yhteys Rawa Majidin eli Kurdiketun Foxtrot-jengiin. Tukholman eteläpuolella Jordbrossa kaksi ihmistä haavoittui aamuyöllä ammuskelussa. Heistä toinen, ”yli 20-vuotias” kuoli saamiinsa vammoihin.

Uppsalassa omakotialueella koettiin kauhunhetkiä torstai-iltana, kun pommi räjähti tappaen 25-vuotiaan naisen. Räjähdyksen voimasta kertoo se, että kaksi taloa tuhoutui ja kolme muuta sai vaurioita. Kuollut oli median mukaan jälleen kerran täysin sivullinen.

Nyt räjähdyksessä tuhoutunutta taloa oli tiettävästi tulitettu jo aiemmin loppukesästä.

Väkivallan kohteet sattumanvaraisia

Poliisi pitää nykyistä väkivalta-aaltoa erityisen huolestuttavana siksi, ettei tekijöillä ole minkäänlaista suhdetta uhreihinsa, eivätkä siten tunne näitä vaikkapa ulkonäöltä.

– Heidän (jengien, toim huom.) tiedustelutyö on heikkoa, kommentoi Svenska Dagbladetin haastattelema, nimettömänä pitäytyvä poliisi.

Poliisia nykyinen väkivallan räjähdysmäinen kasvu ei ole sinänsä yllättänyt. Johtuen yhtäältä siitä, etteivät jengiläiset enää anna ihmishengelle arvoa ja toisaalta siksi, että jengien johtajat asustavat ja johtavat toimia kaukana ulkomailla, poissa tapahtumien keskipisteestä.

– Tällaisessa kuviossa yhteisyys jää kovin ohueksi. Kyse ei ole ystävyydestä vaan valtataistelusta ja rahasta, ne ratkaisevat.

”Kaikkia ei voi vahtia”

Tiedottaja Magnus Jansson Klarin sanoo SVT:ssä, että poliisi työskentelee tauotta tutkiakseen ja estääkseen väkivallantekoja sekä niiden katastrofaalisia seurauksia. Monet murhaiskujen kohteista ovat nyt rikollisverkostojen läheisiä. Poliisin resurssit eivät kuitenkaan riitä kaikkialle.

– Läheisiä on todella paljon. Tiedämme joidenkin häipyneen maan alle ja muuttaneen muualle.

– Kaikkia on mahdotonta vahtia.

SUOMEN UUTISET