Richard Jomshof on jälleen herättänyt mediakohun puhumalla islamista. Merkille pantavaa on kuitenkin se, että Ruotsissa voi nykyään kritisoida islamia tarvitsematta pelätä, että heti napsahtaa syyte kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Jomshof vaatii islamin symboleiden kieltämistä julkisessa tilassa.

Ruotsidemokraattien kansanedustaja Richard Jomshof (ent. Lohikoski) on jälleen herättänyt pahennusta puhumalla islamista. Tällä kertaa Jomshof esitti Aftonbladet-lehden haastattelussa, että islamin symbolit – kuten minareetit ja puolikuut – eivät saisi olla esillä julkisessa tilassa, sillä eihän hakaristejäkään suvaita.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Jomshof saa aikaan mediakohun kritisoimalla islamia. Aiempien kommenttien takia oppositio on muun muassa vaatinut häntä eroamaan eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä – tuloksetta.

– Monille ihmisille, myös minulle, nämä [islamin symbolit] edustavat jotain valtavan vaarallista ja huonoa, Jomshof selitti Aftonbladetille. Niiden näkyvyyden rajoittamista tulisi ehdottomasti pohtia.

Jomshof ei halua kieltää uskontoa

Jomshof korostaa kuitenkin, että hän ei sinänsä vertaa natsismia ja islamia aatteina. Kyse on aatteen ulkoisista tunnusmerkeistä, kuten vaatteista.

– Minulle huntu on islamismin tunnus, ja tiedän, että monet ihmiset – varsinkin ex-muslimit ja naiset – näkevät tämän asian samalla tavalla, Jomshof sanoo.

Oppositio: Rasismia

Oikeusministeri Gunnar Strömmer (kok) ei pidä islamin symbolien kieltämistä ajankohtaisena. Oppositio syyttää ruotsidemokraatteja tuttuun tapaan rasismista.

Ruotsin radion lähetyksessä Richard Jomshof väitteli aiheesta keskustapuolueen puheenjohtaja Muharrem Demirokin kanssa. Keskustelijoiden näkemykset eivät kohdanneet. Jomshof korosti islamiin globaalisti liittyviä ongelmia, kun taas Demirok keskittyi puhumaan siitä, että yhden maahanmuuttajakoulun oppilaat olivat menestyneet valtavan hyvin lukutaitokisassa ja haluavat tulla ruotsalaisiksi, joten heitä loukkaa se, että Jomshof vaatii islamin symbolien kieltämistä.

Politiikan erikoistoimittaja Helena Gissén oli sitä mieltä, että ruotsidemokraattien islamkriittisiin keskustelunavauksiin on alettu turtua. Viimeksi marraskuussa puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson vaati, että uusien moskeijoiden rakentaminen on lopettava. Lisäksi Åkesson vaati sulkemaan ja purkamaan sellaiset radikalisoituneet moskeijat, jotka edistävät islamisaatiota.

SUOMEN UUTISET