Maahanmuuton kansantaloudelle eli veronmaksajille aiheuttamista todellisista kustannuksista ei Ruotsissa – saatikka juuri muuallakaan – ole katsottu asialliseksi ottaa perinpohjaista selvää. Ruotsidemokraatit ja porvarihallitus nostavat nyt kissan pöydälle ja siitä ei oppositiossa pidetä.

Ruotsidemokraatit ja porvarihallitus ovat päivittäneet hallitusohjelmaa (Tidö-sopimus) ja lisänneet siihen myös selvityksen tekemisen maahanmuuton todellisista kustannuksista. Haitat vastaan hyödyt pidemmältä ajalta.

Työn on saanut tehtäväkseen valtionvarainministeriön alainen Konjunkturinstitutet, joka selvittää menneisyyden taseen ja ennustaa sen pohjalta tulevan kehityksen.

– Olen todella iloinen siitä, että nyt selvitämme harjoitetun maahanmuuttopolitiikan kustannukset. Tähän astihan on ollut niin, ettei asian oikeasta laidasta ole haluttu ottaa selvää, sanoo ruotsidemokraattien puoluesihteeri Mattias Bäckström Johansson Dagens Nyheterissä.

Kustannuksia tarkastellaan myös lähtömaittain

Konjunkturinstitutet selvittää ”Ruotsiin suuntautuneen muuton taloudelliset nettovaikutukset” tähän päivään asti, käytännössä toisesta maailmansodasta lähtien. Toimeksiantoon kuuluu myös ennusteen tekeminen, jossa kustannukset tulee raportoida alkuperämaittain.

– Pakolaisperäisen maahanmuuton ei tarvitse olla voitollista, mutta se maksaa. Rahavaramme ovat rajoitetut, joten se on hoidettava mahdollisimman kustannustehokkaasti, Bäckström toteaa.

Bäckströmin mukaan selvityksen tuloksista tulee ohjaustyökalu koko tulevaisuuden maahanmuuttopolitiikalle.

”Kyse on propagandasta”

Maahanmuuttoon periaatteessa positiivisesti suhtautuvat tahot ovat pahoittaneet mielensä selvityksen tekemisestä. Jos maksaa niin maistuukin ja kysehän on niin sanotusti valtion rahoista.

– Oikeudessa turvapaikkaan ei koskaan ole ollut kyse siitä, että ansaitsisimme sorrettujen ihmisten kustannuksella, jyrähtää vihreiden valtiopäiväedustaja Annika Hirvonen.

– Kyse on ihmisarvosta siihen katsomatta, onko ihminen kansantaloudelle kannattava vai ei.

Hirvonen kysyy myös, aikooko hallitus heittää maahanmuuttajat ulos Ruotsista, jos maahanmuutto osoittautuu rasitteeksi kansantaloudelle.

– Ymmärtääkseni on hyvinkin rajoitetut edellytykset sille, että selvitys antaisi vastauksen, jonka myötä Ruotsi voisi suunnata eteenpäin, arvelee puolestaan vasemmistopuolueen Ali Esbati. Hänen mielestään selvityksessä on kyse propagandasta.

SUOMEN UUTISET