Uppsalassa asuva ja työskentelevä muslimiaktivisti purkaa Dagens Nyheterin mielipidesivuilla kielteisiä tuntojaan elämästään Ruotsissa. Häneltä on omien sanojensa mukaan kyselty, aikooko hän muuttaa maasta, koska uskoaan tunnustavan muslimin elo kuningaskunnassa on ”vaikeaa”. Lähtö on kuulemma lähellä.

– Minua ajavat takaa ajatukset siitä, kuinka paljon rasismia, kehnoa kohtelua ja syrjintää meidän muslimien on siedettävä, Kawtar Chibli aloittaa kirjoituksensa Dagens Nyheterissä.

Vähemmistöt jakavat Ruotsissa samat kokemukset ”syrjäytymisestä ja leimaamisesta”. Rukoushuoneet ”vandalisoidaan” ja ”uskonnolliset symbolit tekevät kantajistaan näkyviä ja siten viharikosten kohteita”.

Kirjoittaja ymmärtää kaikkien vähemmistöjen epävarmuutta ja ahdistusta. Juutalainen on monesti puolustanut häntä. ”Ymmärrän heitä, jotka piilottavat Daavidin tähden ja heitä, jotka riisuvat hijabin”.

Syyllinen syrjintään löytyi

Melko pian johdattelevan osion jälkeen kirjoittaja löytää syyllisen ongelmiinsa. Tämä saa kuulla kunniansa:

– Mikään ei ylitä tuntemaani turvattomuutta, kun ruotsidemokraatit kerta toisensa jälkeen tuovat julki vihansa muslimeita kohtaan ja hallituspuolueet vaikenevat.

– He haluavat sulkea moskeijat ja uskovat, etteivät uskontäyteiset muslimit voi olla kunnon ruotsalaisia. Heidän vihansa pitää islamia natsismia pahempana ja heidän mielestään kyse on paskakulttuurista. He haluavat jakaa meidät kahteen leiriin: maallistuneisiin hyviin muslimeihin sekä vaarallisiin ääri-islamisteihin.

Lähtö on lähellä

Muslimien kokemusten vähättely tahi kieltäminen ei vie kansakuntaa eteenpäin. Sen sijaan Ruotsissa pitäisi ottaa vastuu ilmapiiristä, ”joka syntyy rasismin kieltämisestä vallan kammareissa, katujen kuiluissa ja virastojen seinien sisällä”

– Vastaukseni ystäväiseni on se, että kaikessa hiljaisuudessa olen alkanut mielikuvitusleikin siitä, että jättäisin Ruotsin. En ole enää varma siitä, haluanko elää ja kuolla täällä.

Chibli ei mainitse kirjoituksessaan, mihin maahan hän mahdollisesti olisi muuttamassa.

SUOMEN UUTISET