

LEHTIKUVA
Oikeusministeri Gunnar Strömmer: ”Tuntemamme Ruotsi saattaa olla menetetty”
Kun kansakunnan silmät viimein avautuivat, Ruotsi haki puolustusliitto Nato:n jäsenyyttä. Sama paradigman muutos koskee rikoslainsäädäntöä sekä lakien soveltamista. Fokus siirtyy rikoksen uhriin rikollisten ymmärtämisen sijasta. Rikolliset ansaitsevat rangaistuksensa.
Ruotsin porvarihallitus lupasi palauttaa maahan järjestyksen. Ihan niin ei ole käynyt – ainakaan vielä hallituksen ensimmäisen virkavuoden aikana. Aseet puhuvat edelleen ja klaanimafia järsii hyvinvointiyhteiskunnan perustuksia.
Moderaattipuolueen piireissä onkin puhuttu paradigman vaihdoksesta. Sisäpolitiikan ja lainsäädännön kurssin kääntämisessä on kyse tavallaan samankaltaisesta kansallisesta omakuvan muutoksesta, joka johti Ruotsin Nato-hakemukseen.
– Ruotsi heräsi kovin myöhään, eikä täällä ole haluttu ottaa kantaa suuriin ongelmiin, sanoo oikeusministeri Gunnar Strömmer Dagens Nyheterissä.
Pitkään jatkunut rauhan aika sulki ruotsalaisten silmät todelliselta maailmalta.
– Jos mitään ei tehdä, tuntemamme Ruotsi saattaa olla menetetty, analysoi Strömmer tämänhetkistä hyvinvointiyhteiskunnan tilannetta.
Uhri on rikollista tärkeämpi
Oikeusministeri kutsuu oikeusvaltion näkökulman muutosta perspektiivin vaihtamiseksi. Rikoksen uhrin asema ja tuntemukset ovat lopultakin tärkeämpiä kuin rikollisen henkinen ja aineellinen hyvinvointi.
Kovemmat otteet ovat myös rikollisuuden ehkäisyä. Yhteiskuntaa on suojeltava, ei rikoksentekijää. Siksi tuomioistuimen ei pitäisi ottaa ratkaisuissaan huomioon esimerkiksi sitä, sattuuko joku menettämään tuomion myötä mahdollisen työnsä.
– Pulssi kyllä nousee, kun kuulen ihmisten väittävän yksipuolisesti, että kovemmat rangaistukset eivät toimi. Miten niin eivät toimi? Joukossamme on rikosten uhreja, joiden kodit on räjäytetty ja omaisia, jotka ovat menettäneet rakkaan perheenjäsenensä, huomauttaa Strömmer, joka haluaisi muuttaa käsitystä rikollisen saaman rangaistuksen motiivista.
Ruotsidemokraatit muutoksen takana
Tunnettu politiikan toimittaja Lena Mellin kirjoitti taannoin Aftonbladetissa, ettei Ulf Kristersson olisi pääministeri ilman Jimmie Åkessonin ja hänen valitsijoidensa tukea. Sama koskee tietysti oikeusministeri Strömmeriä.
Siksi molemmat ovat varovaisia tuomitessaan ruotsidemokraattisten vaikuttajien lausuntoja. Varsinkin silloin, kun kyseessä on uskontokriittinen valtiopäivien lakivaliokunnan puheenjohtaja Richard Jomshof (ent. Lohikoski).
– Jos he käyvät hänen kimppuunsa suuttuu Åkesson, eivätkä he halua purra ruokkivaa kättä. Sisimmässään heitä tietysti ottaa päähän, toimittaja arvelee.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lakien soveltaminen rikoslainsäädäntö klaanimafia uskontokriittinen paradigma rikollinen Ruotsin porvarihallitus näkökulman muutos Gunnar Strömmer Moderaatit Nato-hakemus rikoksen uhri Lena Mellin oikeusministeri hyvinvointiyhteiskunta rikostuomiot Ulf Kristersson rikollisjengit Richard Jomshof Oikeusvaltio Jengirikollisuus Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Moderaattipoliitikon tunnustus: Maahanmuuttajien kotouttamisyritykset perustuvat höttöisille unelmille sekä suoraan valheeseen

Rikollisryhmät etsivät kuumeisesti uusia jäseniä – jengeihin hamutaan jopa 6-vuotiaita ja yläasteen koululaiset saavat rahakkaita tarjouksia palkkamurhasta

Ruotsin hallitus haluaa vauhtia paluumuuttoon – kannustaa Somalian hallitusta yhteistyöhön mahdollisella kehitysavun leikkauksella

Presidenttiehdokas Halla-aho: Jos me Suomessa teemme kaiken samoin kuin Ruotsissa, myös lopputulos tulee olemaan samanlainen

Ruotsin tie — kuinka massamaahanmuutto romutti pohjoismaisen hyvinvointivaltion

Ruotsin demarit osoittavat itsekritiikkiä: Maahanmuuttopolitiikkamme epäonnistui – mutta se on ruotsidemokraattien vika

Ruotsin keskuspankin johtaja varoittaa: jengirikollisuus ja yhteiskunnan pirstaloituminen ovat jo uhka kansantaloudelle

Muslimiaktivisti syyttää ruotsidemokraatteja tuntemastaan turvattomuudesta – uhkaa muuttaa muualle
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää