Perheettömiä turvapaikanhakijamiehiä odottaa kylmäävä kohtalo Belgiassa. Vastaanottokeskuksissa ei ole tilaa, joten he joutuvat kadulle, vaikka talvi on tulossa. Belgian hallitus aikoo antaa turvapaikanhakijamiehille kylmää kyytiä ihmisoikeusjuristien vastalauseista välittämättä.

Belgiassa turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmä on ruuhkautunut pahasti. Hallitus aikoo evätä majoituksen perheettömiltä turvapaikanhakijamiehiltä varmistaakseen, että ainakin perheille ja lapsille riittää tilaa vastaanottokeskuksissa, kertoo nettilehti Politico.

– Tilaa ei ole, kertoo turvapaikka-asioista vastaava valtiosihteeri Nicole de Moor.

– Kyseessä on tilapäinen toimi, jolla varmistetaan, että perheille ja lapsille riittää majoituspaikkoja.

Ihmisoikeusjuristit: Rikkoo lakia ja ihmisoikeuksia

Ihmisoikeusjuristit ja -järjestöt ovat vastustaneet hallituksen suunnitelmaa sanoen, että se rikkoo turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia ja EU-lainsäädäntöä. Pakolaisjärjestön edustajat pelkäävät, että turvapaikanhakijat joutuvat nukkumaan kadulla. Kyseessä olisi jo kolmas peräkkäinen talvi, kun tällaista tapahtuu.

Belgian korkeimman hallinto-oikeuden mukaan menettely rikkoo Belgian vastaanottolakia, joka takaa majoituksen ja muun avun kaikille turvapaikanhakijoille koko hakuprosessin ajaksi. Perheettömien miesten huonompi kohtelu olisi syrjintää.

Korkeimman hallinto-oikeuden näkemyksestä piittaamatta hallitus aikoo toteuttaa aikeensa. Belgia on aiemminkin saanut moitteita turvapaikka-asioiden huonosta hoitamisesta muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta.

Hallitus haluaa taakanjakoa EU:n sisällä

Pakolaisjärjestöjen yhteistyöverkosto ECRE:n johtaja Catherine Woollard on sitä mieltä, että kyseessä on itseaiheutettu ongelma: Belgia ei ole halunnut investoida riittävästi vastaanottokeskuksiin. Majoitustiloista on ollut pulaa jo pari vuotta, joten perheettömiltä miehiltä on evätty pääsy vastaanottokeskuksiin ja heidät on laitettu jonotuslistalle.

Belgian hallitus ei ole halunnut ratkaista majoituspulaa pakottamalla kunnat ottamaan turvapaikanhakijoita vastaan. Sen sijaan hallitus näyttää toivovan, että EU:n sisäinen taakanjako vähentäisi Belgiaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrää.

Kansallismieliset vaativat lisää karkotuksia

Pakolaisaktivistien mielestä hallitus haluaa toiminnallaan antaa Belgiasta kuvan epävieraanvaraisena maana, johon turvaa etsivien ei kannata tulla. Tämä ei ole kuitenkaan juurikaan vähentänyt turvapaikanhakijoiden määrää.

Pääministeri Alexander De Croon hallitus on saanut myös toisenlaista kritiikkiä oppositiolta. Etenkin flaaminkielisen alueen kansallismieliset puolueet ovat sitä mieltä, että hallituksen tulisi keskittyä ihan vain poistamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt maasta.

SUOMEN UUTISET